Την ώρα που στην Κύπρο ψάχνουμε να βρούμε τη φόρμουλα, προκειμένου να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια. Την ώρα που στην Κύπρο, τα καλοκαιρινά μας βράδια, ζούμε με την αγωνία μπας και σημβεί blackout και μείνουμε χωρίς air-condition… Ναι, την ίδια ώρα, ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος έχει βρει τους τρόπους να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια… Το Sell & Built έψαξε, έμαθε και σας παρουσιάζει κάποιους από αυτούς.

Ηλιακή κιβωτός
Το πιο εκπληκτικό ηλιακό κτίριο του κόσμου. Η Sanyo έχει χτίσει μια κιβωτό για τον ηλιακό αιώνα, μια εντυπωσιακή οικοδόμηση ηλιακού συλλέκτη των 630KW, που καυχάται πάνω από 500.000 ΚW ώρες ενέργειας ετησίως. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μονό – κρυσταλλικές ενότητες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της ηλιακής κιβωτού, ήταν απορρίμματα εργοστασίων που προορίζονταν στο σωρό για καταστροφή. Τοποθετημένη δίπλα στο εργοστάσιο της Sanyo στο Γκιφού, Ιαπωνία, η ηλιακή κιβωτός στέκεται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο παραδείγματα πρωτοποριακής σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που ενσωματώνει ένα γιγαντιαίο ηλιακό συλλέκτη από φωτοβολταϊκά σε κτίριο.Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που αξιοποίησε χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων από τα άχρηστα φωτοβολταϊκά των γύρω εργοστασίων, έχει πρόσοψη μήκους 315 μέτρων, η οποία κατά τις βραδινές ώρες στολίζεται με 75 χιλιάδες πράσινα, κόκκινα και μπλε φωτάκια, που είναι τοποθετημένα μεταξύ των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Τα φωτάκια ρυθμίζονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να εκπέμπουν φως διάφορων τάσεων και αποχρώσεων, δημιουργώντας ένα σπάνιο αξιοθέατο ανεκτίμητης τουριστικής αξίας για τη χώρα.
Οι επισκέπτες στην ηλιακή κιβωτό θα βρουν ένα ηλιακό μουσείο με τα εκθέματα πολυμέσων, ένα ηλιακό εργαστήριο και τα δωμάτια για τα ηλιακά ή περιβαλλοντικά γεγονότα.
Από το σωρό απορρίμματος στο εκπληκτικό παράδειγμα – η ηλιακή κιβωτός είναι το αρχιτεκτονικό αντίστοιχο της μετατροπής των λεμονιών από τις χωματερές σε λεμονάδα.

Γιγαντιαίο λουλούδι
Αστική όαση του Λονδίνου! Οι επισκέπτες στην πρόσφατη έκθεση λουλουδιού (Chelsea Flower Show) στην αγγλική πρωτεύουσα, ήταν αναμφισβήτητα ευχάριστα έκπληκτοι, όταν μέσα από την αστική όαση σκόνταψαν σε μια ηλιακά-τροφοδοτημένη αστική εγκατάσταση τέχνης, που επιδεικνύει μια σειρά καθαρής ενέργειας και άλλων πράσινων καινοτομιών σε μια μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνική μορφή. Η ψηλή δομή γυαλιού και χάλυβα (10 μετρα), που σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Laurie Chetwood, μπορεί μόνο να περιγραφεί ως θαύμα του γλυπτού, της τεχνολογίας και της εφαρμοσμένης μηχανικής, επιδεικνύοντας μια πραγματική και πλήρη αξιοποίηση των πράσινων και περιβαλλοντικών τεχνολογιών, από την ηλιακή ακτινοβολία μέχρι τη δύναμη του αέρα και της βροχής.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το λουλούδι ανοίγει και κλείνει, για να αποκαλύψει τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά κύτταρα ενσωματωμένα στους κλάδους του. Ο κεντρικός κορμός της όασης αποτελείται από μια θερμική καπνοδόχο, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια από τον αέρα την εσωτερική ανεμογεννήτρια, η οποία παραγάγει ακόμη περισσότερη ενέργεια, με την οποία δροσίζει την περιοχή κοντά στην εγκατάσταση. Προκειμένου να αποθηκεύσει την ενέργεια που λαμβάνεται από τον ήλιο και τον αέρα, το τεχνητό λουλούδι χρησιμοποιεί ένα σύστημα μεταλλικών υβριδίων νικελίου, το πρώτο που χρησιμοποιείται σε μια εγκατάσταση αυτού του τύπου. Η ενέργεια, που αποθηκεύεται κατά το διάστημα της ημέρας, δημιουργεί ένα συνεχές πυροτέχνημα κατά τη διάρκεια της νύκτας. Ωσάν αυτά να ήταν λίγα, συλλαμβάνει επίσης, μέσω των τεχνητών του φύλλων, τα νερά της βροχής για να δροσίσει τους ανθρώπους και να παρέχει το πολυπόθητο ύδωρ άρδευσης.

Ηλιακός αντιδραστήρας
Οι BIOS είναι μια μοναδική ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες μελετητές, οι οποίοι διερευνούν την πρακτική εφαρμογή των βιολογικών σχεδιασμών στην αρχιτεκτονική. Το πιο πρόσφατο κατασκεύασμά τους έχει τραβήξει κυριολεκτικά τη φυσική επιστήμη στο χτισμένο περιβάλλον. Ο PhotoBioReactor (ηλιακός αντιδραστήρας) από τον Charles Lee και την ομάδα του είναι η πρώτη κατασκευή στον κόσμο, που συνδυάζει παραγωγή καύσιμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογία για βιο-καθαρισμό του περιβάλλοντος, μέσα από ένα άψογο καλλιτεχνικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, που προσφέρει τέτοια ομορφιά και αρμονία στο τοπίο, που εμπνέουν τη φαντασία.
Ο photobioreactor είναι ένα κλειστό ή ημι-κλειστό σύστημα, το οποίο τροφοδοτείται με φυσικό φωτισμό και θρεπτικές ουσίες σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιηθεί η βιομάζα από ξερά φύλλα, άλγη, χόρτα και σκουπίδια. Οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να είναι υπό μορφή ρύπων καυσαερίου κι έτσι το σύστημα διευκολύνει το βιο-καθαρισμό της ατμόσφαιρας . Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιήσει το CO2, μειώνοντας τα αέρια θερμοκηπίου. Η βιομάζα χρησιμοποιείται στην παραγωγή του biodiesel ( βίο-καύσιμα ). Το biodiesel, που παράγεται, ικανοποιεί τις ανάγκες σε καύσιμα για τα μηχανήματα και τα οχήματα, που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του πάρκου.
Οι photobioreactors σχεδιάζονται κατά τρόπο γλυπτικό, για να προσθέτουν ένα στολίδι στην τοπιοτέχνηση του πάρκου. Αποτελούνται από σκελετό αλουμινίου και έχουν ένα συνεχή σπειροειδή σωλήνα, που πέφτει απότομα από πάνω προς τα κάτω και συγκρατεί τις φωτοβολταϊκές μεμβράνες. Όταν η κατασκευή ανάβει τη νύχτα, δημιουργεί ένα φώτο – φαντασμαγορικό πλήρες οικολογικό περιβάλλον, που τροφοδοτείται από μια ηλιακή σειρά φωτοβολταϊκών και τις μπαταρίες. Οι πύργοι των βιολογικών αντιδραστήρων είναι συνδεμένοι με μια μηχανή συγκομιδής της βιομάζας, αλγών και αποβλήτων του πάρκου, χόρτα φύλλα και σκουπίδια.
Και το αποτέλεσμα : Ένα στολίδι άξιο θαυμασμού στο κεντρικό πάρκο του Σαν-Φρανσίσκο, που τα κάνει όλα.

Πλωτό γυμναστήριο
Έχετε ποτέ ποδηλατήσει σε ένα στάσιμο ποδήλατο στο γυμναστήριο και σκεφτήκατε: «Αχ και να μπορούσε αυτή η ενέργεια που ασκώ, να χρησιμοποιηθεί για κάτι καλύτερο πέρα από τον ιδρώτα»; Μια νέα πρόταση του αρχιτέκτονα Mitchell Joachim, υπόσχεται να πάρει όλη αυτήν την ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γυμναστική στο επόμενο επίπεδο. Με τη σύλληψη όλης αυτής της άσκησης και τη χρησιμοποίησή της, θα μεταφέρει τους ανθρώπους γύρω από τους ποταμούς της πόλης της Νέας Υόρκης. Η πλωτή γυμναστική πραγματοποιείται σε ένα ανθρωπίνως τροφοδοτημένο πλωτό γυμναστήριο, που θα παρέχει στο χρήστη τη μοναδική εμπειρία, που καμιά άλλη γυμναστική δεν μπορεί να του παρέχει: να επιπλεύσει την ενέργειά του γύρω από το Μανχάτταν. Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Mitchell Joachim αυτό το πρόγραμμα, θα μπορούσε να φέρει την έμπνευση και στον τουρισμό στη Κύπρο. Μια δόση γυμναστικής από την Αγία Νάπα μέχρι τον Πρωταρά ή από τον Κόλπο των Κοραλλιών μέχρι την Κάτω Πάφο, θα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία με δωρεάν μεταφορικά.

Χαρταετο-δυναμική
Εάν σας λέγαμε ότι ένας ιπτάμενος χαρταετός θα μπορούσε να παρέχει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει το σπίτι σας, θα μας θεωρούσατε για τρελούς. Πόσο, μάλλον, εάν σας λέγαμε όλα τα σπίτια στη γειτονιά σας ή ακόμα και μια ολόκληρη πόλη; Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Ντελφτ της τεχνολογίας στην Ολλανδία εξέτασε πρόσφατα ακριβώς μια τέτοια τεχνολογία, δένοντας ένα χαρταετό 10 τετραγωνικών μέτρων σε μια γεννήτρια, για να παράγει 10 κιλοβάτ ενέργεια (αρκετή ενέργεια για 10 σπίτια). Προγραμματίζουν αυτήν την περίοδο να κλιμακώσουν το πείραμα με ένα χαρταετό 50 κιλοβάτ και μια σειρά των 100 μεγαβάτ με τη ονομασία Laddermill, που θα μπορούσε ενδεχομένως να τροφοδοτήσει 100.000 σπίτια!
Έχουμε ενημερωθεί για ιπτάμενα παραδείγματα ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο παρελθόν και γοητευόμαστε πάντα από τέτοιες εμπνευσμένες προσεγγίσεις στην εναλλακτική ενέργεια.
Η υπόσχεση για παραγωγή ενέργειας από τους χαρταετούς βρίσκεται στα ανέξοδα υλικά της και τη δυνατότητά της να εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματα ενέργειας, δεδομένου ότι οι άνεμοι υψηλού ύψους μπορούν να παράγουν εκατόν φόρες περισσότερη ενέργεια από τους άνεμους στο έδαφος. Οι αερομεταφερόμενοι χαρταετοί παράγουν ενέργεια με το τράβηγμα σε μια συνδεδεμένη γεννήτρια, η οποία τυλίγει τους χαρταετούς πίσω, μόλις φθάσουν στο μέγιστο ύψος τους. Το τύλιγμα των χαρταετών διευκολύνεται με την ανάκληση ειδικών πτερυγίων, που αποτελούν μέρος της κατασκευής τους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσες ξετυλίξεις και τυλίξεις μπορεί να κάνει ένας χαρταετός την ημέρα και σε πιο ύψος μπορεί να φτάσει.
Αντίθετα, με ένα αιολικό πάρκο το αντίστοιχο πάρκο χαρταετών απαιτεί ένα ελάχιστο ποσοστό χρήσης εδάφους.

Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες
Έχουμε δει ανεμογεννήτριες κατάλληλες για βουνά, για αυλές σπιτιών, για μπαλκόνια, ακόμα και για ωκεανούς – και τώρα οι πρωτοποριακοί αιολικοί μηχανικοί σκοπεύουν να πάρουν τις ανεμογεννήτριες στα νέα ύψη—15.000-30.000 πόδια στον αέρα! Η συγκομιδή ακριβώς 1% της ενέργειας από τις ανεμοωθούμενες από ρεύματα αέρος γεννήτριες, θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια για όλους στον πλανήτη.
Η εταιρεία Sky WindPower, που εδράζεται στο Σαν Ντιέγκο, αναπτύσσει μια αεροωθούμενη ανεμογεννήτρια, βάρους 1.100 λίβρα. Η ιπταμένη ανεμογεννήτρια θα είναι ικανή να παράγει ενέργεια με ελάχιστο συνολικό κόστος δύο σεντ ανά κιλοβατοώρα και σε ύψος μεταξύ 15.000 και 30.000 ποδιών. Τέσσερις έλικες στα άκρα ενός σχήματος «Η» διαμορφωμένου πλαισίου παρέχουν τον απαραίτητο ανελκυστήρα, για να κρατήσουν την πλατφόρμα στον αέρα, όπως σε ένα χαρταετό. Η ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τους περιστρεφόμενους στροφείς, διαβιβάζεται στο έδαφος μέσω των καλωδίων αλουμινίου που δένονται.

Φωτεινά Φύλλα
Τι εάν αντί των τυποποιημένων φωτεινών σηματοδοτών, οι νυχτερινοί περίπατοί σας λάμπουν από τα φωτεινά φύλλα των δέντρων; Αυτή είναι η έννοια πίσω από τη μοναδική έμπνευση του Jongoh Lee . Ένα κομψό αόρατο σύστημα φωτισμού οδών και δημόσιων χώρων, ηλιακά τροφοδοτημένο ως μια συμφέρουσα εναλλακτική λύση σε εκείνους τους ογκώδεις γλόμπους που κρέμονται παντού σε όλα τα πάρκα, δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους, απορροφώντας πολλά κιλοβάτ ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι φωτεινοί λαμπτήρες σχεδιάζονται, ώστε να τυλίγονται γύρω από τους υπάρχοντες κλάδους και σχεδόν αόρατα ενσωματώνονται στο φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια γοητευτική επίδραση.
Περιπλεγμένα μεταξύ των υπαρχόντων κλάδων δέντρων, τα λαμπρά φύλλα αποθηκεύουν την ενέργεια του ήλιου καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας και εκκρίνουν το φως τη νύχτα σε μια οπτική μεταφορά για τη φωτοσύνθεση. Το πιο καινοτόμο στοιχείο του αόρατου φωτεινού σηματοδότη είναι ότι δεν απαιτεί ειδική στήριξη, επειδή το εύκαμπτο σώμα του με μορφή κλάδου δέντρων εγκαθίσταται άμεσα στα δέντρα, που διακοσμούν μια οδό, ένα πάρκο η μια πλατεία.
Μια τελειοποιημένη πρόταση, λοιπόν, για τα πάρκα και άλλους δεντρώδεις χώρους, οι αόρατοι φωτεινοί λαμπτήρες παρέχουν μια λαμπερή πρόσκληση, που συνδέεται αρμονικά με το πράσινο.

Ηλιακά παράθυρα
Η ηλιακή ενέργεια και τα παράθυρα παρέχουν μια ιδανική σύνδεση τεχνολογιών για την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας. Η Γιαπωνέζικη Εταιρεία Nihon Telecommunication Systems κατασκευάζει το πρώτο ηλιακό παράθυρο με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά κύτταρα, που θα είναι σε θέση να παρέχει όλη την ενέργεια που χρειάζεται ο υπολογιστής σας ή ο φορτιστής του κινητού τηλέφωνου σας.
Τα παράθυρα δεν θα είναι και τόσο φτηνά. Κάθε τετραγωνικό μέτρο θα σας ρίξει πίσω περίπου €1000. Εντούτοις, κάθε παράθυρο θα παραγάγει περίπου 70 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο, το οποίο μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα τη συσκευή σας μέσω ενός καλωδίου USB. Οι προοπτικές, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες. Στα μοντέρνα κτίρια χρησιμοποιούνται μεγάλες επιφάνειες γυαλιού .Το πρόσθετο, όμως, πλεονέκτημα του ηλιακού παράθυρου είναι η ελαχιστοποίηση της εισχώρησης της ηλιακής ακτινοβολίας στους εσωτερικούς χώρους, που επιτυγχάνεται από την απόχρωση που δημιουργείται από τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά. Αυτό σημαίνει ότι τα παράθυρα θα αφήσουν την ελάχιστη θερμότητα του ήλιου στο σπίτι σας και θα βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας, ενώ παράλληλα με λιγότερα έξοδα θα δροσίζετε το σπίτι σας.

Χορτοκόπτης – ποδήλατο
Και μια κυπριακή πρόταση για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η φωτογραφία με τον ανασκευασθέντα επί παραγγελία «χαρτοκόπτη – ποδήλατο», λήφθηκε από συνδρομητή του Sell and Build, σε έκθεση ειδών γυμναστηρίου στην Ιταλία. Δυστυχώς, δεν έχουμε στοιχεία για τον κατασκευαστή. Εν πάση περιπτώσει, θα θέλαμε να το προτείνουμε ως μια κυπριακή ιδέα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Το προτείνουμε, λοιπόν, για τις κυρίες, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους οκέλες με γρασιδόκηπους τόσο για εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για μείωση των μεγάλων εξόδων σε γυμναστήρια. Επίσης, προτείνεται ως προπονητικό εργαλείο διπλής ωφελείας για τους ποδοσφαιριστές των μεγάλων ομάδων μας, που επάξια μας αντιπροσωπεύουν στην Ευρώπη.

Δάπεδο χορού
Παράγει ηλεκτρική ενέργεια στο πρώτο οικολογικό ντίσκο του Λονδίνου! Οι φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές έγιναν πιο σέξι μόλις τον περασμένο μήνα, αφού οι Coldcut και jade Jagger εγκαινίασαν το άνοιγμα του Surya στο King’s Cross του Λονδίνου. Το πρόγραμμα Club4Climate είναι πρώτη γεύση του Λονδίνου του φιλικού προς το περιβάλλον club, που κάνει τους clubbers ευτυχισμένους, γνωρίζοντας ότι το οργανικό ποτό τους, το κέφι και η οικολογική μουσική που προκαλούν το τίναγμα των μυών και το λύγισμα των κορμιών τους, μπορεί να παραγάγει 60% της ενέργειας, που απαιτείται για να λειτουργήσει η όλη επιχείρηση. Η πιο συναρπαστική καινοτομία του χώρου είναι το πιεζοηλεκτρικό δάπεδο της πίστας, το οποίο χρησιμοποιεί τα κρύσταλλα και την κεραμική χαλαζία, για να μετατρέψει τη μετακίνηση των clubbers σε ηλεκτρική ενέργεια!
Το υπόλοιπο της ενέργειας που απαιτείται, παράγεται από μια ανεμογεννήτρια και ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Οποιοδήποτε πλεόνασμα ενέργειας χρησιμοποιείται από τα ιδιωτικά σπίτια στην περιοχή. Η λέσχη εγκαθιστά, επίσης, τα πιο πρόσφατα, άνυδρα ουροδοχεία αέρα, της χαμηλής κατανάλωσης νερού τουαλέτες και τις αυτόματες βρύσες, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη εξοικονόμηση ύδατος .
Το πρόγραμμα Club4Climate προσπαθεί σαφώς να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά του κόσμου σε μια πολύ ευρύτερη κλίμακα, απαιτώντας από τους πελάτες να υπογράψουν ένα μανιφέστο 10 σημείων κατά την προσέλευσή τους και επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο σε κάθε άτομο, που μπορεί να αποδείξει ότι περπάτησε ή ποδηλάτησε μέχρι το club. Το πρόγραμμα club for climate ενθαρρύνει, ακόμα, ιδιοκτήτες άλλων club να υιοθετήσουν τη φιλοσοφία του.
Για φαντασθείτε, όμως, τι προεκτάσεις θα μπορούσε να έχει αυτή η τεχνολογία, εάν το πιεζοηλεκτρικό πάτωμα εφαρμοζόταν σε μια φάρμα αγελάδων ή σε πολυκαταστήματα, όπως το «Τhe Mall».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;