Την περίοδο 2004 - 2007, που ο κλάδος των ακινήτων γνώριζε αλματώδη άνοδο, το κατ’ εξοχήν μέρος της αγοράς που είχε υπέρμετρη κινητικότητα, ήταν οι επενδύσεις σε αγροτεμάχια.
Αυτά βασικά χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες:
 -         Πρώτη, αυτά που μπορούσαν να τύχουν κάποιας ανάπτυξης, όπως π.χ. ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας.
 -         Και η δεύτερη, αυτά που δεν μπορούσαν να τύχουν κάποιας ανάπτυξης, είτε γιατί ήταν περίκλειστα, είτε για άλλους λόγους, κι έτσι αγοράζονταν απλώς για σκοπούς μελλοντικής επένδυσης.
Τι συνέβαινε την εποχή της μεγάλης ανόδου των τιμών των ακινήτων; 
Όταν η τιμή των ακινήτων ακολουθούσε ανοδική πορεία, τα αγροτεμάχια επειδή επωλούντο σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ακίνητα (ανά μέτρο), ήταν περιζήτητα και είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην αξία τους.
Αυτή η ξέφρενη πορεία, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ήταν παράλογη.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και μια άλλη συνισταμένη για το συγκεκριμένο θέμα: Η πρώτη φουρνιά επενδυτών που έσπευσε και αγόρασε αγροτεμάχια, διέθετε τα χρήματα.
Όμως η ξέφρενη πορεία των τιμών των αγροτεμαχίων έκανε δελεαστική την επένδυση  και για μια άλλη κατηγορία επενδυτών, που δεν είχαν τα χρήματα, και έσπευσαν και δανείστηκαν για να τα αγοράσουν. Τότε μάλιστα που οι τράπεζες δάνειζαν χωρίς κανένα πρόβλημα, ο δανεισμός ήταν εύκολη διαδικασία.
Ποια είναι η εικόνα όμως που παρουσιάζεται σήμερα – κυρίως – λόγω της κατάστασης που διαμόρφωσε η κρίση;
Οι τράπεζες είναι φειδωλές στο δανεισμό και ο κόσμος αγοράζει ακίνητα για άμεση χρήση, ενώ οι επενδυτές, ιδιαίτερα για αγροτεμάχια, εξαφανίστηκαν σχεδόν από την αγορά, και τα τεμάχια αυτά όπως είναι φυσικό έπαψαν να έχουν ενδιαφέρον.
Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πόσοι από τους ιδιοκτήτες – επενδυτές που δανείστηκαν για να τα αγοράσουν, μπορούν να τα κρατήσουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αφού τα δάνεια τρέχουν και οι τράπεζες ζητούν τις δόσεις τους;
Εύκολη η απάντηση… πολύ λίγοι. Κατά συνέπεια, πολλοί βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση και δεν ξέρουν πώς να ενεργήσουν.
Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει; Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά μπορούν να βρεθούν κάποιες διέξοδοι. 
Συγκεκριμένα, να βρει τρόπο το κράτος να δώσει πρόσβαση σ’ αυτά τα αγροτεμάχια, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα, ή να κτίσουν μια κατοικία για να διαμείνουν, ή ακόμη καλύτερη λύση θα ήταν να τους δοθεί άδεια να διαιρέσουν την γη σε δύο ή περισσότερα τεμάχια. 
Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο, γιατί απαιτεί προγραμματισμό από τις πολεοδομικές αρχές, και φυσικά, πολιτική βούληση.
Η ουσία για μας είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, που δυσκολεύει μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, και για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια λύση εδώ και τώρα. Αυτή η λύση θα προσφέρει ανάσες στον κλάδο των ακινήτων, που παρά τη μερική ανάκαμψη, συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Η κυβερνόντες πρέπει να αντιληφθούν τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία και για τα ταμεία του κράτους εάν αποφασίσουν να βοηθήσουν την αγορά των ακινήτων να δραστηριοποιηθεί. Και τρόποι υπάρχουν πολλοί, θέληση και απόφαση χρειάζεται.

Γιώργος Μουσκίδης  
Πρόεδρος Συνδέσμου 

  Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων                       

  Διευθυντής FOX Smart Estate Agency

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;