Στο επίκεντρο των συζητήσεων για επίλυση του κυπριακού βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το σοβαρό θέμα του περιουσιακού.
Όπως είναι γνωστό, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), οι Ελληνοκύπριοι κάτοχοι περιουσίας στα κατεχόμενα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω των διαδικασιών του ΕΔΑΔ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011.
Με την προσφυγή του ο Ελληνοκύπριος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης της περιουσίας του. Ακόμη έχει δικαίωμα να επιλέξει να πωλήσει, να ζητήσει αποκατάσταση (δηλαδή επιστροφή κατοχής) ή ανταλλαγή της περιουσίας του με περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.
Με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Τουρκία έπρεπε να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο, για να μπορούν να προσφεύγουν οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες, πράγμα το οποίο και έπραξε με τη δημιουργία στα κατεχόμενα της Επιτροπής για την Ακίνητη Περιουσία (Immovable Property Commission).
Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, στην περίπτωση που η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας δεν ικανοποιήσει τον Ελληνοκύπριο που προσφεύγει σε αυτήν, τότε ο τελευταίος έχει δικαίωμα να αποταθεί στο Εφετείο στα κατεχόμενα. Αν και πάλι δεν δικαιωθεί, τότε δικαιούται να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.
Πριν αποφασίσει κάποιος εάν θέλει ή πρέπει να διεκδικήσει από την Τουρκία την περιουσία του, τουλάχιστον πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του.
Από μια απλή μελέτη αυτών των δεδομένων φαίνεται ότι ο Κύπριος που θα ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, αποκτά πλεονέκτημα για να ανακτήσει την περιουσία του, σε σχέση με άλλους που δεν θα το πράξουν.
Για όσους ασκούν οποιαδήποτε κριτική, και είναι δικαίωμά τους, τους τονίζουμε ότι καλώς ή κακώς το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι αυτή είναι η διαδικασία για διεκδίκηση περιουσίας στα κατεχόμενα.
Το σημαντικό για μας είναι ότι η Τουρκία αποδέχθηκε τη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ, και κατ’ επέκταση έμμεσα αποδέχεται ότι κατέχει περιουσίες παράνομα στα κατεχόμενα και άρα κάνει κουμάντο στο βορά. 
Ένα σημαντικό στοιχείο, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων, είναι το γεγονός ότι αν έχεις ένα οικόπεδο στα κατεχόμενα και παραμένει ανεκμετάλλευτο, από τη στιγμή που ξεκίνησες τη διαδικασία διεκδίκησής του, τότε δεν μπορεί κανένας να κτίσει μέσα σ’ αυτό, και γενικά να προχωρήσει σε αξιοποίησή του.
Για πολλούς σίγουρα θα δημιουργηθεί ένα εύλογο ερώτημα: Είναι εθνικά σωστό να προχωρήσω και να διεκδικήσω την περιουσία μου μόνος μου, ή είναι καλύτερα να αφήσω τους πολιτικούς να χειριστούν το προσωπικό δικαίωμα της περιουσίας μου;
Σίγουρα η απάντηση δεν είναι εύκολη και ειλικρινά διερωτώμεθα γιατί η πολιτική μας ηγεσία, είτε βρίσκεται στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, δεν προχώρησε επίσημα σε ενημέρωση των επηρεαζόμενων, ώστε να γνωρίζουν πώς να ενεργήσουν. Εξάλλου το δικαίωμα του καθενός επάνω στην περιουσία του, είναι ατομικό δικαίωμα, και δεν έχει σχέση με την πολιτική. Ξέρετε εσείς την επίσημη θέση των κομμάτων γι’ αυτό το θέμα;
Εμάς η θέση μας είναι ότι κάθε Ελληνοκύπριος που κατέχει περιουσία στα κατεχόμενα πρέπει να μελετήσει το θέμα σε βάθος. Τι είναι εθνικά σωστό, δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό το δικό μας. Ίσως εάν όλοι οι ιδιοκτήτες προχωρήσουν και διεκδικήσουν την περιουσία τους άμεσα από την Τουρκία, τότε αυτή να μην μπορέσει να ανταποκριθεί, και να εκτεθεί στο ΕΔΑΔ.
Όπως και να ’χει το θέμα, έχουμε μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011 για να αποφασίσουμε τι θα πράξουμε. 
Για πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο 800 800 82.
 
Γιώργος Μουσκίδης

 

Πρόεδρος Συνδέσμου 

 Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων
 Διευθυντής FOX Smart Estate Agency

 

 

 
 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;