Αύξηση αναμένεται στη ζήτηση του μαύρου χρυσού για το 2011, τόσο από το διεθνή οργανισμό πετρελαίου (ΟΠΕΚ), όσο και από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ κάνουν λόγο για μία αύξηση της ζήτησης εντός του 2011, της τάξης του 1,2%, έναντι 1,6% της IEA. Για το έτος που φεύγει ο ΟΠΕΚ διαπιστώνει πως η οικονομική κατάσταση στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες παρέμεινε νωθρή. Η ανάκαμψη της οικονομίας, όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός, δεν ήταν μόνο βραδεία, αλλά ερχόταν συνεχώς αντιμέτωπη και με ένα έντονο αίσθημα αβεβαιότητας.

Σε έκθεση που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚ εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, υπογράμμισε παράλληλα, πως αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και καθ” όλη τη διάρκεια του 2011, με λίγο-πολύ ομοιογενή ρυθμό στα τέσσερα τρίμηνα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο ΟΠΕΚ στην πρώτη εκτίμησή του για το 2011,  εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί οριακά κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με μία συνεχή  επιφυλακτική στάση όσον αφορά το ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας -και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) από την άλλη, αυξάνει ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου, τόσο για το περασμένο όσο και για το παρόν έτος, κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ανακάμπτει η κατανάλωση του αργού σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία.

ΟΟΣΑ

Όπως και στο 2010, η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο αναμένεται το 2011 να καταγραφεί στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες -κυρίως στην Κίνα, την Ινδία, την Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική, με μία αύξηση στην ημερήσια παραγωγή, από 87,9 εκ. βαρελιών (2010) σε 88,2 εκ. βαρέλια (2011).

Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΙΕΑ τονίζει πως η ζήτηση για πετρέλαιο παρουσιάζει μία αυξητική τάση, από το τρίτο τρίμηνο του 2009 μέχρι σήμερα, ενώ το προβάδισμα, όπως σημειώνει, έχουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ -συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Βραζιλίας.

Η ΙΕΑ προέβλεψε πως η αλλαγή του χρόνου θα έβρισκε την Κίνα με  μία αποτίμηση της ζήτησης της χώρας σε πετρέλαιο, κατά 9,3% μεγαλύτερη, σε σχέση με τη ζήτηση που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος (2009), ενώ για το 2011 η αντίστοιχη αύξηση προβλέφθηκε (σε σύγκριση με το 2009) στα 4,2%

Αναφερόμενη αντίθετα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η ΙΕΑ επισημαίνει πως αυτές δυσκολεύονται να βγουν από την κρίση, και προεξοφλεί μ’ αυτό τον τρόπο μία σημαντική επιβράδυνση στη ζήτηση των ανεπτυγμένων χωρών για παράγωγα πετρελαίου εντός του 2011 (π.χ. καύσιμα αεροσκαφών), και μία μείωση κατ’ επέκταση -περί τα τέλη του ίδιου έτους- στην παραγωγή αργού από τα διυλιστήρια της Βόρειας Αμερικής, κατά 5,5%.

Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι κλειδί για την ανάκαμψη της ζήτησης θα αποτελέσουν οι ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως, τονίζοντας ωστόσο πως κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην οικονομική ανάκαμψη της αμερικανικής υπερδύναμης, θα οδηγήσει προφανώς σε αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για τη συνολική ζήτηση.

Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ζήτηση, το 2011, είναι οι τιμές λιανικής στα προϊόντα πετρελαίου, οι φόροι και η κατάργηση των επιδοτήσεων στις τιμές λιανικής παγκοσμίως.

Ο διεθνής οργανισμός πετρελαίου, θεωρεί πάντως ότι η παγκόσμια αγορά θα παραμείνει καλά τροφοδοτημένη, αφού τα υπερεπαρκή διαθέσιμα αποθέματα αργού έχουν εξασφαλισμένη την προσφορά και των επιπλέον ποσοτήτων που τυχόν να απαιτηθούν για το 2011.

Οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ, όσον αφορά την παραγωγή του πετρελαίου, δεσμεύονταν από τις ποσοστώσεις που καθόριζε  το καρτέλ. Γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ, μείωσαν την προσφορά του πετρελαίου κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα, στα 26,77 εκ. βαρέλια. Η μείωση αυτή αποδεικνύει, ότι τους ανάγκασε να συμμορφωθούν σε ποσοστό 54%,  λόγω των ακραίων περικοπών που αποφασίστηκαν το 2008 στην παραγωγή του μαύρου χρυσού. Εξαίρεση όμως αποτέλεσε το Ιράκ, που δεν δεσμευόταν από τις ποσοστώσεις.

Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε τον Οκτώβριο  του 2010 σε επίπεδα πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές, ενώ η υποχώρηση του δολαρίου, κατέστησε τον μαύρο χρυσό φθηνότερο για τους κατόχους ξένων νομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο οι τιμές του αυξήθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και έχουν παραμείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα, ενισχυμένες από την άνοδο των αγορών και από την υποχώρηση του δολαρίου. Όμως τα υψηλότερα επίπεδα σημειώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2010, όταν έφθασαν στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στα 84,43 δολάρια το βαρέλι.

Στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Οκτώβριο , η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του 2010 υποχωρούσε κατά 13 σεντ, στα 81,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε κατά 25 σεντ, στα 82,20 δολάρια το βαρέλι. Στην υποχώρηση λοιπόν, των τιμών αυτών, όπως σημείωσε ο αναλυτής Ονγκ Γι Λινγκ της Phillip Capital, συνέβαλε η ελαφρά ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, αφού είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών του 2010. Στα μέσα Οκτωβρίου το αργό έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 81,25 δολάρια, με απώλειες 1,44 ευρώ, ενώ στο Λονδίνο το Μπρεντ υποχώρησε κατά 1,73 δολάρια, κλείνοντας στα 82,47 δολάρια το βαρέλι.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;