Ο κ. Σώτος Λοής είναι εργολάβος Οικοδομικών και Τεχνικών έργων Ά τάξης και έχει εκτελέσει πολύ μεγάλα έργα τόσο ιδιωτικά όσο και του δημοσίου. Έχει την εταιρεία LOIS BUILDERS. Ασχολείται επίσης με το Developing. Είναι παράλληλα πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου), είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την οικογενειακή σας κατάσταση.
Είμαι παντρεμένος από το 1965 με τη Βαρβάρα. Έχω δυο παιδιά, τον Μιχάλη και τον Νικόλα, οι οποίοι είναι επίσης παντρεμένοι. Οι γυναίκες τους είναι σαν κόρες για μένα. Οι γάμοι των δυο παιδιών μου, μου απέφεραν και πέντε εγγονάκια. Κατάγομαι από το Καϊμακλί, από οικογένεια οικοδόμων, από πάππου προς πάππο.
Πέστε μας λίγα λόγια για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.
Τέλειωσα τη σχολή Δοξιάδη (Τεχνολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα) το 1965.
Μετά το 1967, όταν απολύθηκα από τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, εργάστηκα για μερικά χρόνια στη ΜΕDCON
Construction. Έφυγα από εκεί και με φίλους και συνεργάτες ιδρύσαμε μια εταιρεία η οποία, δυστυχώς μετά από
ένα χρόνο, έκλεισε λόγω της τουρκικής εισβολής. Έφυγα για την Αφρική για να επιστρέψω μετά από δυο χρόνια. Με την επιστροφή το 1977 ίδρυσα τη Lois Builders.

Πώς ήταν το ξεκίνημα της νεοσύστατης τότε εταιρείας σας;
Ξεκινήσαμε με έναν εργάτη, έναν τεχνίτη, ενώ είχα για σύμβουλο και βοηθό μου τον πατέρα μου, ο οποίος διετέλεσε επιστάτης σε διάφορες εταιρείες. Φτάσαμε, όμως, σήμερα να εργάζονται σε μας γύρω στα 130 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, ενώ αν προσθέσεις και τους συνεργάτες, τότε μιλάμε για έναν αριθμό γύρω στα χίλια άτομα, τα οποία απασχολούνται από την εταιρείας μας.

Είναι η μόνη εταιρεία που διευθύνετε ή υπάρχουν και άλλες θυγατρικές εταιρείες;
Είναι η μοναδική. Η εταιρεία μας καλύπτει αρκετές δραστηριότητες της οικοδομικής βιομηχανίας. Οικοδομικά και Τεχνικά έργα, Developing και άλλα…

Τα παιδιά σας έχουν αναμειχθεί καθόλου με την εταιρεία σας; Ακολούθησαν τα δικά σας αχνάρια;
Ναι και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, μάλιστα. Εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι και οι δυο μηχανικοί, όμως έχουν δεύτερες ειδικότητες. Ο Μιχάλης είναι κάτοχος πτυχίου Construction Law (νομικός σε θέματα κατασκευών) και ο Νικόλας έχει μεταπτυχιακό στη διεύθυνση επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Πόσο σημαντικό είναι οι εργοληπτικές εταιρείες να στελεχώνονται από μέλη της οικογένειας;
Σημαντικό, εφόσον υπάρχει χημεία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Ο καθένας νιώθει τη δουλειά δική του, άρα είναι και πιο υπεύθυνος. Είναι υψίστης σημασίας για κάθε εταιρεία να έχει τα κατάλληλα στελέχη σε κάθε πόστο κι εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να τα έχουμε.

Ποια είναι τα κυριότερα έργα που έχει κατασκευάσει η LOIS BUILDERS τα τελευταία 10 χρόνια;
Είναι το Υπουργείο Οικονομικών, το Hilton Park, η επέκτασητου Μετοχείου, το Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο, το
Intercollege (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), το Cyprus College (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο ραδιοσταθμός «Ο λόγος», το Frederic… κ.α.

Και τώρα; Υπάρχουν κάποια τα οποία είναι υπό εκτέλεση;
Είναι το Nice Day, το Stasinou Tower (Δίπλα από τη Λιβυκή Πρεσβεία), το Διαγόρας Centre (Διαγόρου – 12 όροφοι), το Αλέκτωρ (Φαρμακευτική), η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης τηςΦανερωμένης κ.α.

Ας περάσουμε και στην άλλη σας ιδιότητα, αυτή του προέδρου της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργολάβος σήμερα;
Υπάρχουν αρκετά, όμως ξεκαθαρίζω ότι τα περισσότερα μπήκαν στη σειρά για να επιλυθούν. Το πρώτο είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που αφορά σε θέματα προσλήψεων παράνομου προσωπικού με πολύ χαμηλό κόστος. Είναι οι τελικοί λογαριασμοί στα έργα του δημοσίου, ο νέος νόμος περί στερεών καιαποβλήτων, ο νόμος περί ευθύνης εργοδότου, του οποίου το κατώτατο ποσό υποχρεωτικής κάλυψης πρέπει να αυξηθεί. Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό του κατώτατου ορίου πληρωμής, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί η καθυστέρηση έκδοσης αδειών οικοδομής.

Οι προσφορές του Δημοσίου σχεδόν κατά κανόνα κατακυρώνονται στο χαμηλότερο προσφοροδότη. Συμφωνείτε με αυτή τη διαδικασία και ποιες οι εισηγήσεις σας;
Χρειάζεται μεγάλος προβληματισμός διότι πρέπει να σκεφτούμε τα αποτελέσματα των ιδιαίτερα χαμηλών προσφο-
ρών. Δεν σας κρύβω ότι το θέμα αυτό το συζήτησα και με μέλη του συνδέσμου μας, αλλά και με διάφορους παράγοντες της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Κατέχετε τη θέση του προέδρου της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ, ήσασταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και παράλληλα είστε γενικός διευθυντής της LOIS BUILDERS. Πώς επιτυγχάνετε την κατανομή του χρόνου σας;
Είναι γεγονός ότι απασχολούμαι πολλές ώρες την ημέρα. Τονίζω, όμως, ότι δεν το λέω με παράπονο. Το κάνω γιατί με ευχαριστεί. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι παντού, έχω άριστους συνεργάτες.

Γιατί κάποιος εργολάβος θα πρέπει να είναι μέλος της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ;
Γιατί έχει την αμέριστη συμπαράσταση μια οργάνωσης, η οποία έχει ως βασική της αρχή τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργολάβων. Από εκεί και πέρα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν μέσω σεμιναρίων που διοργανώνουμε ειδικά για τα μέλη μας.

Τι ωφελήματα μπορεί να έχει ο απλός πολίτης από την Ο.Σ.Ε.Ο.Κ;
Έχουμε δημιουργήσει την ανοικτή γραμμή του Πολίτη. Τον καλούμε να έρθει κοντά μας και να πάρει συμβουλές
από το πώς θα ξεκινήσει ένα σπίτι μέχρι και την ώρα που θα το τελειώσει.

Ποιες οι απόψεις σας για την πρωτοβουλία του SELL & BUILD για ποιότητα, επαγγελματισμό και αντικειμενική ενημέρωση στον τομέα των κατασκευών;
Το περιοδικό αυτό χρειαζόταν στην Κύπρο. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ συνεργάζεται και η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, πιστεύοντας ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα στην οικοδομική βιομηχανία.

Έχετε κάποιες εισηγήσεις για τρόπους συνεργασίας της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ με το SELL & BUILD;
Τα κείμενα που μπορούν να γραφτούν από την Ο.Σ.Ε.Ο.Κ στις σελίδες σας, πιστεύω ότι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελείτε. Επίσης, θα προσπαθήσουμε μέσω του περιοδικού σας να εμπεδώσουμε στους επαγγελματίες το σλόγκαν μας σε τρίπτυχο:
α) Ασφάλεια & Υγείαστους χώρους εργασίας, β) Εκτέλεση Εργασίας βάσει προδιαγραφών και προτύπων της επιστήμης και οικοδομικής τέχνης και γ) Αύξηση Παραγωγικότητας. Η τήρηση αυτού του τριπτύχου επιφέρει και την επιτυχία σε κάθε έργο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;