Πότε είναι σωστό να προχωρήσει κάποιος σε επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων; Όταν η αγορά ακολουθεί ανοδική ή πτωτική πορεία; Το σίγουρο είναι ότι ευκαιρίες για επενδύσεις σε ακίνητα πάντοτε θα υπάρχουν. Όμως η συγκεκριμένη -κοινά αποδεκτή διαπίστωση- δεν δίνει απάντηση στο ερώτημά μας.

Στην προκειμένη περίπτωση σημασία έχει το κατά πόσο θα κάνεις την ορθή και απαραίτητη μελέτη, ώστε να διαφανεί αν είναι ορθό ή λανθασμένο να προχωρήσεις σε μια επένδυση για τα δικά σου δεδομένα. Και φυσικά πάντοτε θα υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης.

Ποια είναι τα υπέρ;

– Ο σχετικά σημαντικός αριθμός ακινήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

– Οι τιμές είναι σήμερα πιο προσιτές απ’ ό,τι ήταν πριν δύο χρόνια, ή απ’ ό,τι πιθανό να είναι σ’ ένα χρόνο.

– Η απόδοση των ακινήτων. Αν μιλάμε για επενδύσεις, όπως είναι τα διαμερίσματα που θα αγοράσουμε για να ενοικιάζουμε, πρέπει να δούμε τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια, σε σχέση με την απόδοση του ακινήτου (ενοίκια). Τα καταθετικά κυμαίνονται γύρω στο 4% ετησίως, ενώ ο μέσος όρος απόδοσης ετήσιου ενοικίου είναι 5%.

– Σίγουρα τα δεδομένα αλλάζουν εάν θα δανειστούμε μεγάλο μέρος του κόστους της επένδυσης. Σήμερα για επενδυτικά δάνεια ο μέσος όρος είναι γύρω στο 5.5%.

– Μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι και η αύξηση της αξίας ενός ακινήτου διαχρονικά. Υπολογίζουμε ότι τα διαμερίσματα ανεβάζουν την αξία τους περίπου 4-6% ετησίως. Αυτό το ποσοστό αύξησης πρέπει να προστεθεί στην καθαρή απόδοση.

– Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται με την αύξηση του πληθωρισμού, και άρα προστατεύουν τον επενδυτή.

Ποια είναι τα κατά;

– Εάν υπάρχει ανασφάλεια ή αβεβαιότητα στην εργοδότησή σου, τότε είναι λογικό να περιμένεις.

– Το δανειστικό επιτόκιο για επενδύσεις -περίπου 5,5%- είναι ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα επιτόκια που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναμένουμε να μειωθούν μέσα στο 2010.

– Τα ακίνητα που νοικιάζουμε παρουσιάζουν κατά καιρούς έξοδα τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη στους υπολογισμούς μας.

Αυτά τα δεδομένα πιστεύουμε πως δικαιολογούν περισσότερη επενδυτική δραστηριότητα απ’ ό,τι παρουσιάζεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;