Η ενοικίαση ενός ακινήτου, είτε πρόκειται για γραφείο, είτε για διαμέρισμα, είτε για σπίτι, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά ούτε και για τον ενοικιαστή.

Αν δεν γίνει σωστά η όλη διαδικασία, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε είναι σίγουρο ότι η εξέλιξη δεν θα είναι ευνοϊκή για κανένα.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες, δεν είναι λίγες οι φορές που η ενοικίαση του ακινήτου τους, αν δεν ενεργήσουν σωστά, εξελίσσεται κυριολεκτικά σ’ έναν εφιάλτη.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξει ένας ιδιοκτήτης στη διάρκεια ενοικίασης του υποστατικού του;

Κατ’ αρχήν, αν το ακίνητο που θα ενοικιαστεί εμπίπτει στο ενοικιοστάσιο, τότε πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στο πρώτο συμβόλαιο που θα υπογραφεί.

Κι αυτό γιατί με τη λήξη του πρώτου συμβολαίου, ακολουθούν και πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι που καθορίζονται από το ενοικιοστάσιο, όπως για παράδειγμα οι μέγιστες αυξήσεις -που παρεμπιπτόντως έχουν μειωθεί από το 14% στο 8% αύξηση ανά διετία.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι κυριολεκτικά έρμαιο στα χέρια του ενοικιαστή, αφού δεν μπορεί να πράξει οτιδήποτε αν ο ενοικιαστής καταβάλλει κανονικά το ενοίκιό του. Εξάλλου, πολύ δύσκολα ο ιδιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει από τον ενοικιαστή να αποχωρήσει στη λήξη του συμβολαίου.

Κάτι που πρέπει να επιδιώξει ο ιδιοκτήτης, είναι το πρώτο συμβόλαιο να έχει μακρά διάρκεια (αν είναι δυνατό μέχρι και 14 χρόνια). Με αυτό τον τρόπο ο ιδιοκτήτης κατοχυρώνει ουσιαστικά τις αυξήσεις που θα συμφωνήσει με τον ενοικιαστή για τα επόμενα 14 χρόνια, ανεξάρτητα από το τί προνοεί το ενοικιοστάσιο.

Φυσικά μπορεί κάποιος να διερωτηθεί: Καλά, γιατί να αποδεχθεί ένα τέτοιο συμβόλαιο ο ενοικιαστής; Μπορεί και ο ενοικιαστής να θέσει τις δικές του προϋποθέσεις (για παράδειγμα να μπορεί να απεγκλωβιστεί από το σχετικό συμβόλαιο μετά τον πρώτο χρόνο, και να ξενοικιάσει το ακίνητο χωρίς αποζημιώσεις).

Να αναφέρουμε εδώ ότι αν η ενοικίαση είναι πέραν των 15 χρόνων, τότε ίσως η όλη πράξη να θεωρείται, με βάση τη νομοθεσία, ενοικιαγορά. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ενοικιαστής αποκτά άλλα δικαιώματα. Μπορεί ακόμη και να υποθηκεύσει το σχετικό συμβόλαιο.

Εκτός απ’ όλα αυτά, εννοείται ότι είναι καλό ο ιδιοκτήτης να ρωτά και να πληροφορείται για την οικονομική κατάσταση του ενοικιαστή, ζητώντας του ακόμη και εγγυητές που θα υπογράφουν το σχετικό συμβόλαιο.

Το συμβόλαιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να περιλαμβάνει όρους, όπως  ένα ή δύο μηνιάτικα ντεπόζιτο, πρόνοιες για την κατάσταση που θα βρίσκεται το ακίνητο όταν ξενοικιαστεί κ.α.  Αν ο ιδιοκτήτης αμφιβάλλει για την οικονομική ευχέρεια του ενοικιαστή, τότε μπορεί να ζητήσει τραπεζική εγγύηση, η οποία να καλύπτει τουλάχιστον κάποιους μήνες ενοικίου.     

Καλό είναι -τέλος- ο ιδιοκτήτης να επισκέπτεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα το ακίνητό του, προκειμένου να γνωρίζει από κοντά την κατάστασή του, και να προλαβαίνει τα χειρότερα.

Αυτά είναι κάποια δεδομένα που ο ιδιοκτήτης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει προβλήματα και να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Εμείς ως γραφείο που διαθέτει ειδικούς σ’ αυτό τον τομέα, είμαστε πάντα στη διάθεση του καθενός, στο τηλέφωνο 22873380

Γιώργος Μουσκίδης

Πρόεδρος Συνδέσμου Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων

Διευθυντής FOX Smart Estate Agency

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;