Η αγορά ή το κτίσιμο, και μετέπειτα η συντήρηση ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται σκέψη, χρήμα και συνεχή… έρευνα. Η έρευνά αυτή θα πρέπει να επικεντρώνεται – ανάμεσα σ’ άλλα – στις χορηγίες που παραχωρεί το κράτος για διάφορες περιπτώσεις που αφορούν την ιδιωτική σας κατοικία. Αν, λοιπόν, αγνοείτε αυτές τις επιδοτήσεις, ή απλά δεν σας ενδιαφέρουν, κάντε τον κόπο και αφιερώστε λίγο χρόνο στο παρακάτω κείμενο, γιατί αν όντως ο χρόνος είναι χρήμα, τότε να είστε σίγουροι ότι θα τον πάρετε πίσω και με τόκο!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Χορηγία για αγορά  ή ανέγερση καινούργιας κατοικίας

Η χορηγία παραχωρείται για:

– Αγορά κτιρίου

– Μεταβίβαση της κατοχής κτιρίου

– Ανέγερση κτιρίου

Δικαιούχος

Είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο είναι άνω των 18 ετών, είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή οποιουδήποτε άλλου κράτους – μέλους της ΕΕ και είναι μόνιμα εγκατεστημένος εδώ, χωρίς να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε άλλη κατοικία ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής.

Επιπρόσθετες προϋποθέσεις

-Η αγορά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την πρώτη εγκατάσταση σ’ αυτό, και δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής.

-Η αίτηση για την πολεοδομική άδεια (ή άδεια οικοδομής όταν δεν απαιτείται η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας) να έχει κατατεθεί στην οικεία πολεοδομική αρχή (ή αρμόδια αρχή). Παράλληλα, βεβαίωση ότι η κατοικία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ύστερα από την ανέγερσή της, ως κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής, και ότι το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 250 τμ.

Έντυπα αιτήσεων και άλλες πληροφορίες στο www.mof.gov.cy 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Χορηγία για αγορά και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων

Οι ιδιοκτήτες διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορούν να πωλούν όλη την παραγόμενη ενέργεια στην ΑΗΚ, ή άλλο μη οικιστικό φορέα, ή να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, για κάλυψη των δικών τους αναγκών, και να πωλούν τυχόν πλεόνασμα στην ΑΗΚ, ή άλλον μη οικιστικό φορέα.

Για την υποβολή της αίτησης, χρειάζεται άδεια οικοδομής (ή πολεοδομική άδεια), τοπογραφικό σχέδιο, σχέδιο κάτοψης της στέγης, υπογεγραμμένη βεβαίωση από τον αιτητή στην περίπτωση που ο χώρος όπου θα γίνει η εγκατάσταση, δεν είναι ιδιοκτησίας του.

Τα σχέδια αυτής της χορηγίας χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

– Μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ενωμένα με το δίκτυο

– Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα μη ενωμένα με το δίκτυο

– Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για άντληση νερού

Η κρατική χορηγία φθάνει μέχρι και το 55%, ενώ με τη χρήση των φωτοβολταϊκών θα έχετε ετήσια απόδοση επένδυσης 10%,  και φυσικά αφορολόγητο ποσό είσπραξης κάθε δύο μήνες.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπείτε στο www.cie.org.cy

Χορηγία για εξοικονόμηση ενέργειας και ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (2009-2013)

Το σχέδιο αφορά θερμομόνωση οικιστικών μονάδων με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον οδηγό ενεργειακών επενδύσεων. Η επιχορήγηση είναι 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού, υπό τον περιορισμό των ανώτατων επιλέξιμων δαπανών. Το μέγιστο ποσό της χορηγίας είναι 1.750 ευρώ ανά οικιστική μονάδα.

Για τις ορεινές περιοχές η επιχορήγηση είναι 100% για τα πρώτα 1.400 ευρώ του επιλέξιμου κόστους, και 30% επί του υπολοίπου κόστους. Το μέγιστο ποσό χορηγίας είναι 2.600 ευρώ ανά οικιστική μονάδα.

Σημειώστε ότι σε περίπτωση που κατά την κατασκευή, πώληση, ή εκμίσθωση κτιρίου, δεν διατεθεί στον ιδιοκτήτη, ή από τον ιδιοκτήτη στον υποψήφιο αγοραστή ή εκμισθωτή, το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, με αιτιολογημένη απόφασή του μπορεί να επιβάλει σε αυτόν που παραβιάζει τις σχετικές διατάξεις του Νόμου, διοικητικό πρόστιμο. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Επιδότηση για σύνδεση γεωτρήσεων με αποχωρητήρια

Η επιδότηση καλύπτει τη σύνδεση γεωτρήσεων με τα αποχωρητήρια κατοικιών τα οποία είναι συνδεδεμένα με τα συστήματα υδατοπρομήθειας όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της ελεύθερης Κύπρου.

Η επιδότηση αφορά νέες συνδέσεις γεωτρήσεων με αποχωρητήρια, και παραχωρείται αφού υποβληθεί αίτηση προς τον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, πριν γίνει οποιαδήποτε εργασία σύνδεσης. Στη συνέχεια γίνεται μία επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της υφιστάμενης γεώτρησης από το ΤΑΥ, το οποίο προχωρεί στην παροχή τεχνικών συμβουλών για τον τρόπο σύνδεσης.

Η επιδότηση έχει καθοριστεί σε 700 ευρώ ανά μονάδα, εάν η σύνδεση της γεώτρησης γίνει με μία κατοικία, ενώ για περισσότερες κατοικίες αυτό το ποσό μειώνεται.

Η χορηγία δίδεται εάν η γεώτρηση είναι εξοπλισμένη με αντλία, που να μπορεί να τροφοδοτεί με ικανοποιητικές ποσότητες νερού, τα αποχωρητήρια. Ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχει μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης, σύνδεση με οποιονδήποτε τρόπο, της γεώτρησης με τις τουαλέτες. Το νερό της γεώτρησης θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα αποχωρητήρια. Παράλληλα, πρέπει να γίνεται τοποθέτηση ξεχωριστού ντεπόζιτου στο οποίο θα διοχετεύεται νερό της γεώτρησης, για τροφοδότηση – αποκλειστικά – των αποχωρητηρίων, προς αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης του πόσιμου νερού.

Η εγκατάσταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από την ημερομηνία προκαταρκτικής έγκρισης, ενώ για υφιστάμενες οικοδομές, νέες, ή υπό ανέγερση, η εγκατάσταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών.

Έντυπα αίτησης και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.moa.gov.cy 

Επιδότηση για εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης ημιακάθαρτων νερών

Ημιακάθαρτα νερά θεωρούνται τα νερά που προέρχονται από τα μπάνια, τα ντους, τους νιπτήρες και τα πλυντήρια ρούχων. Εξαιρούνται τα νερά που προέρχονται από τις τουαλέτες και από τις κουζίνες.

Η επιδότηση για κατοικία, παραχωρείται εφόσον γίνει η υποβολή της αίτησης πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας για την εγκατάσταση του συστήματος. Έπειτα ακολουθεί επιθεώρηση του συστήματος αποχέτευσης της οικοδομής, και επομένως εάν εγκριθεί η αίτηση,  ακολουθεί η εγκατάσταση του συστήματος ανακύκλωσης.

Για μία κατοικία η χορηγία είναι 3000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες οικοδομές και για τα συστήματα που καλύπτουν πέραν της μιας κατοικίας, επιδοτείται το 40% του κόστους της.

Επιδότηση για εγκατάσταση κυκλοφορητή ζεστού νερού

Ο κυκλοφορητής νερού είναι ένα σύστημα που εμποδίζει το κρύο νερό να χαθεί. Μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσα ή ανεγειρόμενη κατοικία. Με το σύστημα αυτό δεν υπάρχει καμία σπατάλη περιμένοντας το ζεστό νερό να έρθει, αφού ο κυκλοφορητής επιστρέφει το κρύο νερό πίσω στο ντεπόζιτο. Η επιδότηση έχει καθοριστεί στα 220 ευρώ.

*Τα πιο πάνω σχέδια θα ισχύουν μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΓΗΣ

Σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβομένων, χαμηλά αμειβομένων και κατοίκων ορεινών περιοχών

Τα οικιστικά έργα του οργανισμού καλύπτουν όλες τις πόλεις. Οι διαχωρισμοί οικοπέδων γίνονται κυρίως σε κοινότητες της υπαίθρου όπου υπάρχει ανάγκη στέγασης νεαρών ζευγαριών. Αναλόγως σε ποια από τις τρεις ομάδες ανήκετε, υπάρχουν και τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τα ετήσια, μικτά εισοδήματα. 

Ο οργανισμός προσφέρει χαμηλές τιμές, προσιτούς και ευέλικτους όρους αποπληρωμής, και άριστη ποιότητα κατασκευών.

Δικαιούχοι είναι οι οργανικές οικογένειες (περιλαμβανομένων των μονογονεϊκών, διαζευγμένων, χήρων με ανήλικα παιδιά), οι αρραβωνιασμένοι με τον όρο ότι πριν λάβουν τη βοήθεια θα έχουν παντρευτεί, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου μπορεί να φθάσει και τα 30 χρόνια, με εξόφληση μέχρι το 75ο έτος της ηλικίας του αγοραστή, και κυμαινόμενο επιδοτούμενο επιτόκιο.

ΑΡΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Σχέδιο αγροτικής πολιτικής

Το συγκεκριμένο σχέδιο προσφέρει στους δικαιούχους αιτητές μειωμένη επιδότηση, έναντι του κόστους ηλεκτροδότησης και σύνδεσης με το δίκτυο διανομής της ΑΗΚ.

Το σχέδιο καλύπτει οικιακούς αιτητές (κατοικίες που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση και μόνιμη εγκατάσταση, ή και για προικοδότηση των παιδιών των αιτητών και μόνιμη εγκατάσταση στις υπό αναφορά κατοικίες).

Οι αιτήσεις για ηλεκτροδότηση με βάση το νέο σχέδιο αγροτικής πολιτικής, υποβάλλονται στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ. Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται με τα αναγκαία έγγραφα και τη βεβαίωση από τον Έπαρχο ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών.

Αγροτικές περιοχές θεωρούνται οι περιοχές με Κοινοτικά Συμβούλια, οι δήμοι Αθηένου, Δερύνειας, Ιδαλίου, Λευκάρων και Πέγειας.

Δικαιούχος είναι κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνιμος κάτοικος των αγροτικών περιοχών, και όλοι οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;