Ένα θέμα, που λόγω της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ως προς τη βιωσιμότητά του, είναι αυτό των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Από τη μια η κρίση και από την άλλη η δημογραφική απειλή, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους στη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων ταμείων.

Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο οι εργαζόμενοι και ειδικά, αυτοί που δεν εργάζονται στον κρατικό, ημικρατικό και τραπεζικό τομέα, δεν αντικρίζουν με την αναγκαία σοβαρότητα το όλο θέμα και ουσιαστικά, δεν κάνουν οποιοδήποτε προγραμματισμό στο θέμα των συντάξεών τους.

Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά όταν ζούμε σε μια εποχή, όπου τα συνταξιοδοτικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Αφορμή για να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα πήραμε από την παρακολούθηση σχετικής ημερίδας, που διοργάνωσε πρόσφατα ο οργανισμός «Muhanna Foundation» με θέμα: «Η δημογραφική γήρανση υπό τη σκιά της κρίσης».

Τα μηνύματα από την ημερίδα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα;

Ο κόσμος ζει περισσότερα χρόνια, έχει αυξηθεί σημαντικά ο μέσος όρος ζωής και κατ΄ επέκταση, αναλογικά εργάζεται λιγότερα χρόνια από ό,τι προηγουμένως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές από τις μεθόδους συνταξιοδοτικών πλάνων, που ίσχυαν ως πρόσφατα, να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Το ίδιο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως είναι γνωστό, με αυτά τα νέα δεδομένα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρει τα δεδομένα που είναι απαραίτητα, ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Τι πρέπει να γίνει; Πιστεύουμε κατ΄ αρχήν ότι το κράτος πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, πριν να είναι αργά, για ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.α.).

Όμως και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και ειδικά, όσοι δεν έχουν προκαθορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα πρέπει να μελετήσουν ξανά τον προγραμματισμό τους για τις συντάξεις. Διαφορετικά, οι συντάξεις πείνας, που ακούμε ότι παίρνουν σήμερα κάποιες τάξεις συνανθρώπων μας, σε λίγα χρόνια θα γίνουν κανόνας.

Ως εναλλακτική λύση στα ασφαλιστικά ταμεία συνταξιοδότησης, προτείνουμε τις επενδύσεις σε ακίνητα, τα οποία παρέχουν τέτοια εισοδήματα, που μπορούν είτε από μόνα τους, είτε ως συμπλήρωμα των αποδοχών από τις κοινωνικές ασφαλίσεις να αποτελέσουν μια καλή σύνταξη.

Για παράδειγμα: κάποιος σαραντάχρονος ιδιωτικός υπάλληλος ή αυτοεργοδοτούμενος αγοράζει με δανεισμό ένα ακίνητο, το οποίο και ενοικιάζει. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει σε 25 χρόνια. Στα αρχικά χρόνια το ενοίκιο που εισπράττει, μόλις που καλύπτει τη δόση του δανείου. Κάθε 2 χρόνια το ενοίκιο αυξάνεται κατά 10% περίπου (πρόσφατη ρύθμιση των ενοικιοστασικών ακινήτων επιτρέπει 8% κάθε 2 χρόνια, ενώ προηγουμένως ήταν 14%). Η δόση του δανείου παραμένει σταθερή. Δηλαδή, ο επενδυτής, μετά από τα πρώτα 2 χρόνια, θα βάζει και στην τσέπη κάποιο ποσό.  Όταν γίνει 65 ετών ο επενδυτής, το δάνειο θα έχει εξοφληθεί και έτσι όλο το ποσό του ενοικίου θα παραμένει στα χέρια του ως σύνταξη.

Εμείς, επιμένουμε ότι μια σταθερή αξία για επενδύσεις παραμένουν τα ακίνητα, που δίνουν σταθερά εισοδήματα από ενοίκια και υπεραξία με την πάροδο του χρόνου.  Εναλλακτικά, με την συνταξιοδότηση, ο επενδυτής μπορεί να πωλήσει το ακίνητο και να χρησιμοποιήσει το ποσό που θα πάρει, όπως θέλει. Ιστορικά, τα ακίνητα που ενοικιάζονται όπως: διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία, καταστήματα κ.λ.π έχουν ετήσια αύξηση της αξίας τους από 5 μέχρι10%, ανάλογα και με την συντήρηση και την κατάσταση των κτιρίων.

Ως συμπέρασμα ή καλύτερα δίδαγμα που προκύπτει από όλα αυτά τα δεδομένα και θα θέλαμε να το τονίσουμε με έμφαση, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αλλά και με τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον μας, είναι ότι όλοι, ανεξαρτήτως του τομέα στον οποίο εργαζόμαστε, πρέπει να κάνουμε τους προγραμματισμούς μας και τις σωστότερες, αλλά και αποδοτικότερες επενδύσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση μετά τη συνταξιοδότησή μας. Και σίγουρα για μας, μια ορθή και πολύ καλή επένδυση, επαναλαμβάνουμε, ότι είναι ο τομέας των ακινήτων. Το είδος του ακινήτου και η περιοχή που θα επιλεγεί, χρήζει σοβαρής μελέτης. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 800 800 82.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;