Όσοι γνωρίζουν καλά την πολιτική σκηνή της Κύπρου, δεν εξεπλάγησαν και τόσο με την απόφαση της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, το Κίνημα κατάφερε να τονώσει το πατριωτικό του προφίλ. Άλλωστε -μέχρι τώρα- η ΕΔΕΚ ασκούσε σκληρή κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια, παρά το γεγονός ότι ήταν κυβερνητικός εταίρος. Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό μας, σχολιάζει την πολιτική Χριστόφια, εκφράζει τους προβληματισμούς του αναφορικά με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν την ΕΔΕΚ -σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για το εθνικό μας ζήτημα- στην αποχώρησή της από τη συγκυβέρνηση.

Ως πρόεδρος της ΕΔΕΚ, πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η ανέλιξή σας στην προεδρία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών;

Η πορεία μου μέσα στην ΕΔΕΚ από την εποχή των δημοκρατικών αγώνων του Φοιτητικού Κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και η μετέπειτα διαδρομή μου στο Σοσιαλιστικό Κίνημα, οδήγησαν στην προεδρία του Κινήματος. Βαριά η ευθύνη και το χρέος να συνεισφέρω το άπαν των δυνάμεών μου, πρώτα για την πατρίδα, και ασφαλώς για το μεγάλωμα της ΕΔΕΚ.

Πιστεύετε ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για τα     μεγάλα προβλήματα της πατρίδας, του λαού μας, αλλά και της ευρύτερης διεθνούς πολιτικής πραγματικότητας;

Ζούμε στην εποχή των νέων τεχνολογιών, της παγκοσμιοποίησης, και κυριολεκτικά, της επιτάχυνσης της ιστορίας. Οι δραματικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών μάς οδήγησαν σ’ ένα καινούργιο κύκλο ιστορίας της ανθρωπότητας. Χωρίς την αξιοποίηση της τεχνολογίας, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα ανάπηρη.

Πώς μπορεί η ΕΔΕΚ να βοηθήσει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναγέννησης της πολιτικής και του δημοκρατικού διαλόγου;

Με τις προτάσεις της, με τις δράσεις της, με την ίδια την ιστορική της διαδρομή, η οποία ήταν μια διαδρομή αγώνων για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τί σας οδήγησε στη μεγάλη απόφαση της αποχώρησής σας από τη συγκυβέρνηση; Πιστεύετε ότι το ΑΚΕΛ θ’ ανταπεξέλθει και χωρίς την ΕΔΕΚ;

Ο λόγος της αποχώρησής μας, ήταν οι διαφωνίες μας με την πολιτική του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό. Λανθασμένοι χειρισμοί, απαράδεκτες υποχωρήσεις. Για μας ήταν πράξη ευθύνης, πολιτικής συνέπειας και πολιτικής ηθικής, να τερματίσουμε τη συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση, από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι οι εισηγήσεις μας, οι προτάσεις και οι θέσεις μας, αγνοούνταν συστηματικά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις, για την απόσυρση  των απαράδεκτων υποχωρήσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων. Για να λεχθούν τα πράγματα με το όνομά τους σε ό,τι αφορά την τουρκική αδιαλλαξία, και για να αντιμετωπιστεί η ψευδεπίγραφη εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία για δήθεν καλή θέληση επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετία. Εμείς θα πιέζουμε για μια άλλη πολιτική στο Κυπριακό.

Θεωρείτε ότι η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί ύστερα από ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε αυτή να επιδείξει έμπρακτη μεταβολή στην μέχρι τώρα αρνητική της στάση;

Χωρίς πιέσεις και χωρίς ν’ αντιληφθεί η Τουρκία ότι θα καταβάλλει πολιτικό κόστος, δεν πρέπει να αναμένεται να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.  Η ευρωπαϊκή της πορεία μπορεί -και πρέπει- να αξιοποιηθεί στο έπακρο από Κύπρο και Ελλάδα, για να υποχρεωθεί η Τουρκία σε εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας της.

Είστε αισιόδοξος ως προς την πορεία του Κυπριακού; Έχει καταστεί το Κυπριακό, και ευρωπαϊκό πρόβλημα;

Δεν μπορώ να διατυπώσω αισιοδοξία αυτή τη στιγμή. Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει σε συνομοσπονδιακές προτάσεις, σε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, σε παραμονή των εποίκων. Για να αλλάξει στάση η Τουρκία, πρέπει να πειθαναγκαστεί. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ωστόσο, από 1.5.2004 είναι και ευρωπαϊκό, αφού η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε.

Σαν ΕΔΕΚ ανήκετε στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια των σοσιαλιστικών κομμάτων. Πιστεύετε πως μπορούν οι αρχές και οι αξίες σας να μετατραπούν σε πολιτική πράξη στην Ευρώπη για τις επερχόμενες γενιές της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός είναι το βάθρο πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η λύση του Κυπριακού, οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη και η λειτουργία της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες για μια ευρωπαϊκή λύση στην Κύπρο.

Πώς θ’ απαντήσει η ΕΔΕΚ απέναντι στο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα της ολοένα κι αυξανόμενης, ανεργίας νέων πτυχιούχων;

Κλειδί για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι η ανάπτυξη. Μια έξυπνη πράσινη ανάπτυξη, με έμφαση στην έρευνα, τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες, στις οποίες είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι οι νέοι πτυχιούχοι. Υποστηρίζουμε μια τέτοια ανάπτυξη, η οποία -ωστόσο- προϋποθέτει πολιτικές αποφάσεις και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Ενός δημόσιου τομέα που να μην είναι ανάχωμα, αλλά κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης.

Ποιες προτάσεις έχετε για την αναβάθμιση της οικοδομικής βιομηχανίας; Πιστεύετε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος που επιτελεί το περιοδικό μας, προωθώντας την ποιότητα, τον επαγγελματισμό, και καυτηριάζοντας νομοθετικά κενά, ελλείψεις ή παραλείψεις των τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας, που εμπλέκονται στον τομέα των κατασκευών;

Ορθός και αξιόλογος ο ρόλος που διαδραματίζει το περιοδικό σας για την προώθηση της ανάπτυξης και την επισήμανση των κακώς εχόντων. Η οικοδομική βιομηχανία που υπέστη -και υφίσταται- πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, πρέπει να στηριχθεί με πρόσθετα μέτρα του κράτους. Κυρίως όμως θα πρέπει να εξοβελιστούν οι αγκυλώσεις και οι γραφειοκρατικές δομές των αρμόδιων τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας, που θα απελευθερώσουν τις δυνατότητες των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και της οικοδομικής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;