Είναι πλέον επίσημο. Όλοι όσοι ασχολούνταν με την οικονομία, ήξεραν ότι είχαν δημιουργηθεί οι προοπτικές, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν πολύ χαμηλή ή ακόμη και μηδενική ανάπτυξη για τα επόμενα δύο χρόνια. Ακόμη και εάν αυτό, όμως, ήταν αναμενόμενο, τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκάλεσαν σοκ: «Παρήγορο γεγονός αποτελεί ότι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς, τονώνοντας την παγκόσμια οικονομία και αυξάνοντας τη ζήτηση»
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η οικονομία στις ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μό λις 0,5% φέτος και 0,6% του χρόνου, ενώ οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία θα υποχωρήσουν 10%. Επίσης, το ΔΝΤ σε ξεχωριστή έκθεσή του προέβλεψε ότι οι απώλειες των τραπεζών από τις επενδύσεις σε επισφαλή στεγαστικά μειωμένης εξασφάλι- σης (subprimes) μπορεί να φθάσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 945 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κυβερνήσεις πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Νέες υπερδυνάμεις
Παρήγορο γεγονός αποτελεί ότι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» με ταχείς ρυθμούς, τονώνοντας την παγκόσμια οικονομία και αυξάνοντας τη ζήτηση. Η σημαντική ανάπτυξη στις οικονομίες αυτές θα λειτουργήσει, δηλαδή, σαν αντιστάθμισμα για τη βουτιά της ανάπτυξης στις οικονομίες της Δύσης.
Άνκαι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία θα μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η μείωση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα παρατηρηθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η πραγματική ανάπτυξη στη Ρωσία θα
είναι φέτος 6,8% και του χρόνου 6,3%. Στην Κίνα θα είναι 9,3% φέτος και 9,5% το 2009 και στην Ινδία 7,9% και 8%, αντίστοιχα.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ η πραγματική ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,5% φέτος και 0,6% του χρόνου και στην ευρωζώνη 1,4% το 2008 και 1,2% το 2009.

Αισιοδοξία
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι, που δικαιολογούν τις αισιόδοξες προβλέψεις:
Πρώτον: Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε επίπεδο κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής κρίσης, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες
έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα και υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η κρίση είναι αντιμετωπίσιμη.
Δεύτερον: Παρά τις ιδιαίτερα ανησυχητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες(Ευρώπη, ΗΠΑ
κ.λπ.), οι απώλειες των τραπεζών εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που είχαν υποστεί
τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης ή κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ιαπωνία (φούσκα ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του ’90).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;