Χριστούγεννα α λα οικολογικά

Ο μήνας των Χριστουγέννων έφθασε και μαζί μ’ αυτόν όλα όσα συνοδεύουν την εορταστική περίοδο, όπως δώρα, ευχετήριες κάρτες, ετοιμασίες στο σπίτι. Είναι – λοιπόν -μια καλή ευκαιρία να δείξουμε ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον, υιοθετώντας όσο το δυνατόν πιο οικολογικές συνήθειες. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, είναι αρκετά εύκολο να περάσετε αυτά τα Χριστούγεννα… οικολογικά! Εμείς σας προτείνουμε εύκολους τρόπους να γιορτάσετε, διατηρώντας παράλληλα την οικολογική σας συνείδηση… καθαρή!

Δώρα

Κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτές, ο προβληματισμός είναι ο ίδιος: «Τι δώρα θα κάνω φέτος;». Οι επιλογές για ένα πρωτότυπο δώρο έχουν εξαντληθεί. Η λύση είναι απλή και δεν θα σας κοστίσει καθόλου. Επιλέξτε να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, αντικείμενα που σας συνδέουν συναισθηματικά μαζί τους. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να φτιάξετε ένα κολλάζ φωτογραφιών με όμορφες στιγμές της χρονιάς που πέρασε. Στην περίπτωση που διαλέξετε ένα δώρο από το εμπόριο, μπορείτε να το κάνετε πιο προσωπικό, στολίζοντάς το οι ίδιοι. Υλικά, τα οποία βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας σε αφθονία, όπως περιοδικά, εφημερίδες, σχοινιά και κορδέλες, μπορούν να χρησιμεύσουν σαν περιτύλιγμα. Επιπλέον, από σήμερα, καλό θα ήταν να κρατάτε όχι μόνο τις σακούλες, αλλά και τα περιτυλίγματα των δώρων που θα σας φέρουν, για να στολίσετε τα δώρα μόνοι σας στις επόμενες γιορτές!

Κάντε οικονομία στο ρεύμα

Κάθε φορά μετά τις γιορτές, οι λογαριασμοί σας έρχονται φουσκωμένοι; Αντί να ξοδεύετε υπέρογκα ποσά για την ΑΗΚ και να σπαταλάτε αλόγιστα πολύτιμη ενέργεια, αγοράστε λαμπιόνια με χρονοδιακόπτη. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να φορτώσετε με λαμπιόνια κάθε γωνιά του σπιτιού σας. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο άσχημο αισθητικά, αλλά και επιβλαβές για το περιβάλλον.

Επιλέξτε καλύτερα τους νεότερους αστέρες στη λαμπερή σκηνή των Χριστουγέννων, που είναι τα φωτάκια τα οποία αποτελούνται από διόδους εκπομπής φωτός, γνωστά ως LED. Χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία των τσιπ που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές τσέπης με φως, καθώς και τα ρολόγια χειρός. Εξάλλου, αυτά τα φώτα είναι 90% πιο αποδοτικά από τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα φώτα.

Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αν όλοι στη χώρα άλλαζαν τα συμβατικά εορταστικά φώτα με LED, θα εξοικονομούσαν περίπου δύο δισεκατομμύρια κιλοβατώρες κάθε μήνα.  Όπως υπολόγισαν οι ειδικοί της εταιρίας κατασκευής χριστουγεννιάτικων LED, «Holiday Creations», η ενέργεια που θα εξοικονομούνταν θα ήταν αρκετή για να ηλεκτροδοτηθούν 200.000 σπίτια για ένα χρόνο!

Εκ των υπευθύνων της εταιρίας, η Karyn Atwood, σημειώνει δύο ακόμη πλεονεκτήματα αυτού του τύπου των λαμπιονιών:

1.   Παράγουν μικρότερες ποσότητες ενέργειας, ενώ έχουν απεριόριστο χρόνο ζωής.

2.    Ακόμα κι αν ένα από αυτά καεί, δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε όλα, αφού τα υπόλοιπα θα λειτουργούν κανονικά.

 

Κινηθείτε ελεύθερα

 Εκμεταλλευτείτε την περίοδο των γιορτών, για να κινηθείτε ελεύθερα στην πόλη. Για τις βόλτες σας προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως είναι ο ΟΣΕΛ για τους πρωτευουσιάνους. Εξάλλου. τα δρομολόγια που προσφέρει είναι αρκετά, και μάλιστα τόσο εντός, όσο και εκτός του κέντρου της πόλης. Έτσι θα κινηθείτε γρήγορα και οικονομικά.

Βάλτε οικολογικούς στόχους

 Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν μία καινούρια αρχή. Από το νέο έτος βάλτε στόχο να προστατέψετε το περιβάλλον. Ενημερωθείτε για περιβαλλοντικά ζητήματα και ανακυκλώστε όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε.

Αντί για υπέρμετρη χαρά και άνεση, τα Χριστούγεννα συχνά φέρνουν μαζί τους στρες και υπερβολή (μεγάλη κατανάλωση φαγητού, ποτού, έξοδα και… απορρίμματα).

Οι περιβαλλοντολόγοι είναι υπέρμαχοι των φιλικών προς το περιβάλλον εορτών, των «Πράσινων Χριστουγέννων», που επιβαρύνουν λιγότερο τον πλανήτη, αλλά και τη υγεία μας. Αν και παραμένει δύσκολο να φανταστεί κανείς μια στροφή 180 μοιρών στις συνήθειές μας, ωστόσο μπορούν να γίνουν κάποια πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αυτή.

«Πράσινα» δώρα 

Όλοι μας θεωρούμε την αγορά δώρων, ένα σημαντικό μέρος των Χριστουγέννων. Τα δώρα απαιτούν την κατανάλωση πηγών, με τη μορφή πρώτων υλών και ενέργειας. Για να αγοράσουμε δώρα, απαιτείται κατανάλωση βενζίνης, αλλά και τόνοι χαρτιού περιτυλίγματος, κορδελών και καρτών. Πολλές φορές χρειάζονται επιπλέον διαδρομές στα μαγαζιά για να αλλάξετε αντικείμενα που δεν σας χρειάζονται, όπου και πάλι απαιτείται κατανάλωση βενζίνης. Όλα αυτά δημιουργούν αρκετό συναισθηματικό και οικονομικό στρες για τους ανθρώπους, αλλά και μόλυνση στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον.

Η λύση

 Ο Robert Lilienfeld, συμβουλεύει ότι υπάρχουν δύο είδη δώρων, τα υλικά και τα πνευματικά. Το είδος των δώρων που έχει την πιο μεγάλη συναισθηματική αξία – τα υγιεινότερα δώρα – είναι αυτά που παρέχουν εμπειρίες. Μπορείτε να βοηθήσετε ανθρώπους να ταξιδέψουν, να τους δώσετε εισιτήρια για συναυλίες, μουσεία ή αθλητικά γεγονότα.

Αληθινά ή ψεύτικα δέντρα;

Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα αποτελούν δίλημμα, καθώς, τόσο τα φυσικά, όσο και τα τεχνητά, έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ένα ψεύτικο δέντρο θα διαρκέσει χρόνια κι έτσι θα αποφύγετε την αγορά ενός καινούργιου δέντρου κάθε χρόνο.

Τα αληθινά δέντρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες. Σύμφωνα με έρευνα, η μούχλα του δέντρου αυξάνεται περισσότερο από έξι φορές σε διάστημα 15 ημερών, όταν το δέντρο βρίσκεται στο σπίτι, επιδεινώνοντας την αλλεργία ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι σ’ αυτήν.

Κανένα αληθινό δέντρο δεν είναι υποαλλεργικό και τα στολίδια που βάζετε πάνω του – και που μπορεί να τα έχετε πολλά χρόνια – μαζεύουν σκόνη η οποία επηρεάζει τους ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες.

Από την άλλη μεριά, τα ψεύτικα δέντρα είναι φτιαγμένα από πετρέλαιο, ενώ αρκετά συχνά τα απόβλητα που παράγονται από αυτή τη μέθοδο είναι διοξίνες, τοξικά χημικά και άλλες καρκινογόνες ουσίες, που έχουν την τάση να συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό.

Επίσης, λείπει το άρωμα του φυσικού δέντρου που συνδέεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Πράσινη» γιορτή

Αν θέλετε να κάνετε το γεύμα σας περισσότερο υγιεινό, ίσως θα ήταν καλύτερα να διαλέξετε βιολογικά προϊόντα.

Όσον αφορά το εορταστικό γεύμα, παν μέτρον άριστον! Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περίπου δύο ή και περισσότερα κιλά κατά την περίοδο των διακοπών, λόγω του αρκετού φαγητού που καταναλώνεται κατά τις μέρες; αυτές. Αν δεν θέλετε να προσθέσετε πόντους στη μέση σας, προσπαθήστε να γλιτώσετε λίγες θερμίδες απ’ όπου μπορείτε, χωρίς να στερηθείτε τη χαρά του εορταστικού κλίματος. Να είστε – λοιπόν -επιλεκτικοί στο μπουφέ, να ξεχάσετε τη δεύτερη μερίδα, ενώ όταν έρθει η ώρα του γλυκού, προτιμήστε να φάτε ένα μικρό κομμάτι ή να το μοιράσετε στα δύο. Κάντε ό,τι μπορείτε για να μείνετε ενεργητικοί, συνεχίζοντας την άσκηση, και αποβάλλοντας έτσι τις επιπλέον θερμίδες.

Το λιγότερο είναι καλύτερο

Συμπερασματικά, είναι απλό να περιορίσετε την πίεση στο περιβάλλον και σε σας κατά τη διάρκεια των εορτών. Χρησιμοποιείστε λιγότερα αντικείμενα. Αγοράστε λιγότερα δώρα, χρησιμοποιείστε λιγότερα στολίδια και καταναλώστε μικρότερα γεύματα. Αυτό θα συμβάλλει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην υγεία του πλανήτη, της τσέπης, και φυσικά… του οργανισμού σας! Καλές Γιορτές!

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;