«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ».

Ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κύριος Σόλων Κασίνης απαντά στις ερωτήσεις του Sell & Build. Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν στηρίζεται πλέον μόνο στην καλή θέληση των εμπλεκομένων αλλά το νομοθετικό πλαίσιο ωθεί το ενδιαφέρον στην τελειοποίηση του. Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κου Κασίνη ερμηνεύει και επεξηγεί τα εξειδικευμένα περί Ενέργειας. Στο παρόν τεύχος δημοσιεύουμε το Α’ μέρος της πλούσιας σε πληροφόρηση συνέντευξης του κ. Σόλων Κασίνη

Κύριε Κασίνη, από την μέχρι σήμερα εμπειρία σας στην Υπηρεσία αυτή τελικά πόσο ρεαλιστικό είναι να λέμε ότι το Κυπριακό κοινό συμμερίζεται την Ευρωπαϊκή νοοτροπία και προσαρμόζεται εύκολα στα νέα δεδομένα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Όπως θα ξέρετε, τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Ενέργειας ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την δυναμική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την περαιτέρω διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας. Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ο νησιωτικός χαρακτήρας της Κύπρου, αλλά κυρίως οι παγιωμένες αντιλήψεις μεγάλου μέρους της κυπριακής κοινωνίας και η διαρκής, καλοπροαίρετη ή μη, αμφισβήτηση σε οτιδήποτε νέο εμφανίζεται, αποτέλεσαν στην αρχή ανασταλτικούς παράγοντες στην όλη προσπάθεια. Φυσικά, έγιναν μεγάλες βελτιώσεις σήμερα στον τομέα αυτό. Η Υπηρεσία Ενέργειας, στην προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως όσο αφορά την δημιουργία αιολικών πάρκων, με διάφορες ημερίδες και επισκέψεις που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί κατά καιρούς, κρατά σε συνεχή ενημέρωση τις κοινότητες και τις τοπικές Αρχές για τον σημαντικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η θέση άλλωστε της Υπηρεσίας Ενέργειας είναι ότι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση τέτοιων έργων είναι η συγκατάθεση των τοπικών Αρχών και κοινοτήτων για αυτό και θα προχωρήσει αρχικά με την εγκατάσταση μόνο 165 MW αιολικών πάρκων, παρόλο που οι αιτήσεις ξεπερνούσαν σε ισχύ τα 700 MW. Πρόσθετα με τα πιο πάνω, στα Νέα Σχέδια Χορηγιών για το 2009, στην συνολική τιμή πώλησης της παραγόμενης κιλοβατώρας από μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικά οφέλη 2% (προ του ΦΠΑ) επί των ετήσιων εσόδων, τα οποία θα παρέχονται προς τις γειτνιάζουσες με τις εγκαταστάσεις κοινότητες. Σήμερα, πιστεύουμε ότι ο αγώνας που καταβάλουμε αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς. Χαρακτηριστικά θέλω να αναφέρω ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσο αφορά την εγκατάσταση ενεργητικών ηλιακών συστημάτων για παραγωγή ζεστού νερού και την έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά κάτοικο με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ να έχει ξεπεράσει τα 2,6 MW. Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος που σημειώθηκε και στον τομέα της αξιοποίησης βιομάζας για ηλεκτροπαραγωγή, όπου μόνο εντός του 2008 εγκαταστάθηκαν μονάδες δυναμικότητας 3 MW, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 4,4 MW. Παράλληλα, η Υπηρεσία Ενέργειας έχει εξασφαλίσει την έγκριση για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 1,1 MW σε 65 δημόσια κτίρια, σχολεία και στρατόπεδα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,3 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής στη Κύπρο και πως έχουν τα σημερινά δεδομένα;

Σε συνάφεια με τις σχετικές ευρύτερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το νησιώτικο χαρακτήρα της Κύπρου ως απομονωμένου μη διασυνδεδεμένου ενεργειακού συστήματος, η ενεργειακή πολιτική της χώρας στοχεύει:
1 Πρώτον, στη διασφάλιση της ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτές τιμές. Αυτό εξειδικεύεται επιχειρησιακά σε μέτρα και παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο και την προώθηση των διαδικασιών δραστικής διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών με την εισαγωγή του φυσικού αερίου.
2 Δεύτερον, στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2009, 65% της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας έχει απελευθερωθεί, ενώ προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της εμπορίας πετρελαιοειδών θα συνεισφέρει ουσιαστικά και το τερματικό πετρελαιοειδών που θα δημιουργηθεί στο Βασιλικό.
3 Τρίτον, στην ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αειφορίας. Η στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας, ενώ είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας τα τελευταία χρόνια ενσωματώθηκε με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο, στην ενεργειακή πολιτική και κατέστη συστατικό της στοιχείο.
4 Τέταρτον, στην ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Ήδη στο πλαίσιο του 1ου Γύρου Αδειοδοτήσεων χορηγήθηκε μια Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Noble Energy International Ltd, για το ερευνητικό τεμάχιο Αρ. 12.

Τι σημαίνει ενεργειακή απόδοση κτιρίων, ποιος ο στόχος και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να επιτευχθεί;

Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων σημαίνει την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ένα κτίριο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ενοίκων του για κλιματισμό, θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης, εξαερισμό και φωτισμό. Ένα κτίριο που θέλει λιγότερη ενέργεια για να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση, ενώ άλλο που θέλει πολλή ενέργεια έχει χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Η καλύτερη περίπτωση είναι όταν το κτίριο σχεδιάζεται για να έχει μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές ενεργειακές ανάγκες, δηλαδή η ενεργειακή του απόδοση είναι πάρα πολύ ψηλή. Τα κτίρια αυτά ονομάζονται «κτίρια μηδενικών ενεργειακών εκπομπών». Στόχος είναι η κατασκευή νέων κτιρίων με όσο το δυνατό χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες, αλλά και η βελτίωση των υφιστάμενων σε περίπτωση που τα κτίρια αυτά υφίστανται ριζική ανακαίνιση. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ο παράγοντας «ενέργεια» πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους μελετητές, από το στάδιο σχεδιασμού ενός κτιρίου, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα καινούργιο κτίριο χαμηλών ενεργειακών αναγκών. Αναμφίβολα αυτό θα επηρεάσει θετικά την αγοραστική αξία του κτιρίου αφού κατά την διάρκεια των πολλών χρόνων ζωής του κτιρίου το κόστος κατανάλωσης ενέργειας θα είναι πολύ περιορισμένο. Ο στόχος αυτός άρχισε να υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2007 με τη θέσπιση υποχρεωτικών επιπέδων θερμομόνωσης του κελύφους όλων των νέων κτιρίων και θα ενδυναμωθεί με την υποχρεωτική έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Η εξαίρετη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από αρχιτέκτονες και εργολάβους; Υπάρχει νομοθεσία που να τους υποχρεώνει σχετικά ή στηριζόμαστε όλοι στην καλή θέληση τους;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομική βιομηχανία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην δυναμική αυτή που έχει δημιουργηθεί, καθώς η ανάπτυξη νοοτροπίας εξοικονόμησης ενέργειας είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για επίτευξη μεγάλων ποσοστών εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, που είναι και ο απώτερος στόχος μας. Η προσπάθεια μας αυτή ενισχύεται από το Σχέδιο Χορηγιών με το οποίο επιχορηγούνται επενδύσεις που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και ενθαρρύνουν την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Βέβαια υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει επακριβώς τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου όπως είναι το επίπεδο θερμομόνωσης του κελύφους, η ελάχιστη ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο κτίριο κ.λ.π. θέματα για τα οποία οι εργολάβοι και οι αρχιτέκτονες πρέπει να είναι ενήμεροι και να συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του.

Πόσο εύκολο είναι για τους ιδιώτες να ενημερωθούν σχετικά με νομοθεσίες και κανονισμούς της Υπηρεσίας Ενέργειας;

Οι νομοθεσίες που είναι κάτω από την αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, βρίσκονται όλες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και για όσους επιθυμούν μπορούν επισκεφθούν τα γραφεία της Υπηρεσίας όπου οι αρμόδιοι λειτουργοί είναι πάντα διαθέσιμοι. Πέραν τούτου η Υπηρεσία Ενέργειας οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάσεις και σεμινάρια. Ειδικότερα για το θέμα της Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων η ενημέρωση για τις σχετικές πρόνοιες της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο ξεκίνησε από το 2006.

Τι σημαίνει «Ενεργειακή Πιστοποίηση Κτιρίων» και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί;

Ενεργειακή Πιστοποίηση Κτιρίων είναι η κατάταξη του κτιρίου σε κατηγορία ανάλογα με τις ενεργειακές του ανάγκες. Η κατάταξη γίνεται μετά από σύγκριση με τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου αναφοράς. Το κτίριο αναφοράς εκφράζει τις προσδοκίες της πολιτείας για τα επίπεδα μόνωσης του κελύφους, για τις αποδόσεις των συστημάτων κλιματισμού, θέρμανσης, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και φωτισμού διασφαλίζοντας, ανάλογα βέβαια με τον τύπο του κτιρίου, χαμηλές ενεργειακές ανάγκες. Η Υπηρεσία Ενέργειας έχει εκδώσει λογισμικό για τον υπολογισμό της Ενεργειακής Απόδοσης του Κτιρίου και την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Το λογισμικό βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και διατίθεται δωρεάν. Ωστόσο η έκδοση τέτοιων Πιστοποιητικών μπορεί να γίνει μόνο από Ειδικευμένους Εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με το Νόμο Ειδικευμένοι Εμπειρογνώμονες μπορεί να είναι μόνο Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί εγγεγραμμένοι στο ΕΤΕΚ με σχετική πείρα που θα πετύχουν σε σχετικές εξετάσεις. Οι πρώτες εξετάσεις έγιναν στις 25 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εκπαιδεύσεων που έχει οργανώσει η Υπηρεσία Ενέργειας.

Από το 2004 εφαρμόζεται το Σχέδιο Χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για Εξοικονόμηση Ενέργειας. Ποιος ο στόχος του και πως επιτυγχάνεται;

Το πρώτο Σχέδιο Παροχής Χορηγιών δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή οικονομικών κινήτρων για την υλοποίηση των εθνικών ενδεικτικών στόχων που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Οδηγία 2001/77/ΕΚ. Οι στόχοι αυτοί μεταφέρθηκαν στο κυπριακό δίκαιο μέσω του περί της Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου του 2003 (Ν.33(Ι)/2003). Με βάση το νόμο αυτό, δημιουργήθηκε το Ειδικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση κινήτρων για την εκμετάλλευση Α.Π.Ε. και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας (Ε.Ξ.Ε.). Η αποδοτικότητα των μέτρων και των πολιτικών για την προώθηση των Α.Π.Ε. και της Ε.Ξ.Ε. αντανακλάται στην μεγάλη επιτυχία του Σχεδίου Παροχής Χορηγιών, καθώς και στο μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για επενδύσεις σε όλες τις κατηγορίες των ενεργειακών τεχνολογιών. Συγκεκριμένα, κατά τη χρονική περίοδο 2004 έως σήμερα το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ έχει χρηματοδοτήσει μέσω των Σχεδίων Χορηγιών, σχετικές με τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας ενεργειακές επενδύσεις με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του Σχεδίου Παροχής Χορηγιών ξεπέρασαν τις 43.500. Για το 2009, έχουμε προβλέψει ότι θα εκταμιευθούν πέραν των 21 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση επενδύσεων σχετικές με τις ΑΠΕ και την ΕΞΕ. Με βάση τα πιο πάνω, είναι φανερό ότι το Σχέδιο αυτό της Παροχής Χορηγιών βοήθησε σημαντικά στην υλοποίηση των ενδεικτικών στόχων για το 2010, αφού με βάση το ενεργειακό ισοζύγιο του έτους 2008, η συνεισφορά των Α.Π.Ε. στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Κύπρου ανήλθε στο 4,5%.

Στο επόμενο τεύχος Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κύριος Σόλων Καρσίνης δίνει απαντήσεις σε καυτές ερωτήσεις του Sell & Build. Απαντήσεις που θα θορυβήσουν και θα ανάψουν φωτιές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;