Η πρωτεύουσα δεν χωράει . Η ιδέα για να κατοικήσει ο πρωτευουσιάνος κοντά στην εργασία του είναι πλέον ένα απραγματοποίητο όνειρο. Το κέντρο και τα προάστια δεν χωράνε άλλο κόσμο. Ακόμα και αν οι συντελεστές δόμησης αυξηθούν δεν υπάρχουν οικόπεδα. Kαι αν υπάρχουν, έχουν ξεφύγει από τις λογικές προσιτές τιμές. Τα υφιστάμενα κτίρια δεν σηκώνουν πρόσθετους ορόφους και οι αντισεισμικές αναβαθμίσεις στοιχίζουν ουκ ολίγα.
Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στις σελίδες μας τον κ. Αλέκο Μιχαηλίδη, Διευθυντή των Δημοσιών έργων. Μεταξύ των πολλών χρήσιμων πληροφοριών ο κ. Μιχαηλίδης μας είχε ανακοινώσει την οδική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ανάπτυξη της κεφαλούπολης. Ο νέος κόμβος στο ΓΣΠ θα διευκολύνει σημαντικά την είσοδο στην πόλη. Ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και οι νέοι αυτοκινητόδρομοι Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη – Ευρύχου οδηγούν την πρώτευσα σε νέες επεκτάσεις.

Οι περιοχές Νήσου, Δάλι, Αγία Bαρβάρα, Ψευδάς, Σια, Κόρνος και Πυργά αποτελούν το νέο κέντρο της ελεύθερης Κύπρου. Αυτή η δέσμη χωριών αναπτύσσεται σιγά και αθόρυβα. Οι τιμές των οικοπέδων και των κατοικιών είναι σχετικά καλές σε σύγκριση με τα Λατσιά και Λακατάμεια. Οι υπόλοιπες πόλεις και η πρωτεύουσα συνδέονται με αυτή την περιοχή με μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Οι περιοχές αυτές δεν είναι καθόλου πυκνοκατοικημένες. Τα χωριά, Κόρνος, Πυργά και Σια είναι βυθισμένα στο πράσινο και προβάλλονται και περιβαλλοντικά ως περιοχές για εξοχικές κατοικίες.

Από τη δυτική πλευρά της Λευκωσίας, οι Άγιοι Κοκκινοτριμιθιάς, η Κοκκινοτριμιθιά και το Παλιομέτοχο έχουν εύκολες προσβάσεις προς την Λευκωσία και έχουμε την άποψη ότι η ανάπτυξή τους έχει καθυστερήσει.

Οι νέοι δρόμοι προς τα βουνά ανοίγουν τα φτερά της Λευκωσίας για να πετάξει πιο ψηλά. Η θάλασσα είναι ακριβή. Το μπλε της θάλασσας που μέχρι σήμερα ήταν το χρώμα των Λευκωσιατών θα αντικατασταθεί με το πράσινο στις ορεινές περιοχές. Τα βουνά είναι πολύ πιο εμπορεύσιμα και χρειάζονται μόνο ένα μεγάλο Developer για να δημιουργήσει το πρώτο αξιόλογο τουριστικό θέρετρο. Κάτι τέτοιο έρχεται . . . Και τότε τα δάση της Κλήρου, του Άη Επιφάνη και του Παλαιχωρίου από τη μια πλευρά και της Ευρύχου, των Σπηλιών και της Κυπερούντας από την άλλη πλευρά θα πάρουν φωτιά..
Όσον αφορά κάποιες τυχόν επιφυλάξεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, έχουμε άποψη.

«Όταν οι μετοχές στα χρηματιστήρια ξεπουλιούνται, κάποιοι τις αγοράζουν».Γιατί; Όταν ο πανικός είναι στο ζενίθ και η ψυχολογία στο Ναδίρ τότε γίνονται οι καλύτερες επενδύσεις. Το οικονομικό εκτόπισμα της Κύπρου είναι πολύ μικρό για να επηρεάσει ή να επηρεαστεί από τα «οικονομικά κόλπα » των κολοσσών. Ναι η ύφεσης υπάρχει αλλά αν περιμένουμε να πέσουν οι τιμές στην Κύπρο, ίσως να χάνουμε την τελευταία ευκαιρία να επενδύσουμε για τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;