Το τέλειο έγκλημα! Λείπετε από το σπίτι και δεν ξεχάσατε τίποτα αναμμένο. Σωστά; Όχι ακριβώς… Το ρολόι της ΑΗΚ συνεχίζει να γράφει κιλοβατώρες, και ο επόμενος λογαριασμός, θα φτάσει φουσκωμένος, και μάλιστα εν αγνοία σας! Σας κλέβει η ΑΗΚ; Όχι! Απλά έχετε «διαρροή» ηλεκτρικού ρεύματος από διάφορες συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, την τηλεόραση, το βίντεο, το φορτιστή του κινητού σας, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή σας… Εσείς λείπετε, αυτά όμως εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς μάλιστα να τα χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή. Βρίσκονται «σε κατάσταση αναμονής» ή όπως συνηθίζουμε να λέμε σε θέση stand-by, περιμένοντας το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεκοντρόλ ή στο πληκτρολόγιο, για να σας παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Πριν ξεστομίσετε το κλασικό «δεν βαριέσαι», προσέξτε τα παρακάτω νούμερα.

Το 5-10% της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό, καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές «σε κατάσταση αναμονής». Με άλλα λόγια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι συσκευές σε κατάσταση ύπνωσης καταναλώνουν όση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει μια χώρα μεγαλύτερη από την Κύπρο, για να καλύψει όλες της τις ανάγκες! Σε απλά Ελληνικά… κατασπαταλούμε ενέργεια, μολύνοντας χωρίς κανένα λόγο τον ήδη μολυσμένο πλανήτη μας και μειώνοντας κατ’ επέκταση την ποιότητας της ίδιας μας της ζωής.

Το 1,5% της συνολικά καταναλισκομένης ηλεκτρικής ενέργειας, ξοδεύεται σε οικιακές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Αν προσθέσουμε και τις αντίστοιχες συσκευές σε γραφεία και εμπορικές επιχειρήσεις, η σπατάλη είναι ακόμη µμεγαλύτερη.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μήπως αγοράσατε ελαττωματικές συσκευές; Όχι, κατά πάσα πιθανότητα, αγοράσατε σπάταλες συσκευές. Ολοένα και συχνότερα, οι εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, υιοθετούν τη λειτουργία των συσκευών µε δυνατότητα «αναμονής» για να διευκολύνουν υποτίθεται το χρήστη, αλλά ενίοτε και για να συμπιέσουν το κόστος. Επειδή μέχρι πρόσφατα κανείς δεν έδινε σημασία στην κατανάλωση των συσκευών όταν βρίσκονται σε αναμονή, πλέον αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αρκετά «σπάταλες».  Από την άλλη επειδή ολοένα και περισσότερες συσκευές θα έχουν μελλοντικά ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, φωτεινές ενδείξεις και ανάγκη συνεχούς κατανάλωσης ρεύματος, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε μετρά εξοικονόμησης.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο τον απλό πολίτη, όσο και τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες και θα πρέπει να ελέγξουν την αγορά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά πως με την υιοθέτηση τέτοιων απλών και ανέξοδων µμέτρων, μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τουλάχιστον κατά 75%.

 

ΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ:

Να κλείνετε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή να τις βγάζετε τελείως από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταναλώνουν καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα, και αποφεύγεται η έκλυση 200.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως.

Περιορίστε τη χρήση των κλιματιστικών τις ώρες που πραγματικά τα χρειάζεστε, γιατί όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορείτε ακόμη να ρυθμίσετε το θερμοστάτη ώστε να έχετε ικανοποιητική δροσιά με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, σε χώρους που θέλετε να κρατάτε δροσερούς μην αφήνετε ανοικτά παράθυρα ή πόρτες και συντηρείτε τις συσκευές αυτές τακτικά, καθαρίζοντας τα φίλτρα τους κάθε μήνα

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας και μετά ρυθμίστε τη θερμοκρασία του για ψήσιμο φαγητού ή γλυκού.

Φροντίστε το ψυγείο σας, γιατί είναι μια συσκευή που δουλεύει σχεδόν ακατάπαυστα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καταναλώνοντας σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να αποδώσει -λοιπόν- καλύτερα πρέπει να τοποθετηθεί στο πιο δροσερό σημείο της κουζίνας, μακριά από παράθυρα και εξωτερικούς τοίχους. Μεταξύ ψυγείου και τοίχου φροντίστε να υπάρχει αρκετό κενό για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Κάνετε τακτικά συντήρηση στο ψυγείου σας, γιατί έτσι, εκτός του ότι παρατείνεται η ζωή του, λειτουργεί πιο αποδοτικά, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Διαλέξτε το κατάλληλο μέγεθος πλυντηρίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε αρκετά ρούχα, μην προτιμήσετε κάτι μικρό γιατί θα αναγκάζεστε να κάνετε δύο πλύσεις αντί μία.

 

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ

Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, έχουν αντιληφθεί πλέον τη σημασία αυτών των ακούσιων διαρροών ενέργειας. Γι’ αυτό και προχωρούν σιγά, σιγά σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Τα μέτρα αυτά αφορούν περιοριστικούς κανονισμούς (π.χ. μέγιστη κατανάλωση ενέργειας για κάθε τύπο συσκευής), εθελοντικές συμφωνίες µε τη βιομηχανία για παραγωγή αποδοτικότερων συσκευών, σήμανση των συσκευών (π.χ. µε ειδικό σήμα ποιότητας), μετρά οικονομικής φύσης (π.χ. χαμηλότερο Φ.Π.Α. για τις ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές), και παροχή έξυπνων κινήτρων (π.χ. αγορά µόνο ενεργειακά αποδοτικών συσκευών από το δημόσιο).

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, πέτυχαν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, µέσω του προγράµµατος σήμανσης των αποδοτικών συσκευών, γνωστού και ως «Energy Star». Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε πολλές άλλες χώρες. Στο Μέριλαντ των ΗΠΑ ο καταναλωτής αγοράζει κάποιες ενεργειακά αποδοτικές συσκευές έως και 5% φθηνότερα, λόγω μειωμένου φόρου που ισχύει ειδικά γι’ αυτές τις συσκευές. Η Ελβετία, από την άλλη, έχει αυστηρή νομοθεσία, µε όρια κατανάλωσης των συσκευών «σε κατάσταση αναμονής». Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν εθελοντικές συμφωνίες µε τις βιομηχανίες παραγωγής τηλεοράσεων, έτσι ώστε οι τηλεοράσεις «σε κατάσταση αναμονής» να μην καταναλώνουν σε καμία περίπτωση πάνω από 10 Watt, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος να µη ξεπερνά τα 6 W. Η εθελοντική αυτή συμφωνία απέδωσε ήδη καρπούς, αφού οι νέες συσκευές τηλεόρασης της ευρωπαϊκής αγοράς καταναλώνουν πλέον «σε κατάσταση αναμονής» κατά μέσο όρο, 3,7 W, βελτιώνοντας σημαντικά την απόδοσή τους σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν.

Όλα τα πιο πάνω είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξοικονομήσετε λεφτά και ηλεκτρική ενέργεια για το δικό μας καλό αλλά και του τόπου μας. Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ευθύνη του καθενός, ενώ η πιο κατάλληλη στιγμή για έναρξη της προσπάθειας αυτής, είναι τώρα.

 

Για τη συλλογή όλων των πληροφοριών που υπάρχουν στο συγκεκριμένο άρθρο, είχαμε την ευγενή βοήθεια του Διευθυντή Εκμετάλλευσης στην Επιχειρησιακή Μονάδα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ, κ. Ιωάννη Λέφα, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;