Το ερώτημα για μας είναι ξεκάθαρο: Μπορούμε να καταστήσουμε την Κύπρο – με βάση τα φυσικά πλεονεκτήματά της και την κατάλληλη υποδομή – Φλόριντα της Ευρώπης;

Τι εννοούμε με αυτό; Αυτή τη στιγμή η Φλόριντα είναι για την Αμερική το μέρος όπου προσελκύει σημαντικό εσωτερικό τουρισμό για μεγάλες περιόδους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, και ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης. Κι αυτό λόγω των ιδανικών καιρικών συνθηκών που έχει η περιοχή τους χειμερινούς μήνες, αλλά και της κατάλληλης υποδομής που έχει δημιουργηθεί για τα άτομα των ηλικιών αυτών.

Τώρα στην περίπτωση της Κύπρου, διαθέτουμε σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, αφού οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δέκα μήνες βαρύ χειμώνα, και μόνο δύο μήνες σχετική ηλιοφάνεια, ενώ στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο.

Απαραιτήτως – λοιπόν – θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνη την υποδομή, ώστε να μετατραπεί η Κύπρος, σε κέντρο προσέλκυσης εύπορων τουριστών μεγάλης διάρκειας.

Όταν λέμε υποδομή, φυσικά εννοούμε σύγχρονα ξενοδοχεία, σύγχρονες κλινικές και αναρρωτήρια για ανθρώπους που θέλουν ένα ήσυχο και ζεστό μέρος για να αναρρώσουν μετά από μια εγχείρηση, ποιοτικά πολιτιστικά προγράμματα κ.α.

Αυτά τα έργα, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, για να δημιουργηθούν δεν είναι αρκετή μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά απαιτείται παράλληλα, κρατική συμμετοχή, κίνητρα και προγραμματισμός.

Τα οφέλη που θα προκύψουν για τον τόπο μας από μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι πάρα πολλά. Κατ’ αρχήν θα εισρεύσει χρήμα, διότι οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας είναι εύποροι. Παράλληλα, θα δοθεί λύση στο αιώνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως τουριστικός προορισμός, όπου τους χειμερινούς μήνες οι τουριστικές μας περιοχές ερημώνουν. Και κοντά στο τελευταίο θα υπάρχει απασχόληση για πολλές εκατοντάδες συμπατριώτες μας που εργάζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, και τους χειμερινούς μήνες μένουν άνεργοι.

Τέλος, ένα μακροπρόθεσμο όφελος για την Κύπρο είναι οι επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, αφού οι εύποροι τουρίστες που θα έρθουν και θα περάσουν καλά, δεν αποκλείεται να αγοράσουν το εξοχικό τους στο νησί μας και να γίνουν πρεσβευτές του, στη χώρα τους.

Αυτά είναι δεδομένα που μπορεί να γράφονται με ευκολία και να φαίνονται απλά, αλλά είναι δύσκολο να υλοποιηθούν αν δεν εγκύψουμε με σοβαρότητα στο όλο θέμα.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει, και το απευθύνουμε σε όλους τους αρμόδιους. Μπορεί η Κύπρος να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης;

 

Γιώργος Μουσκίδης

 Πρόεδρος Συνδέσμου

 Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων                         

Διευθυντής FOX Smart Estate Agency

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;