Ειλικρινά, φτάσαμε στο σημείο να διερωτόμαστε, μήπως είναι πιο δύσκολη η δραστηριότητα του κτηματομεσίτη από τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του λογιστή;

 Γιατί το λέμε αυτό; Διότι, πράγματι, με τα όσα απαιτούνται, είναι πιο δύσκολο να δραστηριοποιηθεί κάποιος ως κτηματομεσίτης στην Κύπρο, παρά στα δύο άλλα επαγγέλματα που προαναφέραμε.

 Το λέμε, γιατί τα γεγονότα και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Για να αδειοδοτηθείς ως κτηματομεσίτης, πρέπει να έχεις πείρα πέντε χρόνων και μετά να περάσεις σχετικές εξετάσεις, σ’ αντίθεση με τα άλλα δυο επαγγέλματα, που απαιτείται πολύ μικρότερη πείρα. Πληροφοριακά, δεν προσφέρεται από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, πανεπιστημιακό δίπλωμα στη κτηματομεσιτεία – δεν υπάρχει τέτοια επιστήμη ή επάγγελμα, αλλά είναι απλά μια δραστηριότητα.

 Είναι κατανοητό να απαιτείται πείρα για την έκδοση άδειας για άσκηση της δραστηριότητας του κτηματομεσίτη, αλλά πιστεύω ότι τέτοια πείρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 χρόνια, σίγουρα όμως τα 5 χρόνια που ισχύουν σήμερα είναι υπερβολικά. Επίσης, οι εξετάσεις θα έπρεπε να μπορούν να προηγηθούν της πείρας, έτσι ώστε η πείρα που αποκτάται να είναι πιο ουσιαστική.

 Αφορμή για να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο θέμα πήραμε από τη νέα προειδοποίηση της Κομισιόν προς την Κύπρο, η οποία μας απειλεί με τη λήψη μέτρων, λόγω της νομοθεσίας που ισχύει στην Κύπρο, αναφορικά με την άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.

 Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα της περί κτηματομεσιτών περιοριστικής νομοθεσίας του 2004, από το 2006.

 Το 2007 η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε σε τροποποίηση του νόμου, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε την Κομισιόν, η οποία επανήλθε το 2008, με επιπλέον παρατηρήσεις και επιπρόσθετες αλλαγές.

 Επειδή η κυβέρνηση καθυστερούσε, να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, η Κομισιόν επανήλθε ενεργοποιώντας το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου για περιορισμούς στις δραστηριότητες των κτηματομεσιτιτών ακινήτων. Και με αυτά τα δεδομένα είναι πια ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κύπρος στο δικαστήριο και να της επιβληθεί και πρόστιμο.

 Εκείνο που ελπίζουμε είναι ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση, όπως εξάλλου δήλωσε και ο Υπουργός Εσωτερικών, θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και θα στείλει σχετικό νομοσχέδιο περί κτηματομεσιτών, ώστε η νομοθεσία περί κτηματομεσιτών να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 Με τη εξέλιξη αυτή θα αποφύγουμε:

–          Την προσαγωγή της Κύπρου στο Δικαστήριο

–          Την επιβολή χρηματικής ποινής

–          Το διεθνές ρεζιλίκι της πατρίδας μας ξανά

 Πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι αρκετά διασύρθηκε διεθνώς η Κύπρος στο θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας, οπόταν θα ήταν ό,τι χειρότερο μια δεύτερη δυσφήμηση. Εκτός αυτού, θα είναι τραγικό να μας επιβληθεί πρόστιμο σε μια τέτοια περίοδο με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και η οικονομική κρίση.

 Για μας το θέμα είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος πρέπει  άμεσα να ανταποκριθεί στην προειδοποίηση της Ε. Ένωσης και να κινηθεί προς τη ορθή κατεύθυνση.

 Η Κομισιόν ασχολείται βασικά με την δυσκολία που αντιμετωπίζουν Ευρωπαίοι κτηματομεσίτες να εργαστούν στην Κύπρο. Επιπλέον, θέτει τα εξής 2 ερωτήματα:

–          Γιατί να μην έχει δικαίωμα ένας κτηματομεσίτης να είναι διευθυντής σε δύο εταιρείες ή περισσότερες;

–          Γιατί η κτηματομεσιτική εταιρεία να μην έχει δικαίωμα να ασχολείται και με άλλες εργασίες, όπως διαχείριση ακινήτων, εκτιμήσεις, κλπ;

 Εκτός των συγκεκριμένων ερωτημάτων, για μας ένα πολύ σημαντικό σημείο που αφορά την εναρμόνιση με τη νομοθεσία της Ε. Ένωσης, είναι η απαγόρευση σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία να εργαστεί στην Κύπρο ως κτηματομεσίτρια, εκτός και αν συνεργαστεί με Κύπριο κτηματομεσίτη και παράλληλα έχει την έγκριση του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

 Θεωρούμε αυτά τα θέματα πολύ σημαντικά και θα έπρεπε να τα χειρίζεται απευθείας η κυβέρνηση και όχι το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, την πλειοψηφία του οποίου κατέχουν οι κτηματομεσίτες.

 Άσε που και για τους Κυπρίους είναι πολύ δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα, να εξασφαλίσουν άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός παρανόμων και φυσικά, το τίμημα να το πληρώνουν οι καταναλωτές.

 Και σε τελευταία ανάλυση διερωτόμαστε και πάλι: μήπως είναι τόσο δύσκολη η δραστηριότητα του κτηματομεσίτη, που να χρειάζονται τόσες προϋποθέσεις για να επιτραπεί σε κάποιον Κύπριο ή Κοινοτικό να εργαστεί στην Κύπρο; Θα ήταν χρήσιμο και ενδιαφέρον, εάν το Συμβούλιο Εγγραφής έδιδε στην δημοσιότητα τα προσόντα, ακαδημαϊκά και άλλα, των υφισταμένων μελών, για να δούμε το προφίλ του μέσου αδειούχου κτηματομεσίτη στην Κύπρο σήμερα.Παρεμπιπτόντως, σε Αγγλία και Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε ακαδημαϊκή κατάρτιση, ούτε πείρα, ούτε εξετάσεις για να δραστηριοποιηθεί κάποιος στον τομέα – και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα σε αυτές τις 2 χώρες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;