Πολλά λέγονται και γράφονται σ’ ό,τι αφορά την κατάσταση στον τομέα των ακινήτων και τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παρουσιάζονται.

Ως Σύνδεσμος Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων παρακολουθούμε την κατάσταση και κρίνουμε ότι τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο συγκεκριμένο τομέα επικεντρώνονται στα παρακάτω σημεία:

  • Αρνητική ψυχολογία λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα  των ακινήτων. Πιστεύουμε ότι η εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, έστω και αν αφορά τους λίγους πλούσιους, έχει επιτείνει το αρνητικό κλίμα και πιθανώς να έχει αποθαρρύνει επενδύσεις για ανάπτυξη ακινήτων.
  • Ο μικρός αριθμός των συναλλαγών και γενικά των πωλήσεων εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα. Παρά την κάποια κινητικότητα που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2009, δυστυχώς το Γενάρη του 2010 το πρόβλημα οξύνθηκε περαιτέρω.
  • Η ψηλές γενικά φορολογίες που είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην πρόοδο και ανάπτυξη του τομέα.
  • Η καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας που επηρεάζει  σοβαρά τις αγοραπωλησίες. Το γεγονός ότι είναι δεκάδες χιλιάδες τα ακίνητα με πρόβλημα στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό των συναλλαγών. Το σίγουρο είναι ότι οι διαδικασίες στην έκδοση  τίτλων ιδιοκτησίας δημιουργούν προβλήματα στην αγορά και γενικά δυσφημούν την Κύπρο διεθνώς.
  • Η χρονική και ποσοτική αβεβαιότητα στις επεκτάσεις νέων ζωνών π.χ. για την ανέγερση κτιρίων σε αστικά κέντρα με επιπρόσθετους ορόφους δημιουργούν στασιμότητα στις επενδύσεις και επηρεάζουν την ανεργία στον τομέα.

Για να είμαστε δίκαιοι για πολλά από τα παραπάνω προβλήματα έχουν προταθεί ή δρομολογηθεί κάποιες λύσεις, αλλά απέχουμε πολύ από την ουσιαστική και άμεση επίλυση τους.

Ως Σύνδεσμος έχουμε τις παρακάτω εισηγήσεις:

Ξεκινώντας από το τελευταίο χαιρετίζουμε την απόφαση που έχει ληφθεί για αύξηση του συντελεστή δόμησης και την αύξηση των ορόφων στα αστικά κέντρα. Παρά την εξαγγελία αναμένουμε ακόμη τις λεπτομέρειες. Θέση μας είναι ότι το όλο θέμα πρέπει να προωθηθεί άμεσα, γιατί σίγουρα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά. Κάθε επέκταση ή γενικά αλλαγή ζωνών πρέπει να συνοδεύετε με διαφάνεια για να μην επωφελούνται κάποιοι πολίτες σε βάρος άλλων πολιτών

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η εξαφάνιση των ξένων αγοραστών από την κυπριακή αγορά. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Εξαγγέλθηκαν κάποια κίνητρα, όπως η παραχώρηση άδειας εισόδου πολλαπλής χρήσης, στην περίπτωση που ένας αλλοδαπός προχωρήσει στην αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 300,000 ευρώ. Το θέμα δεν προχώρησε. Πρέπει να κοινοποιηθεί στους κυβερνητικούς λειτουργούς στο εξωτερικό (στις πρεσβείες μας κλπ) και στη Κύπρο που ασχολούνται με αυτό το θέμα να είναι ενήμεροι και να το υποβοηθούν την προσέλκυση ξένων αγοραστών με αυτό το κίνητρο, όχι να το πολεμούν.  Παράλληλα, πρέπει να στοχεύσουμε σε κάποιες εθνικότητες που έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν στα ακίνητα μας και ως κράτος να ενεργήσουμε με διαφημιστική εκστρατεία, όπως κάνει ο ΚΟΤ, με την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές για ακίνητα.

Πιστεύουμε ότι για να αυξηθούν οι συναλλαγές πώλησης ακινήτων πρέπει να δοθούν κίνητρα. Ένα τέτοιο κίνητρο είναι για παράδειγμα η μείωση του Συντελεστή Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών για ένα χρόνο.

Ακόμη, μπορούν να ληφθούν μέτρα ώστε οι αγοραστές ακινήτων να μην πληρώνουν διπλή φορολογία. Αν για παράδειγμα ο αγοραστής πληρώνει ΦΠΑ τότε να μειώνονται τα μεταβιβαστικά τέλη. Θα μπορούσαν να μειωθούν τα μεταβιβαστικά τέλη για όλες τις κατηγορίες των ακινήτων για κάποιο χρονικό διάστημα. Ίσως κάποιος να σκεφτεί ότι το κράτος θα χάσει φόρους σε τέτοια περίοδο που τους χρειάζεται περισσότερο. Τουναντίον το κράτος θα κερδίσει αφού τώρα γίνονται πολύ λίγες πράξεις ενώ με τα κίνητρα οι πράξεις θα αυξηθούν σημαντικά και το κράτος θα επωφεληθεί παρά τα μειωμένα ποσοστά φορολογίας.

Σ’ ό,τι αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας, πρέπει να τερματιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να προωθηθεί η απόφαση για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τα προβληματικά ακίνητα. Όλες γενικά οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες (εκδόσεις αδειών οικοδομών, εκδόσεις τελικών εγκρίσεων κλπ) προβαίνουν εις βάρος των ταμείων του δημοσίου, της ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων, του ποσοστού ανεργίας και γενικά της εικόνας που έχει ο πολίτης για το έργο της κυβέρνησης.

Γενικά πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πολεμήσει την ανεργία, την αβεβαιότητα και την κακή ψυχολογία που κυριαρχεί μεταξύ των απλών πολιτών και των επενδυτών, που πηγάζει από την μη έγκυρη λήψη ορθών μέτρων ή την ανακοίνωση μέτρων που προκαλούν αμφιβολίες και ασάφειες.  

Σ’ αυτή την προσπάθεια σίγουρα ως Σύνδεσμος θα είμαστε συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης της κυβέρνησης για το καλό του κλάδου αλλά και του τόπου γενικότερα. Για πληροφορίες στο τηλ. 800 800 82.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;