Εδώ και τρία χρόνια περίπου, ο σεβαστός Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, προσπαθεί να βάλει σε τάξη το μεγάλο θέμα που απασχολεί 130.000 αγοραστές ακινήτων. Το περίφημο θέμα λοιπόν, που αναφέρεται ως “κοτσάνια”, έχει φτάσει στην αρχή του τέλους του.

Προειδοποιήσαμε πριν τρία χρόνια, ότι ο τίτλος Πολεοδομική Αμνηστία που δόθηκε στους τρεις σχετικούς νόμους, θα έπρεπε να ήταν Πολεοδομική Αμνησία, αφού όπως προβλέψαμε θα έπαιρνε αρκετά χρόνια για να εγκριθεί. Εν τέλει, αφού τα νομοσχέδια πέρασαν από όλα τα αρμόδια τμήματα και τους οργανισμούς (Πολεοδομία, Δημαρχεία, Υπουργείο Εσωτερικών, Ομοσπονδία Εργοληπτών, Σύνδεσμο  Developer, Τράπεζες) και εφόσον όλοι προσπάθησαν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους, φτάσαμε επιτέλους στην αρχή του τέλους!

Πόσο μακρύ όμως, και πόσο επίπονο θα είναι το τέλος; Κερδοσκοπικές εταιρείες ήδη διαφημίζουν -ακόμη και στο διαδίκτυο- υπηρεσίες για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας με βάση τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Αντιδεοντολογικά και κατά παράβαση του νόμου και των κανονισμών του ΕΤΕΚ, διαφημίζονται υπηρεσίες συμβούλων (αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών). Οι σχετικές διαφημίσεις αναφέρονται σε αρχικό κόστος 4000 ευρώ, χωρίς να αναφέρουν το τελικό κόστος του ταλαίπωρου αγοραστή ακινήτου, που χωρίς να φταίει, εδώ και χρόνια παλεύει για δικαίωση.

Οι developers -μήπως και εκτεθούν- εκδίδουν ανακοινώσεις όπως αυτή που πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε άρθρο της εφημερίδας “Πολίτης”:  «Από πλευράς του, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης τονίζει ότι οι αγοραστές πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να παγιδευτούν με σημαντικά επιπλέον έξοδα και αμοιβές που ενδεχομένως ήδη έγιναν ή δεν χρειάζονται να γίνουν. Οι αγοραστές, πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η διαδικασία έκδοσης τίτλων είναι χρονοβόρα και τυχόν παρέμβασή τους, πριν συνεννοηθούν με τον πωλητή, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις για τους ίδιους και άλλους αγοραστές».

Οι νέες νομοθεσίες περί Πολεοδομικής Αμνηστίας αναμένεται να φέρουν καινούργιες εισροές εσόδων στο κράτος. Προβλέπεται να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των μελετητών, αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Άραγε αυτοί θα αυξήσουν τα έσοδά τους; Οι developers θα πάρουν το «συγχωροχάρτι» τους και θα διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους αγοραστές τους.

Με λίγα λόγια, όλοι διεκδικούν όφελος, και αυτό ισχύει και για το κράτος, που για δεκαετίες, με την ανοχή του, επέτρεψε η κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο.   Ο μόνος που και πάλι πρέπει να πληρώσει, είναι ο απλός πολίτης αγοραστής, που χωρίς να φταίει σε τίποτα, υποχρεώνεται να πληρώσει για λάθη, αμέλειες, παραλήψεις και ανοχές άλλων.

Ελπίζω οι αναγνώστες μας να κατανοήσουν γιατί αυτό το άρθρο καταχωρείται στην καθιερωμένη μας στήλη… Είμαστε για γέλια!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;