Γιώργος Περδίκης, ως καταξιωμένος βουλευτής, κατάφερε να κάνει την «πράσινη διαφορά», τα τελευταία 9 χρόνια στην Κύπρο. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «ο δρόμος προς τα κοινοβουλευτικά έδρανα ήταν δύσκολος, γιατί ήταν πρωτοποριακός». Έχοντας διαφορετικά οράματα από άλλους πολιτικούς, ανοίγει τα χαρτιά του και σχολιάζει την πολιτική στην Κύπρο, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν το νησί μας, αλλά και θέματα οικοδομικής βιομηχανίας. Η συντακτική ομάδα του “Sell & Build” ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Γιώργο Περδίκη, για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσε για την ετοιμασία της συνέντευξής που ακολουθεί και η οποία θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στο επόμενο τεύχος!

1. Από πολιτικός μηχανικός σε πολιτικό αξιωματούχο και μάλιστα, βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας της Λευκωσίας. Τελικά, συνδέονται αυτές οι δύο δραστηριότητές σας; Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η πορεία της ανέλιξής σας, μέχρι το ψηλό αυτό αξίωμα του βουλευτή;

Κοιτάξτε, τα πράγματα δεν ήταν και δεν είναι τόσο απλά. Η εκλογή μου (για δύο φορές) σε βουλευτή δεν ήταν απλώς το έπαθλο μιας προσωπικής προσπάθειας, ενός προσωπικού αγώνα. Εννοώ ότι: δε βρέθηκα στη Βουλή ως βουλευτής ενός από τα παραδοσιακά υφιστάμενα κόμματα, διεκδικώντας για τον εαυτό μου το δικαίωμα να εκπροσωπήσω μια ήδη καταξιωμένη πολιτική παρουσία. Για μένα και τους συναγωνιστές μας, ο δρόμος προς τα κοινοβουλευτικά έδρανα ήταν δύσκολος, γιατί ήταν πρωτοποριακός. Δεν πατούσαμε σε δύσκολο και ακανθώδες έδαφος μόνο, αλλά πατούσαμε και στο πουθενά. Ανοίξαμε δρόμο προς το κοινοβούλιο, δεν ακολουθήσαμε μια «πορεία ανέλιξης». Το γεγονός ότι μέσα στην ίδια περίοδο 1996 – 2010 περίπου, μια δωδεκάδα άλλων πολιτικών προσπαθειών απέτυχε στην προσπάθεια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (από τους ΕΔΗ μέχρι και το Κόμμα Κυνηγών), είναι ενδεικτικό του μεγέθους αυτής της επιτυχίας, αν λάβει κανείς μάλιστα υπόψη ότι η παρουσία αυτή επιβραβεύτηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και των πιο πρόσφατων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν είναι «ανέλιξη», αλλά είναι υπηρεσία και θητεία.

Όσον αφορά την επαγγελματική μου ιδιότητα ως πολιτικός μηχανικός και τη σχέση της με το βουλευτικό αξίωμα, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι είμαι ένθερμος οπαδός του βουλευτικού ασυμβίβαστου! Μάλιστα, θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες (λίγο πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές) για να προχωρήσει η αναγκαία συνταγματική τροποποίηση και να τεθούν, επιτέλους, περιορισμοί στην επαγγελματική δραστηριότητα των βουλευτών. Δε θα επεκταθώ περαιτέρω  λόγω έλλειψης χώρου, αλλά δεσμεύομαι να επανέλθω. Ιδιαίτερα, όσον αφορά εμένα, δεν νομίζω ότι ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να νομοθετεί (ιδιαίτερα, για θέματα που αφορούν την οικοδομική ανάπτυξη, την πολεοδομία, κατασκευαστικά έργα κλπ) και ο ίδιος να είναι σε θέση να εμπλέκεται σ’ αυτά τα θέματα επαγγελματικά. Ακόμα και να μην έχει άμεση ανάμιξη στην διεκπεραίωση του σχετικού νομοθετικού έργου (αυτό γίνεται συχνά με νομικούς βουλευτές, που δηλώνουν τη σχέση τους με τα υπό συζήτηση θέματα) κανένας δεν μπορεί να πείσει ότι παρασκηνιακά δεν υπάρχει εμπλοκή (και διαπλοκή). Έτσι, πιστεύω ότι καλώς επέλεξα ν’ αναστείλω τις όποιες επαγγελματικές μου δραστηριότητες.

Ποια γνώμη έχετε για τη μεγάλη απόφαση που πήρε η ΕΔΕΚ (χωρίς να ήταν αναμενόμενο) ν’ αποχωρήσει από την Κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι το ΑΚΕΛ θ’ αντέξει αυτή τη συρρίκνωση στο κυβερνητικό σχήμα;

Πιστεύω ότι αυτό θα κριθεί στη συνέχεια και από την εξέλιξη των γεγονότων. Αν για παράδειγμα, η συνεργασία ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ προχωρήσει χωρίς προβλήματα, πιστεύω ότι θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης στα μάτια των πολιτών. Πριν από την αποχώρηση της ΕΔΕΚ επικρατούσε μια διαβρωτική ρευστότητα, που καταρράκωσε το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Με την αποχώρηση της ΕΔΕΚ, τα πράγματα οδηγήθηκαν σ’ ένα «ξεκαθάρισμα». Αν αυτό το ξεκαθάρισμα αποδειχθεί βιώσιμο και λειτουργικό, τότε σίγουρα η κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη. Βέβαια, υπάρχουν και οι «εξωγενείς» παράγοντες, όπως π.χ. το Κυπριακό ή η Οικονομία, που θα παίξουν το δικό τους καταλυτικό ρόλο.        

Έχουν καταγγελθεί στη Βουλή οι δραστηριότητες των Βρετανών και Αμερικανών μέσω των βάσεων στην Κύπρο, που ενδεχομένως να επηρεάζουν τη βροχόπτωση στο νησί μας και ειδικότερα, στην περιοχή της Λεμεσού. Ποια μέτρα μπορεί να λάβει το Κίνημα των Οικολόγων ενάντια στις δραστηριότητες αυτές;

Δεν πρόκειται για συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά μάλλον για πληροφορίες και υποψίες. Έχουμε ήδη ζητήσει – και μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων – να γίνει επίσημη και ενδελεχής έρευνα από τους αρμόδιους φορείς. Δε γνωρίζω εάν οι κυβερνητικοί φορείς ανέλαβαν τις ευθύνες τους και υλοποίησαν την προτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.  

Έχετε αναφέρει την ανησυχία σας στη Βουλή για τα χημικά ίχνη που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στον κυπριακό ουρανό. Από πού προέρχονται αυτά; Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος;

Το θέμα αυτό σχετίζεται – κατά τους ερευνητές – με το προηγούμενο. Τα χημικά ίχνη – σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, αρθρογράφους και επιστήμονες – προέρχονται από χημικούς αεροψεκασμούς ιόντων μετάλλου π.χ. μαγνησίου και βαρίου, που διεξάγουν μυστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τους λόγους που γίνονται αυτοί οι ψεκασμοί. Το βέβαιο είναι ότι: εάν γίνονται, σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων που υπόκεινται στις συνέπειες των ψεκασμών, όπως π.χ. αναπνευστικές δυσκολίες, δύσπνοιες, πονοκέφαλοι, απώλεια μνήμης κλπ.

Πρόσφατα είχατε καταθέσει την πρότασή σας για την επιδότηση της μετατροπής των παραδοσιακών τζακιών σε ενεργειακά τζάκια. Τι περιλαμβάνει αυτή σας η πρόταση; Θεωρείται εύκολη η εφαρμογή της;

Η πρόταση αφορά την επιχορήγηση κατά 30% της δαπάνης για μετατροπή/αντικατάσταση ΟΛΩΝ των παραδοσιακών τζακιών με ενεργειακές εστίες στα μόνιμα νοικοκυριά των ορεινών περιοχών με υψόμετρο άνω των 500m. Υπολογίζεται ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα – εάν τύχει ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ αποδοχής – θα σήμαινε εκταμίευση από το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ, ποσού ύψους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 15% μόνο, των εσόδων του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ, για την περίοδο 2010 – 2013.

Με την επιχορήγηση για μετατροπή των παραδοσιακών τζακιών σε ενεργειακά, βελτιώνεται κατά πολύ ο βαθμός απόδοσης (από 10-25% θα ανέλθει στο 70-80%), με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πρώτης ύλης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η βιομάζα ξυλείας, με συνέπεια τη μείωση της αλόγιστης κοπής δέντρων, αλλά και συνάμα, θα βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου, μιας και τα ενεργειακά τζάκια έχουν αποδεδειγμένα χαμηλότερες εκπομπές αερίων ρύπων (π.χ. ΡΜ10 <22 mg/m3). Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να αποδοθεί στις προδιαγραφές των ενεργειακών εστιών, ούτως ώστε να περιλαμβάνονται στο πιθανό σχέδιο επιχορήγησης αυτές που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές απόδοσης και εκπομπών.

Με βάση την παραπάνω πρόταση εκτιμάται ότι:

•Η κατανάλωση ξυλείας από 32.000 τόνους/χρόνο (που εκτιμάται ότι είναι σήμερα), θα μειωθεί στους 10.000 τόνους/χρόνο, δηλαδή θα μειωθεί κατά 60%.

•Η εξοικονόμηση βιομάζας ξυλείας, που γίνεται μετά την αντικατάσταση, ανέρχεται σε 4,5 τόνους ξυλείας ανά έτος και ανά τζάκι (σε κάθε μόνιμο νοικοκυριό).

•Κατ’ επέκταση με ετήσια εξοικονόμηση βιομάζας ξυλείας (22.000 τόνους), το όφελος σε μείωση εκπομπών είναι: 35.200 τόνοι CO2. 

Το «Sell & Build» ενημερώνει πάντοτε τους αναγνώστες του γύρω από θέματα οικοδομικής βιομηχανίας, προωθεί την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και καλοπροαίρετα καυτηριάζει οποιαδήποτε νομοθετικά κενά και αδυναμίες του κράτους στην εφαρμογή των σχετικών νόμων. Πιστεύετε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος μας αυτός; Ποιες εισηγήσεις έχετε να κάνετε εσείς, ως Πολιτικός Μηχανικός, για την αναβάθμιση της οικοδομικής βιομηχανίας;

Παρακολουθώ το περιοδικό σας από την αρχή. Ο ρόλος σας είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός και αξιόλογος. Όπως είπα και πιο πάνω, οι κυβερνώντες βολεύονται με τους χειροκροτητές, η πατρίδα μας όχι. Η εποικοδομητική κριτική και η εμπεριστατωμένη γνώμη, αποτελούν πατριωτικό καθήκον. Άρα, αυτό που προσπαθεί να κάνει το περιοδικό σας, αποτελεί υπηρεσία προς την κοινωνία, προσφορά και λειτούργημα. Θαυμάζω την προσπάθειά σας και εύχομαι περισσότερη επιτυχία! Όσον αφορά την Οικοδομική Βιομηχανία, έχω την άποψη – ως Πολιτικός Μηχανικός – ότι για ν’ αναβαθμιστεί και να επιβιώσει, πρέπει να επικεντρωθεί στην ποιότητα. Για τα δεδομένα της Κύπρου, η μαζική παραγωγή («mass production») και η ποιότητα δεν μπορούν να παντρευτούν (πολύ σπάνια, ο κανόνας δεν επιβεβαιώνεται).

Δυστυχώς – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια – η οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου στράφηκε προς την ποσότητα, παραγνωρίζοντας την ποιότητα. Για να έχουμε βέβαια, ποιότητα δεν αναφερόμαστε μονάχα στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Αναφερόμαστε στην ποιότητα του τεχνικού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, την πρόσβαση στη γνώση και στην τεχνολογία (γιατί όχι και εντόπια παραγωγή γνώσης και τεχνολογίας), την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, τον ενεργειακό σχεδιασμό κ.α. Από την άλλη, ο δημόσιος τομέας που ελέγχει και εξυπηρετεί την οικοδομική βιομηχανία πρέπει να εκσυγχρονιστεί άμεσα, να μειωθούν οι καθυστερήσεις, οι αντιφάσεις, τα κενά στη νομοθεσία και οι συχνές αμφίβολης αξιοπιστίας αποφάσεις και πολιτικές (οι οποίες συχνά όζουν διαπλοκή και νεποτισμό). 

Βιογραφικό σημείωμα.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Μαρτίου 1962. Έγγαμος με την Ηλέκτρα Παναρέτου. Έχει δύο γιους. Πολιτικός μηχανικός.

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και επανεξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.

Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Θεσσαλονίκης (1984-1986).

Τον Νοέμβριο του 2002 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2007 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2009.

Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2ον μέρος της συνέντευξης του κ. Περδίκη θα δημοσιευτεί στο αμέσως επόμενο τεύχος, όπου αναπτύσσει τις απόψεις και εισηγήσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, γύρω από το εθνικό θέμα, τη διακυβέρνηση Χριστόφια και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;