Στα πλαίσια της συνέχειας της συνέντευξής μας με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κ. Γιώργο Περδίκη, την οποία παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα, σ’ αυτό το τεύχος ο βουλευτής μιλά για όλους και για όλα. Δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως λανθασμένη την όλη τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Κυπριακό, ενώ αλλάζοντας θέμα, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον μεγάλο πυρηνικό κίνδυνο που διατρέχει η Κύπρος, σε περίπτωση υλοποίησης της συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην τοποθεσία Άκουγιου.

Ο κ. Περδίκης για μία ακόμη φορά αποδεικνύει πως ξέρει να υπερασπίζεται εμπράκτως την κεντρική ιδέα του κόμματός του, που είναι η προστασία κι ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Απερίφραστα -λοιπόν- εκφράζει και πάλι τη θερμή υποστήριξή του στο σημαντικότατο θέμα των πράσινων συντελεστών (εμπνευστές του θέματος αυτού ήταν η  επιστημονική και η συντακτική ομάδα του περιοδικού SELL&BUILD), με το οποίο θα ασχοληθούμε, και στο επόμενό μας τεύχος (βλ. ερώτηση αρ.7).

Ως βουλευτής, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει με τόλμη να υπερασπιστεί τους διακαείς πόθους μας για μια ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Κυπριακή Δημοκρατία;

Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πέρα από την τόλμη, επιβάλλεται να υπάρχει σχεδιασμός, μεθοδικότητα, συλλογικότητα και αποτελεσματική ευελιξία. Κατά την άποψή μου, δυστυχώς δεν υπάρχουν πάντοτε όλα αυτά στον τρόπο που ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι σύμβουλοί του διαχειρίζονται το Κυπριακό. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα της «ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης Κυπριακής Δημοκρατίας», έχω να σημειώσω τα εξής:

α) Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η Βρετανία και οι κυρίαρχες βάσεις της στο νησί μας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας, έσπευσε να εξασφαλίσει τους Βρετανούς, διαγράφοντας από τις διεκδικήσεις του τον περιορισμό του κυριαρχικού ρόλου της Βρετανίας επί της Κύπρου. Άρα, για ποια ακηδεμόνευτη Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να μιλάμε;

β) Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει θέσει ποτέ ως αδιαπραγμάτευτη θέση την κατάργηση κάθε εγγυητικού και κάθε επεμβατικού δικαιώματος. Αναμένω μετά το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής της Αντιπροσώπων, να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα τη θέση του. 

Πώς θα χαρακτηρίζατε την τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθείται στο Κυπριακό;

Η τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι κατά την άποψή μου, λανθασμένη. Έχει τάξει ως μέγιστη προτεραιότητά του, τη συνέχιση του διαλόγου, ακόμα και εάν αυτό προϋποθέτει θυσίες επί της ουσίας. Προσπαθεί να αποφύγει τη δημιουργία αρνητικών τετελεσμένων, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν το κατορθώνει. Έτσι προέκυψε η εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρωμένη και σταθμισμένη ψήφο, η παραμονή 50.000 εποίκων, τα συνιστώντα κράτη κ.ο.κ. Η προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια, να κρατήσει ζωντανό πάση θυσία το διάλογο, τον οδηγεί σε υποχωρήσεις που επηρεάζουν την ουσία του Κυπριακού. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, και για να βοηθήσει στην επανεκλογή του συντρόφου του, Ταλάτ, είχε αρνηθεί να συζητηθούν διεξοδικά, τα καυτά θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Με τη στάση σας στο Κυπριακό, κινδυνεύσατε ποτέ να θεωρηθείτε ως ύποπτοι συνομωσίας;

Αυτά είναι γελοιότητες. Δεν υπάρχει καμιά μορφή συνομωσίας κατά της κυβέρνησης. Κάθε εξουσία, όταν νιώθει άβολα από την κριτική, ανακαλύπτει συνομωσίες και σκοτεινές δυνάμεις. Οι κάθε λογής εξουσιαστές και κρατούντες αρέσκονται στα παλαμάκια και τα χειροκροτήματα. Τα προτιμούν αντί της κριτικής.

Συχνά ακούμε από τους πολιτικούς δηλώσεις που υποβιβάζουν την πολιτική σε επίπεδο συκοφαντίας, υποβαθμίζοντας έτσι και την εμπιστοσύνη του λαού στο. Ποια η δική σας άποψη;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τις αστειότητες περί «συνομωσίας κατά της κυβέρνησης», που ακούστηκαν από το συμπολιτευόμενο ΑΚΕΛ. Προηγουμένως, είχαμε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Λυσσαρίδη και τον κ. Ομήρου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον σύμβουλό του. Ορισμένοι εξισώνουν αυτές τις επίσημες παρεκτροπές, με την απαράδεκτη συμπεριφορά ομάδων νεαρών -οργανωμένων ή μη- οι οποίοι παρεισφρύουν σε εκδηλώσεις και φωνάζουν προσβλητικά συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καταδικάζω και τις δύο συμπεριφορές, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, άλλο το επίπεδο ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των αρχηγών κομμάτων και των βουλευτών, κι άλλο των ανεγκέφαλων νεαρών φανατικών. Δυστυχώς η συμπεριφορά των πρώτων, ενισχύει τους δεύτερους.

Μας ανησυχεί όλους η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ακριβώς απέναντι από την Κύπρο, στην τοποθεσία Άκουγιου. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σ’ αυτό το θέμα;

Ο πυρηνικός κίνδυνος για την Κύπρο θα είναι πάρα πολύ μεγάλος εάν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας θα είναι προφανώς της ίδιας τεχνολογίας με αυτόν του Τσέρνομπιλ. Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα ασφάλειας στη γειτονική χώρα είναι πολύ χαμηλά, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή είναι σεισμογενής. Εμείς, ως Κίνημα, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τουρκικές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, καθώς και με τις Παγκόσμιες Οικολογικές Οργανώσεις, κινητοποιούμε την τουρκική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, και ευαισθητοποιούμε τις κυβερνήσεις.

Σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους,  ορισμένοι επιχειρηματίες φαίνεται να μην ανέχονται την πρόσκαιρη μείωση των κερδών τους που παρατηρείται. Ποια είναι η θέση σας;

Εμείς είχαμε πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση νομοθεσιών περιορισμού του καπνίσματος και αντιμετώπισης των βαριών συνεπειών του παθητικού καπνίσματος, από την αρχή της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας (2002). Πρόσφατα εισηγηθήκαμε περαιτέρω βελτίωση της νομοθεσίας (2008). Τελικά, μετά από πάρα πολλή συζήτηση και εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο για επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Πραγματικά, η νέα νομοθεσία αντιμετωπίστηκε αρνητικά από μερίδα του κοινού και αρκετούς ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής. Όμως, έχω την εντύπωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είδε πολύ θετικά τη νέα νομοθεσία. Επίσης, νομίζω ότι οι περισσότεροι καπνιστές, αλλά και ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και δημοσίων χώρων, έχουν συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να θέτουν τα κέρδη τους, πάνω από την υγεία. Δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί τους. Είμαι όμως έτοιμος  -και πιέζω γι’ αυτό τον Υπουργό Υγείας- να υποστηρίξω την καταβολή δικαιολογημένων αποζημιώσεων, σε όσους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής αποδείξουν με στοιχεία ότι έχουν υποστεί οικονομική ζημία λόγω της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας. Αρκεί να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του καπνίσματος. Πέραν αυτού, νομίζω ότι κάθε σκέψη για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να δημιουργηθούν διάφορα παραθυράκια, θα μας οδηγήσει στην καθολική της ακύρωση και αποτυχία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο 4° τεύχος του περιοδικού μας, είχαμε παρουσιάσει κάποιες απόψεις μας στο άρθρο «Πράσινοι Συντελεστές», με απώτερο στόχο την υιοθέτησή τους από την Κυβέρνηση. Επιδιώκαμε να τονίσουμε, ότι η αξιοποίηση των συντελεστών δόμησης με ανάλογα ανταλλάγματα από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους πολίτες, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο στο κράτος, όσο και στους ίδιους τους πολίτες, καθώς επίσης θα εξασφαλιστεί ένα πιο καθαρό περιβάλλον για όλους μας. Ποια η θέση σας σ” αυτό; Νομίζετε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί με το Κίνημά σας για προώθηση των ιδεών μας και εφαρμογή τους από το κράτος;

Έχω διαβάσει κι έχω μελετήσει τις εισηγήσεις σας για τους Πράσινους Συντελεστές Ανάπτυξης. Σας πληροφορώ ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει ήδη υιοθετήσει τις εισηγήσεις σας, υποβάλλοντάς τες στο Υπουργείο Εσωτερικών (επιστολή ημερομηνίας 27 Αυγούστου 2009). Μάλιστα, επαναφέραμε το θέμα -σε αρκετές περιπτώσεις- προς την Κυβέρνηση, π.χ. όταν δίνονται κίνητρα στους ξενοδόχους για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ή πιο πρόσφατα, κατά τη συζήτηση των κυβερνητικών σκέψεων για τα νομοσχέδια περί πολεοδομικής αμνηστίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κατανοεί -σε πολιτικό ή τεχνοκρατικό επίπεδο- την αξία αυτής της εισήγησης. Θα συνεχίσουμε -γιατί όχι και μαζί- την προσπάθεια. Όσο το συντομότερο γίνει κατανοητή και αποδεκτή, τόσο το καλύτερο για τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;