Ναι, θα το πούμε ξεκάθαρα από την αρχή.

Τα ακίνητα είναι η μοναδική ασφαλής επένδυση και δεν είναι τυχαίο που ο Κύπριος ανέκαθεν επενδύει στα ακίνητα και δύσκολα τα αποχωρίζεται.

Αυτή τη θέση ενισχύουν και τα σκαμπανεβάσματα, που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, όπου σε διάστημα τριών ημερών είχαμε μια πτώση της τάξης του 20%, μετά από μια ακόμη πιο μεγάλη άνοδο, που προηγήθηκε και μια ακόμη πιο μεγάλη πτώση, πριν από αυτή. Ακόμη, την ενισχύει το γεγονός ότι ενώ ζούμε σχεδόν την παγκόσμια οικονομική κρίση, που όπως είναι φυσικό, επηρέασε και την Κύπρο στα ακίνητα με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες παρατηρήθηκαν μειώσεις στην αξία κάποιων κατηγοριών ακινήτων για ειδικούς λόγους (π.χ. εξοχικά λόγω κυρίως, της έλλειψης ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και της πώλησης από Άγγλους ακινήτων, που αγόρασαν στην Κύπρο), τα ακίνητα διατήρησαν και συνεχίζουν να διατηρούν την αξία τους.

Μπορούμε να αναφέρουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Λευκωσία, όπου ενώ περνά τη μεγαλύτερη κρίση στον τομέα των ακινήτων από τον καιρό της τουρκικής εισβολής, οι μειώσεις στις τιμές ήταν μηδαμινές.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Ακόμη και σε περιόδους σοβαρών κρίσεων τα ακίνητα διατηρούν την αξία τους.

Για να μην θεωρηθεί ότι θέλουμε να παραπλανήσουμε τον οποιονδήποτε επενδυτή, να αναφέρουμε ότι οι μειώσεις που είχαμε στις τιμές των ακινήτων στα παράλια και πιο συγκεκριμένα στα εξοχικά, που φτάνουν μέχρι και 30%, οφείλονταν σε ειδικούς λόγους και αποτελούν ουσιαστικά μια εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα.

Είναι πεποίθησή μας ότι ο μέσος επενδυτής, που δεν θέλει να παίρνει σοβαρά ρίσκα και θέλει να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, πρέπει να έχει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών του σε ακίνητα. Και αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι εκτός από τα οφέλη, που θα έχει από την σταδιακή αύξηση στην αξία του ακινήτου, μπορεί να έχει και εισοδήματα από ενοίκια, που για παράδειγμα: ως μέσο όρο αποδίδουν 5% ετησίως στο κεφάλαιο που έχει επενδύσει.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μια πορεία δεκαετιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό έχει αποδείξει ότι η επένδυση σε ακίνητα προσφέρει σταθερότητα στις αξίες και εισοδήματα, τα οποία επιτρέπουν στον επενδυτή να προγραμματίσει το μέλλον του, είτε πρόκειται για τις σπουδές των παιδιών του, είτε για την αφυπηρέτησή του, κλπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;