Την ώρα που «σύρονται» αυτές οι γραμμές, οι βουλευτικές εκλογές τέλειωσαν, ανήκουν στο παρελθόν. Νικητές και ηττημένοι έχουν ήδη εξαγάγει τα πρώτα τους συμπεράσματα, και εκείνο που απομένει είναι να αφήσουμε κατά μέρος τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και να αρχίσουμε δουλειά.

Τι εννοούμε με αυτό; Κάποιοι έχασαν, κάποιοι κέρδισαν. Όλοι τώρα ας στρωθούμε στη δουλειά, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή.

Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα: 

  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για διόρθωση των δημοσιονομικών πραγμάτων του τόπου
  • Να παταχθεί η φοροδιαφυγή
  • Να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη ζωτικών τομέων της οικονομίας και ιδιαίτερα εκείνου των ακινήτων, που πιστεύουμε ότι μαζί με τον τουρισμό, έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα, από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ωστόσο να αναφέρουμε ότι ήδη ο τουρισμός άρχισε να ανακάμπτει και άρχισαν πάλι να παρουσιάζονται τα πρώτα θετικά μηνύματα. Εκείνο που απαιτείται είναι να δοθεί ώθηση στον τομέα των ακινήτων, αφού είναι ένας από τους βασικούς αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας.

  • Μια και μιλάμε για τον τομέα των ακινήτων, επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να γίνει αναδιάρθρωση του φορολογικού πλαισίου του τομέα (φόρος ιδιοκτησίας, ΦΠΑ, κεφαλαιουχικά κέρδη, μεταβιβαστικά τέλη)
  • Να εκμεταλλευτούμε τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για την Κύπρο
  • Αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που υπάρχουν στις Αραβικές χώρες και το ενδιαφέρον της Ουκρανίας, Ρωσίας, και των Σκανδιναβικών χωρών, που άρχισαν να στέλλουν τουρίστες στην Κύπρο, δημιουργεί θετικά δεδομένα για το νησί
  • Το τελευταίο και κυριότερο έργο που έχουν να επιτελέσουν όλοι από κοινού, είναι να αναλάβουν μια τεράστια προσπάθεια ώστε να ανεβάσουν την ψυχολογία του κόσμου, μια ψυχολογία που τις τελευταίες εβδομάδες έπεσε στο ναδίρ
  • Προεκλογικό τέχνασμα ή όχι, η απόφαση για ανάπτυξη του τεμαχίου απέναντι από το Χίλτον, σε κοινοπραξία με το Κατάρ, δημιουργεί θετικούς συνειρμούς για επενδύσεις στην Κύπρο

Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στα κόμματα, τα οποία πρέπει να αφήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες και όλοι μαζί πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, να σκεφτούν και να αποφασίσουν για το συνολικό καλό της οικονομίας του τόπου.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι απλά και εύκολα, αλλά όχι και ακατόρθωτα. Απαιτούνται προσπάθειες, συντονισμένες και άμεσες για να αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Μια πορεία που πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ένα δρόμο που δεν έχει επιστροφή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;