Η συντακτική ομάδα του περιοδικού «Sell&Build» ευχαριστεί ιδιαιτέρως, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους, για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσε για ν’ απαντήσει αναλυτικά στα επίκαιρα ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια, την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως, στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας.

Ποιους τρόπους έχετε να προτείνετε για την πρόληψη της νέας γρίπης Α (HINI) στους χώρους της εργασίας; Ποιες οι υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων; Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν;

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών για την προστασία των εργοδοτουμένων τους, καθώς και τρίτων προσώπων από βιολογικούς παράγοντες καθορίζονται στους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Βιολογικοί Παράγοντες) Κανονισμούς του 2001. Σύμφωνα με τους Κανονισμούς αυτούς: κάθε εργοδότης πρέπει να εκτιμά κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να συνεπάγεται κίνδυνο έκθεσης σε βιολογικούς παράγοντες και να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα, προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για αποφυγή ή περιορισμό της έκθεσης στους παράγοντες αυτούς. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, μέτρα συλλογικής προστασίας, μέτρα υγιεινής, μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά και ειδικά μέτρα για βιομηχανικές μεθόδους παραγωγής και διαγνωστικά εργαστήρια.

Επίσης, σύμφωνα με τους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμους του 1996 έως 2003, κάθε εργοδότης έχει την υποχρέωση να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τους εργοδοτουμένους του για κινδύνους, στους οποίους ενδέχεται να εκτεθούν, καθώς και για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται και να διασφαλίζει κατάλληλη παρακολούθηση και αξιολόγηση της υγείας τους, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την εκτίμηση των κινδύνων. Σημειώνεται ότι η πιο πάνω νομοθεσία προνοεί όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μέτρα προστασίας της υγείας και των άλλων προσώπων στην εργασία, που μπορεί να επηρεαστούν.

Επιπρόσθετα από το πληροφοριακό υλικό που έχει εκδώσει και διανέμει το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ετοιμάσει ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για τα μέτρα αντιμετώπισης της Γρίπης Α στους χώρους εργασίας, το οποίο έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Το φυλλάδιο αυτό παρέχει πληροφορίες για τον ιό της Γρίπης Α,  τους παράγοντες κινδύνου, τον τρόπο μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, τα συμπτώματα της νόσου και  τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους εργασίας για αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας αυτής. Στο φυλλάδιο αυτό περιγράφονται επίσης, οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση που εργοδοτούμενος ασθενήσει στον χώρο εργασίας.

Είναι γνωστό σε όλους το Κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης “Για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων”.  Ποια κοινωνική προστασία και αποκατάσταση μπορούν να έχουν από την Κυπριακή Δημοκρατία τα άτομα ειδικών κατηγοριών; ΄Εχουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους Κυπρίους;

Το Τμήμα Εργασίας είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και Εργασία Νόμου (Ν. 58(Ι)/2004), ο οποίος  προνοεί την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις.  Με βάση τη νομοθεσία μπορούν να υποβάλλονται παράπονα αναφορικά με διακριτική μεταχείριση είτε γραπτώς είτε τηλεφωνικώς. Ακολουθούν συνεντεύξεις επιθεωρητών του Τμήματος Εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και γίνεται προσπάθεια διευθέτησης της διαφοράς.  Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε ο Επιθεωρητής υποβάλλει έκθεση γεγονότων προς τον Αρχιεπιθεωρητή (Διευθυντής Τμήματος Εργασίας), ο οποίος γνωματεύει. 

Σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, η έκθεση με τη γνωμάτευση του Αρχιεπιθεωρητή υποβάλλεται στο Δικαστήριο.  Υπάρχουν λοιπόν, οι διαδικασίες και για προστασία και για αποκατάσταση ατόμων, που υπέστησαν διάκριση. 

Το 2009, το Τμήμα εξέδωσε ενημερωτικό τρίπτυχο για τον περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και Εργασία Νόμο και Οδηγό για μη διάκριση λόγω ηλικίας στην απασχόληση.

Επίσης, το Τμήμα, το 2008, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προέβη σε μια εντατική εκστρατεία ενημέρωσης των εργοδοτών και του κοινού για την ενεργό γήρανση και τη μη διάκριση λόγω ηλικίας.  Η εκστρατεία αυτή περιλάμβανε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, εκπόνηση μελέτης, συζητήσεις στα ΜΜΕ και μια σειρά εκδόσεων.

Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο σας τη ραγδαία απόλυση εργατοτεχνιτών από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα, ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν πια άλλες ευκαιρίες απορρόφησης σε άλλα επαγγέλματα; Μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη στάση αυτή με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης;

Kατά το 2009, έχει παρατηρηθεί μία σταδιακή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τελευταίο επάγγελμα «Τεχνίτες παραγωγής και παρόμοιοι», με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων αυτών να αυξηθεί κατά 87% την περίοδο: Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2009. 

Αύξηση παρουσιάστηκε σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με τις σημαντικότερες να παρουσιάζονται στα άτομα: 

  • 50-59 ετών (αύξηση κατά 427 άτομα ή 90%), τα οποία αποτελούν περίπου το 28% των ανέργων στο εν λόγω επάγγελμα.
  • 40-49 ετών (αύξηση κατά 341 άτομα ή 87%), τα οποία αποτελούν περίπου το 23% των ανέργων στο εν λόγω επάγγελμα.
  • 30-39 ετών (αύξηση κατά 263 άτομα ή 83%), τα οποία αποτελούν περίπου το 20% των ανέργων στο εν λόγω επάγγελμα.

Κύριος στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και ως εκ τούτου έχουν τεθεί σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα που αποσκοπούν στη στήριξη των ανέργων και στην αύξηση της απασχολησιμότητάς τους. Συγκεκριμένα: 

-Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ), προσφέρει σε όλα τα άτομα που αναζήτούν εργασία, υπηρεσίες στήριξης για εξεύρεση και τοποθέτηση σε κατάλληλη εργασία, εξατομικευμένες υπηρεσίες από Συμβούλους Aπασχόλησης και πληροφορίες για ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης εκπαίδευσης και ανέλιξης.

-Πρόσφατα, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού προσφέρει διάφορα προγράμματα επανακατάρτισης σε ειδικευμένα άτομα, τα οποία έχουν απολυθεί ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με σκοπό την μετακίνηση ανέργων μεταξύ επαγγελμάτων.  Ανάμεσα σε άλλα, προσφέρονται τα ακόλουθα προγράμματα κατάρτισης: 

  • Συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ξενοδοχείων
  • Επιμορφωτικό πρόγραμμα εργατικού προσωπικού οικοδομών
  • Ηλεκτροκολλήσεις μετάλλων σε προστατευτική ατμόσφαιρα αερίων (T.I.G/GMAW)    

 -Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού υλοποιεί επίσης, το Έκτακτο Σχέδιο Κατάρτισης Ανέργων σε Επιχειρήσεις, το οποίο αποσκοπεί στη στοχευμένη παροχή κινήτρων σε εργοδότες, με τη μορφή χορηγιών και καθοδήγησης, για εργοδότηση και εξατομικευμένη κατάρτιση ανέργων ατόμων, σύμφωνα με τις διαπιστωμένες ανάγκες συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.

-Τέλος, το Τμήμα Εργασίας έχει αρχίσει την υλοποίηση του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ανέργων, μέσω του οποίου παρέχεται οικονομική βοήθεια σε εργοδότες του Ιδιωτικού Τομέα υπό τη μορφή κάλυψης ποσοστού του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πέραν από τα προαναφερόμενα σχέδια που στοχεύουν στη στήριξη των ανέργων για επανένταξη τους στην εργασία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο, έτσι ώστε να τηρούνται οι πρόνοιες του Νόμου για τον τερματισμό απασχόλησης, ο οποίος σαφώς καθορίζει κάτω από ποιες διαδικασίες μπορεί να τερματιστεί η σχέση απασχόλησης.

Να σημειωθεί επίσης, ότι με βάση τον νόμο για την ισότητα της μεταχείρισης στην απασχόληση και εργασία του 2004, απαγορεύεται η διάκριση στην εργασία λόγω ηλικίας.

Πιστεύετε ότι είναι ικανοποιητική η ασφάλιση των εργαζομένων στις οικοδομές; Μπορούμε να μιλούμε για πραγματικά ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας σε σύγκριση με αντίστοιχους εργασιακούς χώρους στην Ευρώπη; 

Είναι γεγονός ότι ο κατασκευαστικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί τομέα υψηλού κινδύνου, με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων σε σχέση με τον μέσο όρο για όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Τα εργοτάξια είναι προσωρινοί ή κινητοί χώροι εργασίας με ιδιαίτερους κινδύνους για τους εργαζομένους και με συνεχείς μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας. Στην υλοποίηση των έργων εμπλέκονται πολλοί συντελεστές και πολλά διαφορετικά συνεργεία, εργολάβοι και υπεργολάβοι. Το προσωπικό πολλές φορές είναι ανεκπαίδευτο και όχι σταθερό. Επιπρόσθετα, σε πολλά εργοτάξια εργοδοτούνται αλλοδαποί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και προβλήματα επικοινωνίας. Όλες οι πιο πάνω ιδιαιτερότητες των εργοταξίων καθιστούν τον τομέα των κατασκευών τομέα υψηλού κινδύνου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία χρόνια, στο θέμα της ασφάλειας και υγείας στον τομέα των οικοδομών έχουν γίνει πολλά. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων (αρ. ατυχημάτων ανά 100.000 εργαζόμενους) μεταξύ 2003 και 2008, έχει μειωθεί πέραν του 8% και βρίσκεται ήδη κάτω από τον μέσο όρο του αντίστοιχου αριθμού της Ευρώπης των 15. Μπορεί να λεχθεί ότι σήμερα υπάρχουν εταιρείες που λαμβάνουν τέτοια μέτρα για προστασία των εργοδοτουμένων τους, τα οποία μπορούν να συγκριθούν με τα μέτρα που λαμβάνουν οι καλύτερες εταιρείες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν εφησυχάζει με τα πιο πάνω δεδομένα, αλλά επιδιώκει τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων, γι’ αυτό και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιθεώρηση των εργοταξίων με την προώθηση στοχευμένων εκστρατειών επιθεώρησης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πέραν από την εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων με στοχευμένες εκστρατείες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε και προωθεί και άλλες δράσεις πρόληψης όπως:

  • Τη διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων, καθώς και την ετοιμασία έντυπου ενημερωτικού υλικού, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (www.mlsi.gov.cy/dli).
  • Την υλοποίηση Σχεδίου οικονομικών κινήτρων για τους εργολήπτες, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 2006 και 2008 κάτω από το Κέντρο Παραγωγικότητας και με τη συνεργασία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλων φορέων που εμπλέκονται στα θέματα των Κατασκευών. Με βάση το Σχέδιο αυτό χορηγήθηκε συνολικά το ποσό των €2,8 εκ. σε εργοληπτικές επιχειρήσεις για την αγορά εξοπλισμού εργασίας σε ύψος (κυρίως σκαλωσιών), ενώ υπολογίζεται ότι αγοράσθηκε εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε στις οικοδομές στην Κύπρο συνολικής αξίας πέραν των €10 εκ.
  • Την υλοποίηση Σχεδίου τεχνικής βοήθειας ύψους €1,83 εκ. μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του οποίου εκπαιδεύτηκαν μεταξύ Ιουλίου 2007 και Δεκεμβρίου 2008, περίπου 1800 πρόσωπα από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, στον τομέα των Εξορυκτικών Βιομηχανιών και των Λιμενικών Εργασιών 
  • Το πρόγραμμα μονοήμερης εκπαίδευσης στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, που παρέχει το Κέντρο Παραγωγικότητας στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. 
  • Το μακροπρόθεσμο μέτρο της ενσωμάτωσης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στον τομέα της εκπαίδευσης, το οποίο έχει ήδη εισαγάγει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στα δημόσια εκπαιδευτήρια μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η βούληση όλων των εμπλεκομένων για βελτίωση της ασφάλειας στον τομέα των κατασκευών, επεδείχθη με την υπογραφή στις 11.9.2009 από τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Έργων, καθώς και εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων και άλλων εμπλεκομένων φορέων, Κοινής Δήλωσης Πολιτικής για την Ασφάλεια και Υγεία στον τομέα αυτό.  Ήδη για υλοποίηση των στόχων της Δήλωσης αυτής, άρχισαν να λειτουργούν ειδικές επιτροπές με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Πώς προστατεύονται τα δικαιώματα των εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη;

Τα δικαιώματα των εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη προστατεύονται τόσο από τον Νόμο, που ρυθμίζει την Προστασία των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη N.25(1) του 2001 – 2008, όσο και από τον περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμο 24/67 – 2003.

Σύμφωνα με τον Νόμο, που ρυθμίζει την Προστασία των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη, εργοδοτούμενος δικαιούται πληρωμή από το Ταμείο Αφερεγγυότητας για:

(α) οφειλόμενα ημερομίσθια των δεκατριών τελευταίων εβδομάδων της απασχόλησής του, τα οποία περιλαμβάνονται στην περίοδο των τελευταίων εβδομήντα οχτώ εβδομάδων, πριν από την ημερομηνία της αφερεγγυότητας του εργοδότη του,

(β) αναλογία οφειλομένων αδειών για τις δεκατρείς τελευταίες εβδομάδες της απασχόλησής του, που περιλαμβάνονται στην περίοδο των τελευταίων εβδομήντα οχτώ εβδομάδων, πριν από την ημερομηνία αφερεγγυότητας του εργοδότη,

(γ)  την αναλογία του 13ου και 14ου μισθού, που οφείλεται στον εργοδοτούμενο για τις δεκατρείς τελευταίες εβδομάδες της απασχόλησής του, που περιλαμβάνονται στην περίοδο των τελευταίων εβδομήντα οχτώ εβδομάδων, πριν από την ημερομηνία αφερεγγυότητας του εργοδότη του.

Σύμφωνα με το άρθρο 31(3) του περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμου σε περίπτωση Αφερεγγυότητας Εργοδότη, τα δικαιώματα εργοδοτουμένου σε ό,τι αφορά πληρωμή προειδοποίησης ή επιδικασμένη αποζημίωση για παράνομο τερματισμό απασχόλησης, μεταβιβάζονται στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού.

Ερώτηση 6: Υπάρχουν αρμόδιοι που ελέγχουν τη ρύπανση, που προκαλείται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις; Υπάρχει συχνή παρακολούθηση των επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων;

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει την αρμοδιότητα για εφαρμογή της νομοθεσίας για τον Έλεγχο της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές και την παρακολούθηση, εκτίμηση και διαχείριση της Ποιότητας του Ατμοσφαιρικού Αέρα στην Κύπρο.

Στον Τομέα του Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως κύριο στόχο την πρόληψη, τη μείωση και τον έλεγχο της ρύπανσης που προέρχεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος της Δημοκρατίας. Η επίτευξη των πιο πάνω στόχων επιτυγχάνεται μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, της εξειδικευμένης νομοθεσίας για έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με βάση την οποία έχει εγκαθιδρυθεί ένα συνδυασμένο σύστημα πρόληψης και ελέγχου. Το εν λόγω σύστημα περιλαμβάνει την αδειοδότηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας τους, με επί τόπου επιθεωρήσεις και μετρήσεις αερίων εκπομπών.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των μετρήσεων αερίων εκπομπών σε αυτές, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υλοποιεί απογραφές αερίων εκπομπών στην ατμόσφαιρα της Κύπρου και ετοιμάζει σχετικές εκθέσεις που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς. Οι εκθέσεις αυτές δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (www.mlsi.gov.cy/dli) για ενημέρωση του κοινού.

Στον Τομέα της Ποιότητας του Ατμοσφαιρικού Αέρα, η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως κύριο στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων των ρύπων στην ατμόσφαιρα και την εκτίμηση/διαχείριση της ποιότητας του αέρα, ώστε να μην προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον από τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προβαίνει σε συνεχείς μετρήσεις διαφόρων ρύπων στην ατμόσφαιρα, λειτουργώντας Εθνικό Δίκτυο Σταθμών Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα, αποτελούμενο από 9 σταθμούς, που είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες αστικές και άλλες περιοχές της Κύπρου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται επιγραμμικά («on-line»), μέσω της εξειδικευμένης ιστοσελίδας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (www.airquality.gov.cy) και εξωτερικών / εσωτερικών οθόνων, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Το εν λόγω δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί εντός του 2010 με άλλους 4 μικρούς σταθμούς, ώστε να καλύψει και άλλες περιοχές της Κύπρου, όπως είναι η Ελεύθερη Αμμόχωστος.

Ποιο ρόλο επιτελεί το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης και πώς μπορεί να έχει εφαρμογή στον τομέα των κατασκευών;

Όσον αφορά τον ρόλο, τον οποίο επιτελεί το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, επιθυμώ να αναφερθώ στο Σχέδιο για Δημιουργία και Λειτουργία Μικρών Μονάδων για Σκοπούς Αυτοεργοδότησης Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο βάσει του Περί Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Νόμου του 2000 παρέχει χορηγία μέχρι €8.543,01 σε άτομα με αναπηρία, για σκοπούς αυτοεργοδότησης. Το εν λόγω Σχέδιο θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής και στον τομέα των κατασκευών με την έννοια ότι το ενδιαφερόμενο άτομο θα μπορούσε να προβεί στη δημιουργία οποιασδήποτε μικρής επιχείρησης στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Νομοθεσία Τερματισμού Απασχολήσεως προστατεύει όλους τους εργοδοτουμένους από αυθαίρετες απολύσεις.  Ποια η διαδικασία για δικαίωση κάποιου εργαζομένου, που έτυχε αυθαίρετης απόλυσης;

 Σύμφωνα με την περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νομοθεσία εργοδοτούμενος, ο οποίος έτυχε αυθαίρετης απόλυσης, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, εντός ενός έτους από την ημερομηνία τερματισμού της απασχόλησης του, διεκδικώντας αποζημιώσεις από τον εργοδότη του.

΄Εχουν περιέλθει εις γνώση της συντακτικής ομάδας του «Sell & Build», περιπτώσεις εργοληπτών που χάνουν προσφορές, που υποβάλλουν στα έργα του δημοσίου ή ακόμα και τις εγγυήσεις τους, γιατί δεν είχαν τακτοποιημένες τις οφειλές τους στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την ημέρα υποβολής της προσφοράς τους.  Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια επιείκεια στο θέμα αυτό, νοουμένου ότι, ειδικά αυτήν την περίοδο, όλες οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας;

Μεταξύ των μέτρων για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας είναι και η υποχρέωση των προσφοροδοτών για έργα του Δημοσίου, να έχουν τακτοποιημένες τις οφειλές τους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως είναι γνωστό, οι εργοδότες αυτοί, που οφείλουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν καταβάλλουν τόσο το μέρος της εισφοράς των εργοδοτουμένων τους, όσο και το μέρος της δικής τους εισφοράς, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν τον νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η μη έγκαιρη πληρωμή των εισφορών να επηρεάζει  τα ωφελήματα των εργοδοτουμένων τους.  Η καθολικότητα της συμμετοχής στο Τ.Κ.Α. και η καθολικότητα της απόλαυσης των δικαιωμάτων που προνοεί ο Νόμος περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιβάλλουν πλήρη συμμόρφωση στις πρόνοιες της Νομοθεσίας, πολύ περισσότερο όταν με την ανάθεση έργων του δημοσίου, ουσιαστικά ο επιχειρηματίας λαμβάνει χρήμα από τα δημόσια ταμεία, χρήμα δηλαδή, που προέρχεται από τους πολίτες.

To 2010 μπήκε ήδη στην ζωή μας. Θα θέλαμε ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες μας και τον κόσμο γενικά …..

Το 2010 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για τον τόπο μας.  Ειδικότερα, σε σχέση με τον οικονομικό τομέα, όπου δεχόμαστε τις επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.  Είναι πεποίθησή μου ότι με κοινή προσπάθεια όλων των συνισταμένων δυνάμεων της οικονομίας, στηριγμένοι στο τρίπτυχο: στήριξη της ανάπτυξης, στήριξη της απασχόλησης, στήριξη της κοινωνικής συνοχής,  μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση.

Το Υπουργείο μας θα συνεχίσει και το 2010 να έχει στο επίκεντρο των δράσεών του την απασχόληση, τόσο με μέτρα που θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις για να διατηρήσει το προσωπικό του, όσο και με μέτρα που θα στηρίζουν τους ανέργους.  Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την πολιτική στήριξης και ενίσχυσης του επιπέδου ζωής των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως: οι συνταξιούχοι, οι ανάπηροι κ.ά. 

Εύχομαι το 2010 να είναι ένας χρόνος δημιουργικός για τον καθένα και πάνω από όλα να είναι ο χρόνος που θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό μας, δίνοντας στις νέες γενιές τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε μια πατρίδα που δεν θα την μοιράζει η κατοχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;