Θα έχετε προσέξει ότι η λέξη κλειδί λείπει από τον τίτλο. Αν και μπορεί κάποιος εύκολα να μαντέψει την λέξη θα σας συμβούλευα να διαβάσετε όλο το άρθρο.
Το θέμα μας, αφορά την εφαρμογή κανονισμών που έχουν εκδοθεί δυνάμει των Νόμων περί πολεοδομίας και περί Οδών και Οικοδομών.

Συγκεκριμένος κανονισμός λοιπόν αναφέρει ρητώς ότι το πλάτος του διαδρόμου μπροστά από τον ανελκυστήρα πολυκατοικίας πρέπει να είναι τουλάχιστο 150 εκ και οι δε υπόλοιποι διάδρομοι που οδηγούν στις εισόδους διαμερισμάτων θα πρέπει να είναι πλάτους τουλάχιστο 125 εκ.
Μέχρι εδώ όλα όμορφα ξεκάθαρα και ωραία. Κάνετε όμως υπομονή όπως και οι…………
Υποβάλαμε λοιπόν μελέτη συγκεκριμένης πολυκατοικίας στην Πολεοδομία για την σχετική άδεια και πήραμε 10 άριστα αφού τηρήσαμε όλους τους κανονισμούς και διατάξεις του σχετικού νομού. Αφού εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια προχωρήσαμε στην ετοιμασία της στατικής μελέτης και στατικών σχεδίων και υποβάλαμε αίτηση στο αρμόδιο Δημαρχείο για έκδοση αδείας οικοδομής.

Μέχρι εδώ, όλα, ακόμα πιο όμορφα, πιο ξεκάθαρα και πιο ωραία. Κάνετε όμως υπομονή όπως και οι……..
Το συγκεκριμένο Δημαρχείο αφού εξάντλησε όσο τον δυνατόν περισσότερο χρόνο στην εξέταση της αίτησης, (9 μήνες) κατέληξε ότι για να εκδοθεί η σχετική άδεια οικοδομής θα πρέπει να αυξηθεί το πλάτος του διαδρόμου μπροστά στον ανελκυστήρα από 150 εκ, σε 170 εκ και του διαδρόμου μπροστά στο κλιμακοστάσιο, από 125 εκ στα 200 εκ Αυτή η απαίτηση του συγκεκριμένου Δημαρχείου εκτός του ότι ήταν καταστροφική για τον μελετητή αφού όλα τα σχεδία και μελέτες θα έπρεπε να ξαναγίνουν από την αρχή ήταν και παράνομη. Ο κανονισμός τηρήθηκε από τον μελετητή και για αυτό και εκδόθηκε η σχετική πολεοδομική άδεια. Το Δημαρχείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους θέματα αφού αυτά εμπίπτουν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της πολεοδομίας .
Μετά από έντονη διαμαρτυρία πήραμε μια προφορική και φιλική συμβουλή από λειτουργό του συγκεκριμένου Δήμου. «Η σύνθεση της επιτροπής του Δήμου που εξετάζει αυτά τα θέματα είναι τέτοια που δεν θα βρείτε το δίκαιο σας. Είτε τροποποιείτε τα σχέδια και παίρνετε την άδεια αμέσως, είτε προχωράτε δικαστικώς και παίρνετε την άδεια σας, μετά από 4-5 χρόνια. Άσε που θα σας βάλουν στο μάτι και θα σας δυσκολεύουν σε κάθε σας μελέτη».
Καλώς η κακώς επιλέξαμε να τροποποιήσουμε τα σχεδία μας και επιδείξαμε ανεκτικότητα. Χρειάστηκε όμως να επιδείξουμε και υπομονή άλλων δυο μηνών για να πάρουμε την άδεια μάς. Υπομονή λοιπόν, όπως και οι………………….Μελετητές!!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;