Σίγουρα και το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, για να μην παρεξηγηθούμε, δε γράφουμε τα όσα γράφουμε από αντιπολιτευτική διάθεση. Δεν είμαστε κομματικοποιημένοι. Απλώς βλέπουμε τα γεγονότα να εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο, που μας δημιουργούν ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί τόσα συσσωρευμένα λάθη από πλευράς κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά τα μέτρα για τόνωση της οικονομίας, γενικά και του τομέα ακινήτων, ειδικά; 

Οι πλείστες εξαγγελίες και ενέργειες της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν βοήθησαν ουσιαστικά τον τομέα, αλλά διάβρωσαν την ψυχολογία του αγοραστή συμβάλλοντας στην μείωση της δραστηριότητας.

Ποια είναι αυτά τα λάθη της κυβέρνησης;

  • Πρώτο λάθος: «Έχει πρόβλημα η οικονομία μας», διατεινόταν ο Υπουργός Οικονομικών από καιρό, αλλά δεν προχώρησε στη λήψη μέτρων. Μιλούσε για το πρόβλημα, έδινε άστοχες παροχές και επιδόματα, προσλάμβάνε νέους κυβερνητικούς υπαλλήλους, κατάστρεφε την ψυχολογία του επιχειρηματία και του αγοραστή, πριν ακόμη η κρίση κτυπήσει την πόρτα της Κύπρου.
  • Δεύτερο λάθος: Εξαγγέλθηκε η διοχέτευση των 3 δις ευρώ για τόνωση της οικονομίας μήνες πριν η εξαγγελία γίνει πράξη. Αυτό υπογράμμιζε το πρόβλημα ρευστότητας, χωρίς όμως να λαμβάνονται μέτρα για απάμβλυνση του συγκεκριμένου προβλήματος.
  • Τρίτο λάθος: Ποιο είναι το επίπεδο των επιτοκίων στην Κύπρο σήμερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε; Πολύ ψηλότερο. Αντί να ληφθούν μέτρα για περιορισμό των επιτοκίων, ώστε το ύψος τους να συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ο επιχειρηματίας, αλλά και ο απλός Κύπριος να μπορούν να κάνουν ανοίγματα και επενδύσεις, αφέθηκαν οι τράπεζες να πλασάρουν στην αγορά απλησίαστα επιτόκια. Εκτός αυτού με τις διάφορες χρεώσεις, οι τράπεζες ανέβασαν στα ύψη τις υποχρεώσεις των πελατών τους. Αφού, όπως όλοι διακηρύττουμε στο εξωτερικό, «έχουμε δυνατό τραπεζικό τομέα» και υπάρχει και «ανταγωνισμός» μεταξύ των τραπεζών, γιατί τα επιτόκια και οι τραπεζικές χρεώσεις είναι καταστροφικά ψηλά, κ. Υπουργέ των Οικονομικών;
  • Τέταρτο λάθος: Το θέμα της φοροδιαφυγής. Όπως δημοσιοποιήθηκε το θέμα και να ήθελαν κάποιοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις, τους αποτρέψαμε, αφού τους εκφοβίσαμε. Θα κρύψουν τα κεφάλαιά τους μέχρι να περάσει η μπόρα. Ποιο μήνυμα δίνει η κυβέρνηση; Ότι έχει ανάγκη από χρήματα και σπεύδει άρον-άρον να τα πάρει από όπου τα βρει. Εδώ ξεκαθαρίζουμε ότι πρέπει η φοροδιαφυγή να παταχθεί, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μεθοδευμένα, με ορθολογιστικό τρόπο και με μέτρα που δεν θα εκφοβίζουν τους επενδυτές και καταναλωτές, αλλά θα κτυπούν το κακό στη ρίζα του.
  • Πέμπτο λάθος: Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και εισηγήσεις πολλών φορέων, αλλά και του απλού πολίτη, δε λήφθηκε οποιοδήποτε μέτρο για μείωση των φόρων στα ακίνητα. Τέτοια κίνηση πιστεύουμε ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα και αύξηση των εσόδων του κράτους παρά τη ποσοστιαία μειωμένη φορολογία.
  • Έκτο λάθος: Η εξαγγελία μέτρων για προσέλκυση ξένων επενδυτών στα ακίνητα έμεινε στα χαρτιά, παρά την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα για έναν ξένο επενδυτή (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), που επιθυμεί να επενδύσει στα ακίνητα, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά. Από την μία τους λέμε: αγοράστε μια κατοικία αξίας πέραν των €300.000 για να σας δώσουμε ευνοϊκή άδεια εισόδου στην Κύπρο και από την άλλη: τους δυσκολεύουμε να επισκεφτούν για πρώτη φορά την Κύπρο για να επιλέξουν την κατοικία αυτή, πετώντας την προσπάθεια των ντεβέλοπερς στον κάλαθο των αχρήστων.
  • Έβδομο λάθος: Συνεχίζει να δυσφημεί διεθνώς την Κύπρο το θέμα με την καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Από πλευράς κυβέρνησης έγιναν εξαγγελίες, αλλά το πρόβλημα είναι εκεί και ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες επηρεαζόμενους. Και οι λύσεις που ακούμε ότι έχουν προταθεί δεν φαίνονται ικανές να λύσουν το πρόβλημα, αφού θα περνούν πάλι από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εισήγηση: Δεν πρέπει να επιτρέπεται η κατοίκηση μιας καινούριας οικοδομής, εάν δεν έχει εκδοθεί τίτλος – τουλάχιστο να λύσουμε το πρόβλημα των νέων οικοδομών, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε με τις 120.000 καθυστερημένους υποθέσεις.
  • Όγδοο λάθος: Ενώ υπάρχουν αρκετά αποθέματα ολοκληρωμένων αδιάθετων οικιστικών μονάδων, η κυβέρνηση θα κτίσει και άλλα. Δόθηκαν κεφάλαια στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για να κτίσει νέες μονάδες για να στεγάσει ζευγάρια που έχουν ανάγκη από οικονομική κατοικία. Ενώ θα μπορούσε να αγοράσει έτοιμες κατοικίες, που ενώ έχουν ολοκληρωθεί, παραμένουν αδιάθετες. Με αυτό τον τρόπο οι ντεβέλοπερς που είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, θα μπορούσαν να πωλήσουν τα αποθέματα τους (έστω και σε πολύ χαμηλές τιμές), οι τράπεζες να αποπληρωθούν βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους και να μπορέσουν να ρίξουν τα επιτόκια και η αγορά να βρει πιο γρήγορα τον δρόμο της.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, μας γεννάται το ερώτημα: Πότε και ποιο θα είναι το επόμενο λάθος της κυβέρνησης, το οποίο, το μόνο που θα πετύχει είναι να οδηγήσει στον πάτο την ήδη σοβαρά τρωθείσα ψυχολογία του επενδυτή, ειδικά στον τομέα των ακινήτων;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;