Ο Νίκος Αναστασιάδης αφήνει για λίγο την προεδρία του ΔΗΣΥ και εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση της φορολογίας, αλλά και για την «ακίνητη κρίση». Παραθέτει τις απόψεις του και κάνει λόγο για τις λανθασμένες κινήσεις, που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η οικοδομική βιομηχανία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες, που κινούν την κυπριακή οικονομία.  Έχουμε την άποψη ότι σε έναν τόσο βασικό για την οικονομία τομέα, θα πρέπει να δίνεται περισσότερη σημασία και βοήθεια σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο.  Ποια η δική σας θέση;

Συμφωνούμε απόλυτα. Πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη λήψης προληπτικών και τονωτικών μέτρων, που θα στόχευαν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης πάνω στους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι η οικοδομική βιομηχανία. Εξηγήσαμε μάλιστα, ότι οι κινήσεις που θα έδιναν ώθηση στην αναπτυξιακή δραστηριότητα, εάν λαμβάνονταν έγκαιρα, θα προστάτευαν την οικονομία μας από τις πιο ακραίες εκφάνσεις της κρίσης, όπως είναι η ραγδαία άνοδος της ανεργίας. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα η οικοδομική βιομηχανία, αλλά και η κυπριακή οικονομία στο σύνολό της να βρίσκεται σήμερα μπροστά στην πιο δύσκολη περίοδο στην μετά το 1974 εποχή.

Το ΔΗΣΥ έχει διεξάγει οποιεσδήποτε μελέτες σχετικά με την κρίση;  Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη διάρκεια και το μέγεθος, που ενδέχεται να πάρει η οικονομική κρίση;

Ασφαλώς. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ένα πολύ επαρκές οικονομικό επιτελείο στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αποτελούμενο από πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες, αλλά και στελέχη που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στους πλείστους τομείς της οικονομίας. Το αποτέλεσμα των αναλύσεων αυτού του επιτελείου, λειτουργεί υπό την ευθύνη του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου και έγκαιρα τοποθετηθήκαμε σε σχέση με την έκταση της κρίσης και τις επιπτώσεις πάνω στην κυπριακή οικονομία. 

Είχαμε προειδοποιήσει για παράδειγμα ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η κρίση θα μας προσπεράσει, ήταν εκτός πραγματικότητας. Είχαμε διαφωνήσει με τις εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009, που προέβλεπε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και δημοσιονομικά πλεονάσματα και γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε τον περσινό προϋπολογισμό. Είναι στη βάση των εκτιμήσεων του ίδιου επιτελείου, που καταψηφίσαμε και ο φετινός προϋπολογισμός, γιατί ακριβώς δεν περιλαμβάνει καμία πρόταση για δομικές αλλαγές και εκσυγχρονιστικές τομές στην οικονομία μας. 

Το συμπέρασμα μας, δηλαδή, είναι ότι δεν βρισκόμαστε πλέον μόνο ενώπιον των συνεπειών της κρίσης και της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων, αλλά πολύ περισσότερο βρισκόμαστε ενώπιον βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως η ανεξέλεγκτη επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και το διογκούμενο πρόβλημα στο ασφαλιστικό.

Ποια είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας πάνω στην ακίνητη περιουσία; 

Διαφωνούμε κάθετα. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη, μέσω της παροχής κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, η κυβέρνηση προτείνει νέα φορολογικά βάρη, ύψους 100 τουλάχιστον εκατομμυρίων τo χρόνο, εάν όχι πολύ περισσότερων. Ειδικά τώρα, η όποια νέα φορολογία θα επιβαρύνει το ήδη υποτονικό κλίμα στην αγορά, θα πλήξει την ήδη τρωτή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και θα επιφέρει νέο κύμα ανεργίας.

Δεν συνειδητοποιεί, επίσης, η κυβέρνηση ότι αυτό το μέτρο θα υπονομεύσει άλλες προωθούμενες πολιτικές, όπως αυτή της πολεοδομικής ρύθμισης. Κανένας ιδιώτης ή επιχειρηματίας δεν θα έχει κίνητρο να αποκτήσει τελικό τίτλο ιδιοκτησίας για την περιουσία του, όταν αυτό θα συνεπάγεται πολλαπλάσια από τη σημερινή φορολογική επιβάρυνση.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι: σκοπός αυτής της πρόσθετης φορολογίας δεν είναι άλλος από τη συντήρηση του πολυδάπανου δημόσιου τομέα. Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σημασία και τον ρόλο του δημόσιου τομέα. Εντοπίζουμε, όμως, την ανάγκη τομών και μεταρρυθμίσεων, για να καταστήσουν αυτό τον δημόσιο τομέα πιο αποδοτικό, πιο ευέλικτο και πιο λειτουργικό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, καταφεύγουν στη φαινομενικά εύκολη οδό της αύξησης της φορολογίας. 

Στο 4ο τεύχος του περιοδικού μας, είχατε παρουσιάσει κάποιες δικές μας απόψεις στο άρθρο «Πράσινοι Συντελεστές», με απώτερο σκοπό την υιοθέτησή τους από την  Κυβέρνηση.  Επιδιώκαμε, απλώς, να τονίσουμε ότι η αξιοποίηση των συντελεστών δόμησης με ανάλογα ανταλλάγματα από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους πολίτες θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο στο κράτος, όσο και στους ίδιους τους πολίτες, καθώς επίσης θα εξασφαλιστεί ένα πιο καθαρό περιβάλλον για όλους μας.  Ποια η θέση σας σ’ αυτό;

Πρόκειται σίγουρα για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που συνάδει με τη γενικότερη θέση μας για παροχή συγκεκριμένων πολεοδομικών, φορολογικών και διοικητικών κινήτρων, με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι ασφαλώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γενικότερα, οι τομείς της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην εκπαίδευση, στην υγεία και στη δημόσια υπηρεσία και τις επιχειρήσεις.

Τι οφέλη μπορεί να φέρει μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στην Οικοδομική Βιομηχανία;

Έχουμε την άποψη ότι μέσω της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας θα προκύψει η μεγαλύτερη αναπτυξιακή  ώθηση στην οικονομία, με πρωταγωνιστή την οικοδομική βιομηχανία. Αναλύσεις που προβλέπουν οικονομική καταστροφή μετά τη λύση, παραγνωρίζουν εσκεμμένα τις τεράστιες νέες ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν και την άνευ προηγουμένου δυναμική που θα προκύψει.

Η λύση του Κυπριακού όμως, δεν πρέπει να αντικρίζεται  με στενά και στατικά οικονομικά κριτήρια. Αφορά το μέλλον, την ασφάλεια, την ίδια την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι.

Το Sell & Build” ενημερώνει πάντοτε τους αναγνώστες του γύρω από θέματα οικοδομικής βιομηχανίας, προωθεί την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και καλοπροαίρετα οποιαδήποτε νομοθετικά κενά και αδυναμίες του κράτους στην εφαρμογή των σχετικών νόμων.  Πιστεύετε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος μας αυτός; 

Χωρίς κανένα δισταγμό αναγνωρίζω τον πολύ σοβαρό ρόλο που επιτελείτε. Πιστεύω ότι στον τόπο μας χρειαζόμαστε εξειδικευμένη και υψηλού επιπέδου ενημέρωση και δημόσια παρέμβαση και προς αυτή την κατεύθυνση. Σας καλώ να συνεχίσετε τις προσπάθειες σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Βιογραφικό σημείωμα

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού στις 27 Σεπτεμβρίου 1946. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1971, ύστερα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ναυτικό δίκαιο. Από το 1972 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στο Δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι, στην Λεμεσό. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Μετά το τέλος των σπουδών του και την επανεγκατάσταση του στην Κύπρο αναμείχτηκε ενεργά σε διάφορα αθλητικά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διατέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ. Στη συνέχεια Α’ Αντιπρόεδρος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στις 8 Ιουνίου 1997 εκλέγεται Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση στην οποία επανεκλέγηκε το 1999, το 2003 και το 2007.  Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 1986, 1991, 1996, 2001 και 2006.

Κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής του καριέρας, υπηρέτησε σε  αριθμό κοινοβουλευτικών επιτροπών ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή Μέλος. Από το  1991 συμμετέχει υπό την ιδιότητα του αρχηγού της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Συμμετέχει στην Σύνοδο Αρχηγών Κρατών-κυβερνήσεων και κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ( ΕΛΛ).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;