Πριν από μερικούς μήνες γνωρίσαμε το λάτρη της αντικειμενικής ενημέρωσης και τον εραστή της ποιότητας και του επαγγελματισμού, κ. Παντελή Τζιαλλή, πρώην διευθυντή του Συμβουλίου Έγγραφης και Έλεγχου Εργοληπτών. Ως Δημοσιογραφικός Οργανισμός Αχαιών Ακτή, του προτείναμε να αναλάβει ως Σύμβουλος Έκδοσης του περιοδικού Sell & Build. Μας βοήθησε αφιλοκερδώς στην έκδοση του πρώτου τεύχους. Ο κ. Τζιαλλης αποδέχθηκε την πρόταση μας και από την 1ην Σεπτεμβρίου 2008 είναι μέλος της ομάδας Επιστημόνων και Επαγγελματιών, που προέρχονται από το τομέα των κατασκευών και η οποία συγκρότησε τη μοναδική στο είδος της έκδοση του περιοδικού Sell & Build. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Παντελής Τζιαλλής δίνει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα και μας ξεδιπλώνει τα σχέδια, το όραμα και τους στόχους του για το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας.

Οι αναγνώστες μας θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν τους λόγους τους οποίους ένας Διευθυντής Ημικρατικού οργανισμού παραιτείται από τη θέση αυτή οικειοθελώς και ιδιωτεύει.
Δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση, αλλά πάντοτε ήξερα ότι κάποια μέρα θα έφευγα για να εξασκήσω το επάγγελμα μου στην πιο γνήσιά του μορφή. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα, δεν πρέπει να κατακρατούνται από τα ίδια άτομα για πολλά χρόνια. Εξάλλου, προσωπικά, πιστεύω ότι για 18 ολόκληρα χρόνια πρόσφερα όσα μπορούσα στην υπηρεσία μου.

Όταν αφυπηρετήσατε, ασφαλώς και θα είχατε κατά νου ποια θα ήταν τα επόμενά σας επαγγελματικά βήματα…
Από τις εμπειρίες μου στο Συμβούλιο Εργοληπτών, έφτασα στο σημείο να πιστεύω ότι οι Νόμοι και η εφαρμογή τους μπορούν να βοηθήσουν στην ορθολογιστική ανάπτυξη μιας κοινωνίας, μόνο μέχρι κάποιο βαθμό. Από εκεί και πέρα πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά και κατ΄ επέκταση η κοινωνία, όταν τηρούνται οι Νόμοι. Αφυπηρέτησα οικειοθελώς από το Συμβούλιο εργοληπτών, γιατί ήθελα να εργαστώ ως Σύμβουλος Μελετητής Πολιτικός Μηχανικός και παράλληλα να έχω ενεργό ρόλο στην αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη γύρω από θέματα που άπτονται της ειδικότητας και της πείρας που απέκτησα στον τομέα των κατασκευών. Αυτή η ευκαιρία που μου παρέχεται μέσω του περιοδικού Sell & Build, εξυπηρετεί απόλυτα τους στόχους μου.

Στόχοι – οράματα

Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα που έχετε αναλάβει ως Σύμβουλος Έκδοσης του περιοδικού Sell& Build. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πιο το όραμά σας για τη μελλοντική πορεία του περιοδικού;
Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Ανδρέα Θεοφύλακτου, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Αχαιών Ακτή, για τη θέση την οποία μου έχει προσφέρει. Η θέση του Σύμβουλου Έκδοσης με τιμά ιδιαίτερα και όπως έχω προαναφέρει, μου δίνει την ευκαιρία να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου υπό την νέα μου ιδιότητα, για την αναβάθμιση της εικόνας των κατασκευών στην Κύπρο. Η ποιότητα στις κατασκευές και ο επαγγελματισμός δεν επιτυγχάνεται από όλους τους Developers και από όλους όσους εμπλέκονται στο χώρο των κατασκευών. Πρέπει επιτέλους να γίνει ο διαχωρισμός του ποιοτικού και του μη ποιοτικού, του επαγγελματία και του μη επαγγελματία.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Αυτό δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται ούτε με Νόμους ούτε και με δικαστικά μέτρα, αλλά με την τήρηση κατασκευαστικών προτύπων από πλευράς των επαγγελματιών που εμπλέκονται στις κατασκευές. Πάνω από όλα, όμως, πρέπει ο πολίτης να τύχει επιτέλους της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης, ώστε να είναι σε θέση να επιλέγει από μόνος του τον σωστό επαγγελματία με τον οποίο πρόκειται να συνεργαστεί. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που επικρατεί – δυστυχώς – στην χώρα μας, που λέει ότι το φθηνό συνήθως είναι το ακριβό. Πρέπει ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι να αναμένει γι αυτό που πληρώνει. Το Sell & Build θα καλύψει αυτό το μεγάλο κενό.

Κριτική–καινοτομίες

Μέσω της συνεργασίας μας στο πρώτο τεύχος, διαπίστωσα ότι δεν έχετε πρόθεση, απλώς να βγαίνει ένα περιοδικό που θα παρουσιάζει πρόσωπα και καταστάσεις. Υπάρχει, αυτό που λέμε στη δημοσιογραφία… καυστική πέννα. Θέλετε να ταράξετε τα λιμνάζοντα νερά του χώρου των κατασκευών;
Καλόπιστα θα γίνεται κριτική όπου χρειαστεί και θα εκφέρονται απόψεις μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, με μόνο στόχο την βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών. Θα κληθούν όλοι η αρμόδιοι φορείς του κράτους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Θα παρέχεται χώρος για να αρθρογραφεί ο κάθε οργανισμός που επιθυμεί να ενημερώσει τους αναγνώστες του Sell & Build, για οτιδήποτε αφορά τον απλό πολίτη, αλλά και τον επαγγελματία του χώρου. Θα πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας και του Ιδιωτικού Τομέα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Πέστε μας μια καινοτομία που θα προσφέρει το Sell & Build, η οποία προήλθε κατόπιν δικής σας προτροπής…
Γνωρίζοντας πολύ καλά το χώρο της οικοδομικής βιομηχανίας, πρότεινα ώστε οι διαφημιζόμενοι στο περιοδικό να μην είναι τυχαίοι γιατί, ακριβώς, ούτε το Sell & Build είναι τυχαίο περιοδικό. Το ίδιο το περιοδικό είναι εντεταλμένο να διαφημίζει ποιότητα και επαγγελματισμό, γι’ αυτό και όλοι οι διαφημιζόμενοι θα είναι επιλεγμένοι μέσα από αυτό το ιδεώδες κόσκινο. Επίσης, θα ήθελα να ανακοινώσω άλλη μια καινοτομία για να επισφραγίσω αυτά που λέω: Το Sell and Build θα παρέχει δωρεάν διαμεσολάβηση για οποιαδήποτε επαγγελματικής φύσης διαφορά μεταξύ διαφημιζόμενου και συνδρομητή του περιοδικού. Ας σημειωθεί ότι η ομάδα επιστημόνων του Sell & Build αποτελείται από έμπειρους Νομικούς, Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους Μηχανικούς, Επιμετρητές, Διακοσμητές και Πραγματογνώμονες.

Τελειώνοντας θα θέλαμε ένα μήνυμα σας για τους αναγνώστες του Sell & Build…
Το Sell & Build θα αποτελεί το «Έντυπο αναφοράς» για οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στην Οικοδομική Βιομηχανία. Τα διάφορα τεύχη θα αποτελούν συλλεκτικό είδος. Αυτό είναι μήνυμα και υπόσχεση ταυτόχρονα.

Βιογραφικό σημείωμα

Είμαι παντρεμένος με δύο παιδιά, ηλικίας 17 και 14 ετών. Είμαι πρόσφυγας από το Λευκόνοικο. Απέκτησα το πτυχίο της πολιτικής Μηχανικής στην Αγγλία και αφού εργάστηκα για μερικά χρόνια σε οικογενειακό μελετητικό γραφείο «Djialli Associates» στο Cardiff (Ουαλία) επέστρεψα στη Κύπρο, όπου και εργάστηκα στη εργοληπτική εταιρεία Α/φοι Χρυσοστόμου στη Λεμεσό και ακολούθως ως συνεργάτης Πολιτικός Μηχανικός στο γνωστό Τεχνικό Γραφείο Α/φοι Θράσου και Συνεργάτες. Τον Ιανουάριο του 1991 και σε ηλικία 30 ετών διορίστηκα ως Διευθυντής του Συμβουλίου Έγγραφής και Έλεγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων. Όταν ανέλαβα ως Διευθυντής, το Συμβούλιο Έγγραφής και Έλεγχου Εργοληπτών βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, ένας νέος 30 ετών να έχει την ευθύνη για δημιουργία ενός Ημικρατικου οργανισμού σχεδόν από το μηδέν. Το 1991 το ίδιο το κράτος δεν τηρούσε τον Νόμο περί Εγγραφής και Έλεγχου Εργοληπτών, ενώ δεν υπήρχαν πειθαρχικοί κανονισμοί των εργοληπτών. Δεν υπήρχαν σχέδια υπηρεσίας, κανονισμοί για το προσωπικό, ακόμα και τα στοιχειώδη ωφελήματα όπως ταμείο προνοίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο δε Νόμος περί Εργοληπτών τροποποιήθηκε αρκετές φορές μέχρι να γίνει λειτουργικός και εφαρμόσιμος. Με την συμπαράσταση του ολιγάριθμου προσωπικού του Συμβουλίου και τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκάστοτε προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων πετύχαμε να δώσουμε κύρος και οντότητα στο Οργανισμό. Οι άριστες σχέσεις και η άψογη συνεργασία που είχα με τους Συνδέσμους και την Ομοσπονδία των Εργοληπτών, τα διάφορα τμήματα της Δημόσιας υπηρεσίας και των άλλων Ημικρατικων Οργανισμών, βοήθησαν το Συμβούλιο Εργοληπτών να ορθοποδήσει γρήγορα και να στηριχθεί σε γερές βάσεις.

Παντελής Τζιαλλής

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;