Oι αστοχίες του σκυροδέματος εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής διαδικασίας, κατά τη σκυροδέτηση, τη συμπύκνωση, την ωρίμαση και κατά τη διάρκεια της χρήσιμης ζωής του υλικού. Ως αστοχία του υλικού του σκυροδέματος ορίζεται η εμφάνιση της πρώτης ρωγμής στη μάζα του. Το σκυρόδεμα που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον δέχεται την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα, που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέραΟι ρωγμές στο σκυρόδεμα είναι γενικά ανεπιθύμητες. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν οι τριχοειδείς ρωγμές σε μη εκτεθειμένα σημεία, που μπορεί να μην είναι καταστρεπτικές. Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι ρωγμές που είναι παράλληλες με τους οπλισμούς, ώστε να μπορούν να επιτρέψουν τη διάβρωση του οπλισμού. H διάβρωση των οπλισμών προκαλεί αύξηση του όγκου τους, η οποία με τη σειρά της εντείνει τη ρηγμάτωση της μάζας του σκυροδέματος και μπορεί να φτάσει στη θραύση και αποκόλληση της στρώσης, που περιβάλλει εξωτερικά τους οπλισμούς. Το σκυρόδεμα που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον δέχεται την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα, που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα. Tο διοξείδιο του άνθρακα αντιδρά με την άσβεστο του σκυροδέματος προς ανθρακικό ασβέστιο. H έκταση της αντίδρασης εξαρτάται από το μέγεθος των ρωγμών, τη σύσταση, το πορώδες του σκυροδέματος και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Η ανθράκωση του σκυροδέματος και κατ΄ επέκταση του οπλισμού, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί.

Αιτίες
Συνηθισμένες αιτίες που δημιουργούν ρωγμές και κατ’ επέκταση αστοχία του σκυροδέματος είναι:
1) Ο πολύ χαμηλός λόγος τσιμέντου/ νερού συνεπάγεται σκυρόδεμα περιορισμένης αντοχής, ενώ ο υψηλός λόγος προκαλεί αυξημένη συρρίκνωση.
2) H συρρίκνωση του σκυροδέματος, επηρεάζεται επίσης από την ποιότητα των αδρανών. H άμμος του σκυροδέματος μπορεί να περιέχει άργιλο, άλατα και οργανικά υλικά. H θαλάσσια άμμος που δεν έχει ξεπλυθεί καλά μπορεί να περιλαμβάνει χλωρίδια που είναι επικίνδυνα για το σκυρόδεμα, ειδικά για τον οπλισμό και τα διάφορα άλλα μεταλλικά στοιχεία που είναι ενσωματωμένα σε αυτό.
3) Περισσότερο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα αδρανή αν είναι εύθραυστα, με ακανόνιστα σχήματα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη ή άλλες προσμίξεις, αν είναι πορώδη, ή χημικά ενεργά.
4) Η αντοχή του σκυροδέματος μπορεί να υποβαθμιστεί από τους κύκλους παγετού, καύσωνα και άλλες ατμοσφαιρικές επιδράσεις, ανάλογα με την κατασκευή και τη σύστασή του.
5) Οι βελτιωτικές προσμίξεις παρέχουν πλεονεκτήματα, αλλά η κακή δοσολογία τους αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία αστοχίας.
6) Σφάλματα στο σχεδιασμό των κατασκευών, όπως μεγάλες διαφορές διατομής εφαπτόμενων στοιχείων, εφαπτόμενα στοιχεία με διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες, σφάλματα ή παραλείψεις στον τομέα της θερμομόνωσης, υποεκτίμηση φορτίσεων, παράλειψη σενάζ ή αρμών, λανθασμένη τοποθέτηση των οπλισμών, ελλείψεις των ξυλοτύπων κτλ.
7) Σφάλματα στην εκτέλεση των κατασκευών, όπως πρόωρη αφαίρεση των ξυλοτύπων, ανεπαρκής ωρίμαση του σκυροδέματος, πολύ έντονη συμπύκνωση στοιχείων με οπλισμούς μεγάλων διαμέτρων κ.ά.
8)H αστοχία των αρμών διαστολής ή παράλειψή τους δημιουργεί αποτελεί μια πιθανή αιτία αστοχίας των στοιχείων σκυροδέματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;