Η ΑΗΚ είναι μια υπόθεση, που κακά τα ψέματα, όλοι θυμόμαστε να κατακρίνουμε σε διάφορες στιγμές. Για τις διακοπές ρεύματος, για το ένα ή το άλλο. Το Sell & Build σας παρουσιάζει τον Χάρη Θράσου! Τον πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και νυν Πρόεδρο της Α.Η.Κ! Τον καθ’ ύλην αρμόδιο, δηλαδή, για να δώσει απαντήσεις στα καυτά θέματα που απασχολούν τον κάθε Κύπριο πολίτη.
«Την 1η Ιουλίου 2008 παραδόθηκε η 4η μονάδα του Ηλεκτροπα-
ραγωγικού Σταθμού Βασιλικού και δεν αναμένεται οποιοδήποτε πρόβλημα επάρκειας παραγωγής αυτό το καλοκαίρι»

Πέστε μας λίγα πράγματα για σας σε οικογενειακό επίπεδο.
Είμαι παντρεμένος με την Αγάπη Θράσου, ψυχίατρο και έχω δύο παιδιά.Τον Άλκη, 37 χρονών και τη Λιάνα, 31 χρονών. Ο Άλκης είναι πολιτικός μηχανικός και η Λιάνα σχεδιάστρια εσωτερικού χώρου (Interior Designer). Ο Άλκης είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά – αγόρια 2½ χρονών και 4 μηνών.
Πώς είναι αλήθεια να αναλαμβάνεί κανείς την προεδρία της Α.Η.Κ.;
Για μένα η ανάληψη της προεδρίας ήταν μια πρόκληση. Γιατί η Α.Η.Κ. έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα, όπως είναι η φιλελευθεροποίηση της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα η αντιμετώπιση του ερχόμενου ανταγωνισμού, το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και άλλα.

Πόσο διαφορετική είναι αυτή σας η ιδιότητα από της προηγούμενες που έχετε αναλάβει;
Όπως γνωρίζετε, διετέλεσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, Α’ Αντιπρόεδρος του Ε.Τ.Ε.Κ., Πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων και τώρα είμαι Πρόεδρος του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων και Πρόεδρος της Α.Η.Κ.
Καθένα από τα πιο πάνω πόστα, έχει τις ιδιαιτερότητες του και τα δικά του προβλήματα. Πιστεύω ότι όταν κάποιος αναλαμβάνει μια ψηλή διοικητική θέση, θα πρέπει να συστρατευτεί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και με πνεύμα συλλογικότητας και πάντοτε σε δημοκρατικά πλαίσια, να αντιμετωπίζει από κοινού προκλήσεις και δυσκολίες, που πάντοτε θα υπάρχουν. Ως πρόεδρος της Α.ΗΚ. νοιώθω περισσότερο αυτή την ευθύνη, γιατί όντως η Α.Η.Κ. βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης όσο και λόγω της φιλελευθεροποίησης της αγοράς.

Διακοπές ρεύματος

Πέρσι το νησί ταλαιπωρήθηκε με διακοπές στην παροχή ρεύματος, αφού η υπερβολική ζέστη προκάλεσε αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Φέτος, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η ίδια κατάσταση
Τον Αύγουστο του 2007 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέθεσαν στην ΑΗΚ την εγκατάσταση Μηχανών ισχύος 50MW πριν από την καλοκαιρινή περίοδο 2008, για ενίσχυση της υπάρχουσας εφεδρείας. Παρά το πιεστικότατο χρονοδιάγραμμα η ΑΗΚ έχει ήδη εγκαταστήσει τις μηχανές αυτές, Ας σημειωθεί ότι την 1η Ιουλίου 2008 παραδόθηκε και η τέταρτη μονάδα του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βασιλικού που λειτουργεί αρχικά σε ανοικτό κύκλο και μπορεί να παράξει 140M. Έτσι δεν αναμένεται οποιοδήποτε πρόβλημα επαρκείας παραγωγής μέσα στο καλοκαίρι.

Ενόψει της αύξησης της τιμής του μαζούτ που προμηθεύεται η ΑΗΚ από τη διεθνή αγορά, οι πολίτες παραπονιούνται (ειδικά φέτος) ότι οι λογαριασμοί φτάνουν στα σπίτια φουσκωμένοι. Τι θα μπορούσε να κάνει ένα νοικοκυριό, για να μειώσει αυτή την επιβάρυνση;
Επειδή έχουν λεχθεί πολλά που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα αναφορικά με τις «αυξήσεις» στις διατιμήσεις της ΑΗΚ, θέλω να αναφέρω ορισμένα γεγονότα. Οι διατιμήσεις τής ΑΗΚ παραμένουν αναλλοίωτες από το 1983 και αποτελούν Νομοθεσία από την οποία η ΑΗΚ δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή παρέκκλιση. Η Νομοθεσία αυτή καθορίζει τη λεγόμενη «ρήτρα καυσίμων», το ποσό δηλαδή που αυξάνονται ή μειώνονται οι διατιμήσεις ανάλογα με τις αυξήσεις ή μειώσεις της τιμής του μαζούτ διεθνώς. Οι αυξομειώσεις αυτές γίνονται κάθε μήνα και η τιμή της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας(KWh) για το συγκεκριμένο λογαριασμό, αναγράφεται στον ίδιο το λογαριασμό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αυξομειώσεις αυτές δεν επιφέρουν οποιαδήποτε αύξηση στα έσοδα της ΑΗΚ. Λόγω των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές του μαζούτ, οι διατιμήσεις της ΑΗΚ ήταν το Δεκέμβριο του 2007 ψηλότερες κατά 22% περίπου σε σύγκριση με τον Ιανουαριο 2007, ενώ το Δεκέμβριο του 2006 ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιανουαρίου του 2006.

Χρήσιμες συμβουλές

Αυτά σε ότ,ι αφορά στις αυξήσεις. Σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ένα νοικοκυριό, όμως, τι έχετε να μας συμβουλέψετε;
Αρχικά θα πρέπει να σταματήσει την αχρείαστη χρήση. Δεν είναι σωστό να λειτουργεί, για παράδειγμα, ο κλιματισμός σε ολόκληρο το σπίτι, ενώ η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη σε ένα δωμάτιο ή να βάζει μια νοικοκυρά μπουγάδα με σχεδόν άδειο πλυντήριο κλπ. Όταν αγοράζουμε συσκευές, θα πρέπει να επιλέγουμε τις λιγότερο ενεργοβόρες. Η μόνωση των κτιρίων είναι, επίσης, ένα τεράστιο κεφάλαιο στο οποίο δυστυχώς μόνο πρόσφατα αρχίσαμε να δίνουμε σημασία εδώ στην Κύπρο. Πρέπει ακόμα να έχουμε υπόψη μας ότι ένα καλά συντηρημένο και σε καλή κατάσταση σύστημα ή συσκευή καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από κάποιο αντίστοιχο, που δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Να αναφέρω, τέλος, ότι η ΑΗΚ έχει αυτή τη στιγμή τρεις οικιακές διατιμήσεις και ο κάθε πελάτης μπορεί να επιλέξει αυτή που ταιριάζει στο προφίλ και τον τρόπο ζωής του, ώστε να λαμβάνει τη χαμηλότερη δυνατή χρέωση λογαριασμού.

Το όραμα της ΑΗΚ αναφέρει: «Να είμαστε πρωταγωνιστές στον τομέα της Ενέργειας και Υπηρεσιών». Και η αλήθεια είναι ότι η ΑΗΚ μονοπωλεί στον τομέα αυτό. Υπάρχει ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας;
Δεν είναι στις προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ.

Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οργανωμένα σύνολα, ομάδες ή και κοινότητες παρεμβάλλουν εμπόδια στην υλοποίηση έργων για ηλεκτροδότηση περιοχών, υπάρχει πλάνο επέκτασης/αναβάθμισης του δικτύου της ΑΗΚ;
Οπωσδήποτε υπάρχει πλάνο για επέκταση/αναβάθμιση του δικτύου της ΑΗΚ. Αλοίμονο αν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις απέτρεπαν την ΑΗΚ από την ετοιμασία του ορθολογιστικού σχεδίου ανάπτυξης του δικτύου της. Είναι γεγονός ότι οι αντιδράσεις ορισμένων ομάδων ή κοινοτήτων έχουν σε αρκετές περιπτώσεις επιφέρει σημαντικότατες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας, γι’ αυτό και είναι καιρός πλέον η καθεμιά από τις εμπλεκόμενες Κυβερνητικές Υπηρεσίες και τους Φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την έγκαιρη υλοποίηση όχι μόνο του αναπτυξιακού προγράμματος της ΑΗΚ, αλλά και αυτών άλλων Υπηρεσιών, αφού το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Φυσικό Αέριο

Πού βρίσκεται η υπόθεση του Φυσικού Αερίου;
Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 18 Ιουνίου, ξεκαθαρίζει το τοπίο και προχωρούν πλέον οι διαδικασίες για την εισαγωγή υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, το οποίο θα αποϋγροποιείται σε χερσαίο τερματικό, που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό. Τη διαχείριση του Φυσικού Αερίου από το στάδιο της εισαγωγής μέχρι το στάδιο της διάθεσης και εμπορίας του, θα έχει Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου στην οποία η ΑΗΚ θα είναι μέτοχος με ένα σημαντικό ποσοστό. Το θέμα της συμμετοχής της ΑΗΚ στο χερσαίο τερματικό παραμένει ανοικτό. Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι η αποφυγή άλλων καθυστερήσεων.

Πέρα από αυτά που έχετε αναφέρει, ποιους άλλους στόχους έχετε θέσει ως Πρόεδρος της ΑΗΚ;
Επιγραμματικά θα έλεγα ότι στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τον ηγετικό ρόλο, που όλα αυτά τα χρόνια διαδραματίζουμε στον τομέα της ενέργειας και στο νέο ελευθεροποιημένο περιβάλλον, που διαμορφώνεται με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος πάντοτε του Κύπριου καταναλωτή. Για να επιτευχθεί βέβαια ο στόχος αυτός, θα πρέπει να επιτευχθούν ορισμένοι επιμέρους θα έλεγα στόχοι, όπως η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΑΗΚ και η διατήρηση της οικονομικής ευρωστίας του Οργανισμού.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες του Sell and Build;
Η ΑΗΚ είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση του κοινού, πράγμα που έχει πράξει με συνέπεια από τη μέρα της σύστασής της. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια, γι’ αυτό και ο κόσμος πρέπει να μας έχει εμπιστοσύνη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;

Θα πρέπει να έχετε για να καταχωρήσετε κάποιο σχόλιο