Η συντακτική ομάδα του Sell&Build, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, δεν επιθυμεί ν’ αναφέρεται σε αόριστες τιμές, αόριστα ποσοστά και εκτιμήσεις, οι οποίες σίγουρα επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου γενικά. Πιο κάτω παραθέτουμε στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής Υπηρεσίας, στα οποία βασίζονται οι αναλύσεις, προβλέψεις και εκτιμήσεις μας.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του 2009, δημοσιεύσαμε την αντίστοιχη μελέτη μας, και τότε η τελευταία μας παράγραφος ανέφερε τα εξής:

«Oι οικονομικοί αναλυτές, συνεργάτες του Τεχνικού Γραφείου MEC – Management Engineering Consultants, εκτιμούν ότι το τέλος του 2010 θα φέρει ένα νέο κύκλο αυξήσεων πετρελαίου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, επηρεάζει τις τιμές όλων των αγαθών. Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις μας είναι ότι από σήμερα μέχρι το τέλος του 2010, αναμένουμε ότι θα παρατηρηθεί  μια  σταθεροποίηση των τιμών για τους πρώτους μήνες του χρόνου, και ακολούθως όσο προχωρούμε προς το τέλος του 2010, θα έχουμε μικρές μηνιαίες αυξήσεις».

Δεκαπέντε μήνες μετά, ο  πίνακας  «Δείκτης τιμών Βασικών Υλικών Των Κατασκευών», με ημερομηνία δημοσίευσης 21.01.2011 στην ιστοσελίδα του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, επιβεβαιώνει το αλάνθαστο των προβλέψεών μας.

Με μια προσεκτική ματιά στους μηνιαίους δείκτες, σχεδόν σε όλα τα βασικά υλικά θα διαπιστώσετε ότι όντως οι πρώτοι μήνες του 2010 είχαν μια σταθεροποίηση, και από τον Ιούλιο 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο 2010, όντος παρουσιαστήκαν μικρές και σταθερές αυξήσεις, με πρωταγωνιστή όπως είχαμε προβλέψει… το πετρέλαιο. Εξαίρεση είχαμε στα κυπριακά τούβλα, όπου οι τιμές είχαν παραμείνει οι ίδιες από την αρχή μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό εξηγείται από την μειωμένη ζήτηση του συγκεκριμένου προϊόντος και την προτίμηση των καταναλωτών σε άλλα αντίστοιχα υλικά τοιχοποιίας, με καλύτερους συντελεστές θερμοπερατότητας.

Αρχίζουμε τη σημερινή μας ανάλυση, με τη φράση που συχνά συναντούμε σε κείμενα οικονομικού περιεχομένου: «η μειωμένη ζήτηση οδηγεί τις τιμές προς τα κάτω». Φαίνεται ότι αυτός ο παράγοντας θα είναι ο μόνος που θα αντισταθεί στις σημαντικές αναμενόμενες αυξήσεις του μαύρου χρυσού. Από την μια η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα πιέζει τις τιμές των υλικών προς τα πάνω, και από την άλλη η μειωμένη ζήτηση υλικών, θα πιέζει τις τιμές τους, προς τα κάτω. Με βάση πρόσφατες αναλύσεις μας, χρησιμοποιώντας μοντέλα Elliot wave analysis, το πετρέλαιο μέχρι το 2012, κυριολεκτικά θα κόψει κόκαλα. Ξένοι αναλυτές προβλέπουν τιμές της τάξης των $150/βαρέλι, σε σχέση με  τιμές της τάξης των $80/βαρέλι, που επικράτησαν κατά το 2010. Σήμερα ήδη οι τιμές έχουν φτάσει τα $100, με την αστάθεια στην Αίγυπτο και την μεγάλη απορρόφηση πετρελαίου από την Κίνα να οδηγούν τις προβλέψεις των ξένων αναλυτών προς επαλήθευση.

Αναπόφευκτα λοιπόν θα δούμε κάποιες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά. Τα υλικά που είχαν αυξήσεις  1-2% το 2010 (σκύρα, τσιμέντο, και σκυρόδεμα, εξ ανάγκης λόγω πετρελαίου θα διακυμανθούν γύρω στο +5% από τα μέσα, μέχρι και το τέλος του 2011. Το οικοδομικό σίδερο όμως και τα ασφαλτικά προϊόντα, θα συνεχίσουν την μεγάλη αυξητική τους τάση, με ποσοστά από 20% μέχρι και 30% μέχρι το τέλος του έτους. Ο οικοδομικός χάλυβας ίσως να μην έχει μεγάλες αυξήσεις, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης (η Κίνα παράγει δικό της).

Παρόλα αυτά, το συνολικό κατασκευαστικό κόστος, βάσει προσφορών που υποβάλλονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχει μειωθεί κατά 15-20%,  και αποδεδειγμένα πλέον αυτό οφείλεται στην μείωση των εργατικών, επακόλουθο της ανεργίας και της  άμεσης ανάγκης των ανθρώπων να εργαστούν, έστω και με πολύ χαμηλό μισθό.

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα δείγματα ευφορίας σε ενάμιση χρόνο περίπου, με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής να δίνουν το πρώτο σήμα κατά το τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2012.

Άρα, λοιπόν, αν δεν έχετε ήδη αρχίσει τη διαδικασία ανέγερσης της κατοικίας σας, έχουμε την άποψη ότι έχετε χάσει το τρένο  του χαμηλού κόστους.

Όσο για τους εργολάβους, τους συστήνουμε να μην δεσμεύονται με συμβόλαια που δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις εργατικών και υλικών, γιατί αυτές οι αυξήσεις θα είναι πολύ έντονες στους επόμενους 12-15 μήνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;

Θα πρέπει να έχετε για να καταχωρήσετε κάποιο σχόλιο