Οι κλιματολογικές αλλαγές αποτελούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή του πλανήτη μας. Τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα η ενδο-κυβερνητική επιτροπή με την επωνυμία «IPCC» Intergovernmental Panel on Climate Change» έχουν προειδοποιήσει ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν μέχρι 6,4 οC, με παγκόσμιες δραματικές επιδράσεις.

Συμφωνία Κιότο
Η συμφωνία του Κιότο περιλαμβάνει την άμεση λήψη μέτρων για περιορισμούς στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα οποία είναι, Διοξείδιο του Άνθρακα CO2, από καύση πετρελαίου, βενζίνης γκαζιού κλπ, Μεθάνιο CH4, που κυρίως παράγεται στην γεωργία και σκουπιδότοπους, Νιτρικό Οξύ N2O, από την χρήση λιπασμάτων και βιομηχανικά αέρια HFC, PFC και SF6 που παράγεται από την χρήση ψυκτικών αεριών και θερμομονωτικών υλικών. Τη συμφωνία αυτή έχουν υπογράψει μέχρι τώρα 141 χώρες.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να μειώσει τις εκπομπές αερίου θερμοκηπίου της κατά 8%, ποσοστό κάτω από τα επίπεδα του 1990. Στη συνέχεια, αυτός ο στόχος αναδιανεμήθηκε εσωτερικά, έτσι ώστε οι χώρες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές (Γερμανία, Δανία, UK) έχουν θέσει τους πιο ψηλούς στόχους, ενώ σε άλλες χώρες, έχει επιτραπεί να αφήσουν τις εκπομπές τους να αυξηθούν. Αυτό είναι γνωστό ως «η φυσαλίδα της ΕΕ» (EU bubble). Προκειμένου να συμμορφωθούν με την υποχρέωση του Κιότο, όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά, πρέπει πρωτίστως να εκπληρώσουν αυτούς τους στόχους.

Θεμέλιο ανάπτυξης
Η πιο πάνω πολιτική αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής με την εισαγωγή των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών με το προϊόν συναλλαγής να ειναι οι «εκπομπές αεριών θερμοκηπίου». Το σύστημα «εμπορίας» επιτρέπει σε χώρες που υπερβαίνουν τα όρια τους να αγοράσουν επιπλέον δικαιώματα, αφού διαφορετικά θα πληρώνουν πρόστιμο. Αντίθετα, όσες χώρες διατηρούν επίπεδα εκπομπών κάτω από τα όρια τους, μπορούν να πωλούν το πλεόνασμά τους.

Για την πιλοτική φάση εφαρμογής της συμφωνίας του Κιότο, (περίοδος 2005 – 2007), το πρόστιμο ανέρχεται στα €50 / τόνο εκπομπών CO2 και για την φάση πλήρους υποχρεωτικής εφαρμογής , (περίοδος 2008 – 2012), το πρόστιμο ανέρχεται στα €100 / τόνο εκπομπών CO2 .

Μέσα από το ίδιο το πρωτόκολλο υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις. Έτσι χώρες που δε θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους θα μπορούν εναλλακτικά να εφαρμόσουν αντίστοιχο ποσοστό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, ή ακόμα και η φύτευση τέτοιας έκτασης δασών ανάλογης με την εκπομπή των αερίων.

Η Κύπρος λόγω του ότι μόλις το 2004 έχει εισέλθει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πλήρες μέλος, διαπραγματεύεται ακόμα το πλαίσιο καταβολής των σχετικών προστίμων, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να τα αποφύγει. Οι ενέργειες που έχουμε κάνει για μείωση των ρυπών είναι ελάχιστες, και μη αποτελεσματικές.

Συντελεστές δόμησης
Η ενέργεια και το νερό θα αποτελέσουν τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες. Κάτι πρέπει να γίνει, και θα πρέπει να γίνει τώρα! Το Sell & Build, παραθέτει συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά την κυπριακή πραγματικότητα και δεδομένα, ενώ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, κόμματα και οργανωμένα σύνολα να κτίσουν πάνω στις ιδέες και εισηγήσεις της ομάδας επιστημόνων του S & B. Ακόμη να θέσουν σε εφαρμογή ένα λειτουργικό και πρωτοποριακό σύστημα επίλυσης ζωτικής σημασίας προβλημάτων για τον τόπο μας, όπως είναι οι ρύποι και το υδατικό.

Η Κύπρος, όπως κάθε κράτος, έχει στη διάθεση της ένα σοβαρό κίνητρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ως ένα έμμεσο τρόπο χορηγίας προς στον κάθε πολίτη . Το κράτος έχει στη διάθεσή του τον «συντελεστή δόμησης».Ο συντελεστής δόμησης αποτελεί εθνικό πλούτο και ανήκει σε όλους τους πολίτες. ΚΑΛΕΙΤΑΙ λοιπόν το κράτος να κατανέμει τον συντελεστή δόμησης αξιοκρατικά και δίκαια, καθώς και με τον πιο ορθολογιστικό και συμφέρον τρόπο προς όλους, κράτος και πολίτες.

Καινοτόμος φιλοσοφία
Παραθέτουμε την πιο κάτω βασική ιδέα η οποία ελπίζουμε ότι θα τύχει της απαιτούμενης προσοχής και της απαραίτητης επεξεργασίας και βελτίωσης από τους αρμοδίους φορείς, ενώ θα συμπεριληφθεί σε νομικό πλαίσιο και θα εφαρμοστεί άμεσα και αξιοκρατικά.
Όλες οι ενέργειες αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και αξιοποίησης συστημάτων εξοικονόμησης νερού, καθώς και η κάθε επένδυση με περιβαλλοντικό όφελος από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα ανταμείβεται με ανάλογη χορηγία Πράσινων Βαθμών. Ο αριθμός πράσινων βαθμών θα υπολογίζεται με φόρμουλα βασισμένη στο ύψος της επένδυσης και απόδοσης του συστήματος. Οι πράσινοι βαθμοί θα τιτλοποιούνται στον κάθε δικαιούχο αφού τύχουν της εκ των προτέρων σχετικής έγκρισης του αρμοδίου φορέα που θα συγκροτηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.
Οι πράσινοι τίτλοι θα μπορούν να πωλούνται και να μεταβιβάζονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή και να ανταλλάσσονται με συντελεστή δόμησης. Η κάθε πώληση ή ανταλλαγή με συντελεστή δόμησης θα φορολογείται με ανάλογα ποσά (ποσοστά) που θα καθορίζονται από το κράτος.
Ένας πράσινος βαθμός θα έχει χρηματική αξία που θα καθοριστεί και θα αντιστοιχεί με εμβαδόν κτιρίου π.χ. 10μ2 για συνήθη κτίρια (οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα), 5μ2 για δημόσια κτίρια (ξενοδοχεία, υπεραγορές, σχολεία κ.λ.π.) και 20μ2 για βιομηχανικά κτίρια ( εργοστάσια, αποθήκες κ.λ.π.)
Ο συντελεστής δόμησης θα αυξάνεται σε ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνες, οι οποίες θα καθοριστούν μέχρι 50%. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ακινήτου, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε ζώνη με συντελεστή 90% σε ύψος μέχρι 2 ορόφους θα μπορεί να εξαγοράσει πράσινους βαθμούς, έτσι ώστε το ακίνητο του να έχει αύξηση συντελεστή 90% + 45% και 2 +1 ορόφους ,δηλαδή 125 % σε ύψος μέχρι 3 ορόφους.
Με την ίδια λογική το ακίνητο με συντελεστή 240% σε ύψος μέχρι 12 ορόφους θα μπορεί να έχει συντελεστή 360% σε ύψος μέχρι 18 ορόφους.
Συστήματα που προτείνονται για χορηγία με πρασίνους βαθμούς
Ο κατάλογος συστημάτων, που θα τυγχάνουν χορηγίας, μπορεί να επεκτείνεται συνεχώς με έγκριση του ειδικού φορέα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Αναφέρουμε μερικά συστήματα που κατά την άποψη μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται.
Φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα. Absorption chillers, γεωθερμικά συστήματα, ηλιακά πλαίσια παραγωγής ζεστού νερού, υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συστήματα επεξεργασίας καθαρισμού και απολύμανσης νερού, αφαλατώσεις νερού, ανακυκλώσεις γκρίζου νερού, συστήματα περισυλλογής όμβριων υδάτων, βιολογικοί σταθμοί, δενδροφυτεύσεις, roof gardens, διατρήσεις, χρήση νερού από διατρήσεις, κτίρια με θερμικές απώλειες κέλυφους, λιγότερες από τις καθορισμένες, κτήρια κατασκευασμένα με υλικά ανακύκλωσης, κτήρια κατασκευασμένα με υλικά ντόπιας παραγωγής κλπ.
Ποιός όμως κερδίζει από αυτή την καινοτόμο προσέγγιση; Όσο και αν φαντάζει απίστευτο, όλοι μας κερδίζουμε! Το κράτος , ο κύπριος πολίτης, ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, ο κτηματομεσίτης, ο εισαγωγέας των συστημάτων, ο εργαζόμενος και πάνω από όλα το περιβάλλον στο οποίο όλοι ζούμε!
Καλούμε λοιπόν τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους , κόμματα και οργανωμένα σύνολα, (ΕΤΕΚ, ΟΣΕΟΚ, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ κ.α) να εκμεταλλευτούν το εθνικό μας πλούτο και να επενδύσουν σε αυτόν.
Ας σημειωθεί ότι οι προέκταση της ιδέας αυτής για να αντικαταστήσει άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με χορηγίες και επιδοτήσεις θα αποτελεί μια άλλη καινοτόμο λύση απλοποίησης των διαδικασιών. Κάποιες παραβιάσεις νομοθεσιών, όπως για παράδειγμα του Νόμου περί Πολεοδομίας ή του περί οδών και οικοδομών, ανάλογα με την περίπτωση θα μπορούν να τιμωρούνται με ποινές αναγκαστικής εξαγοράς, ή με απώλεια πράσινων βαθμών, δηλαδή συντελεστή δόμησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;