Το S&B αρκετά συχνά καυτηριάζει τα όσα στραβά κι ανάποδα συμβαίνουν σ’ αυτό τον τόπο. Ωστόσο διευκρινίζουμε ότι αυτά που λέμε, τα λέμε καλόπιστα και δεν συσχετίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες.

Το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει στο τεύχος 16 (Οκτωβρίου)  με τίτλο «Στεγαστικές Χορηγίες», μας έχει προσφέρει τροφή για την παρούσα στήλη, κι αυτό γιατί λάβαμε σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων και fax, τα οποία και διαχωρίσαμε σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία αφορά συγχαρητήρια μηνύματα για τη δημοσίευση και επεξήγηση όλων  αυτών των στεγαστικών χορηγιών και επιδοτήσεων που προσφέρονται από το κράτος, κάτι που κανένα άλλο ενημερωτικό έντυπο δεν έκανε μέχρι σήμερα, και η δεύτερη κατηγορία αφορά παράπονα πολιτών για τις πολύπλοκες και χρονοβόρες  διαδικασίες  που απαιτούνται μέχρι να λάβουν τις χορηγίες αυτές.

Συγκεκριμένος επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, μας αναφέρει ότι στην ακριτική περιοχή της Δερύνειας κάποιος πελάτης του είχε αποταθεί  για τη σχετική χορηγία… Ο επιχειρηματίας δεσμεύτηκε με συμβόλαιο πώλησης διαμερίσματος σε δικαιούχο για τη χορηγία. Εδώ και δυο χρόνια ο πελάτης του δεν έχει πάρει ακόμα την έγκριση, και αν την πάρει θα περιμένει άλλο ένα χρόνο μέχρι να πάρει το ποσό που δικαιούται.

Η τράπεζα του αγοραστή, του έβαλε όρο ότι το δάνειό του θα εγκριθεί, νοουμένου ότι θα πάρει τη χορηγία και θα την καταθέσει ως μέρος της προκαταβολής προς τον πωλητή. Η πολυκατοικία τελείωσε κι ο επιχειρηματίας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει εάν έχει πωλήσει το διαμέρισμά του ή όχι, και ρωτά για ποιο λόγο να ξανά μπει σ’ αυτή τη δοκιμασία να κτίσει σε ακριτική περιοχή. Κι εμείς ρωτούμε, γιατί εξαγγέλλονται χορηγίες και επιδοτήσεις, όταν ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως πρέπει;

Πρόσφυγας από την Αμμόχωστο χρειάστηκε 4 χρόνια για να πάρει χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο από την υπηρεσία ισότιμης κατανομής βαρών.

Ένας άλλος αναγνώστης διαμαρτύρεται ότι για να ικανοποιήσει τα κριτήρια του κυπριακού οργανισμού αναπτύξεως γης για εξασφάλιση οικοπέδου, χρειάστηκε 3 χρόνια με τρεχάματα και παρακλήσεις.

Τέσσερεις αναγνώστες μας, έχουν εγκαταστήσει συστήματα φωτοβολταϊκών και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας  με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχασαν χιλιάδες ευρώ από τη σχετική χορηγία, με την απλή δικαιολογία ότι η εγκατάσταση των συστημάτων άρχισε μερικές μέρες πριν την υποβολή αίτησης. Εύλογα λοιπόν διερωτώνται κι αυτοί και εμείς, με ποια λογική υπάρχει αυτός ο όρος, εφόσον  τα συστήματα αυτά έχουν εγκατασταθεί, είναι εκεί και λειτουργούν.

Μακάρι να μπορούσαμε να βοηθούσαμε τους αναγνώστες μας,  αλλά δυστυχώς μπορούμε μόνο να δημοσιεύσουμε τα παράπονά τους, μπας και κάποιος αρμόδιος ευαισθητοποιηθεί και δώσει οδηγίες γι’ αλλαγές και εκσυγχρονισμό αυτών των διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;