Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά είδη τζαμιών νέας τεχνολογίας που εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμότητας είτε να εισέρχεται στο κτίριο είτε να διαρρέει από το εσωτερικό του προς το περιβάλλον, είναι οι επιλεκτικοί υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή εκπομπής (Low-e).

Επίσης, υπάρχουν τα τζάμια ηλιακού ελέγχου, που επιτρέπουν στο φως να διαπερνά ένα παράθυρο ή μία πρόσοψη, ενώ ταυτόχρονα διαχέουν και αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας. Έτσι ο εσωτερικός χώρος παραμένει πιο δροσερός. Στους συγκεκριμένους υαλοπίνακες υπάρχουν στρώσεις από ειδικά υλικά που απωθούν την ηλιακή θερμότητα, ενώ τα τζάμια είναι διπλά, που σημαίνει ότι παρέχουν ιδιαίτερα καλή μόνωση.

Ωστόσο, ιδανικότεροι φαίνεται να είναι οι υαλοπίνακες που στο διάκενό τους περιέχουν άλλο αέριο, όπως για παράδειγμα αργό αντί για αέρα, και τα οποία συνιστώνται για μεγάλες γυάλινες επιφάνειες σε κτίρια γραφείων.

Γενικά, πάντως, το όφελος που προσφέρουν τα ενεργειακά τζάμια νέας τεχνολογίας σε σχέση με τα απλά, στον ένοικο ενός τυπικού διαμερίσματος, μπορεί να φτάσει έως και τα 750 ευρώ ετησίως, κι αυτό λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται.  Τούτο προκύπτει από υπολογισμούς επιστημονικών ινστιτούτων αλλά και κατασκευαστών υαλοπινάκων, που ερευνούν τρόπους για την καλύτερη «κλιματική συμπεριφορά» των δομικών υλικών.

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου Lund, που κατασκεύασαν πρόγραμμα μέτρησης εξοικονόμησης ενέργειας για τους υαλοπίνακες, και υπολογισμούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, τα ενεργειακά διπλά τζάμια στην Αθήνα μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και κατά 7.400 κιλοβατώρες για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών εμβαδού 100τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη εξοικονόμηση ξεπερνά τις 10.000 κιλοβατώρες, στη Φλώρινα εκτοξεύεται στις 16.000, ενώ στα Χανιά πέφτει στις 5.000.

Πλέον έχει σχεδόν καθιερωθεί η χρήση διπλών τζαμιών στα νέα κτίρια, τα οποία επιπλέον προσφέρουν και καλύτερη ηχομόνωση. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση διπλών υαλοπινάκων μειώνει τις θερμικές απώλειες σε σχέση με τους απλούς υαλοπίνακες, κατά 27 – 40%, και έως 46% για διπλούς υαλοπίνακες με θερμοδιακοπές στα πλαίσια.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νέες τεχνολογίες στην κατασκευή των τζαμιών και η εφαρμογή διπλού υαλοπίνακα τύπου Low-e στις κατοικίες, λειτουργούν ευεργετικά για το περιβάλλον, καθώς μειώνεται δραστικά η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Οι σημαντικοί δείκτες στις επιλογή ενός γυαλιού Lowe είναι: 

  • U value (συντελεστής θερμοπερατότητας). Πρέπει να ελαχιστοποιείται η τιμή του.
  • Solar Factor (g) (ηλιακός συντελεστής). Δηλώνει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ροής που περνάει μέσα από το γυαλί προς την προσπίπτουσα ενεργειακή ηλιακή ροή. Επειδή στην Κύπρο έχουμε θερμά καλοκαίρια είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιείται η τιμή του.
  • Light Transmission (LT). (οπτική διαπερατότητα). Το ποσοστό της φωτεινής ακτινοβολίας που περνά μέσα από το γυαλί. Πρέπει να μεγιστοποιείται η τιμή του.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

U value= 1,4

Solar Factor(g)= 41%

LT= 70%

Τα τζάμια Low-e προηγούμενης γενιάς έχουν παρόμοια U Value και LT, αλλά με σημαντικά υψηλότερο Solar Factor(g). Είναι πιο οικονομικά, αλλά δεν αποδίδουν ικανοποιητικά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του εσωτερικού του κτιρίου, ή την μεγάλη επιβάρυνση των κλιματιστικών.

Παρομοίως, άλλα τζάμια Low-e, έχουν ικανοποιητικά U Value και Solar Factor, αλλά έχουν χαμηλό LT ( <60%).  Ο χαμηλός συντελεστής φωτοπερατότητας (LT) επιβαρύνει την κατανάλωση στο σύστημα τεχνητού φωτισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;