Η τεχνολογία, ικανή να επηρεάσει θετικά την κοινωνία και το περιβάλλον, έχει βοηθήσει προοδευτικά στην ανάπτυξη προηγμένων μηχανισμών και έκανε δυνατή τη δημιουργία μιας τάσης, που προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον άνθρωπο. H ανάπτυξη της τεχνολογίας, δεν θα μπορούσε να αγνόησει τον κατασκευαστικό τομέα. Νέες τεχνολογικές μέθοδοι οικοδόμησης και κατεδάφισης οικοδομικών κατασκευών έχουν αναπτυχθεί, προωθώντας πιο φθηνές, γρήγορες και οικολογικές λύσεις. Επιπλέον, νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, όχι μόνο έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται, αλλά και να προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής της σύγχρονης εποχής, συνδυάζοντας την πολυτέλεια με την ανάγκη οικολογικών λύσεων για παραγωγή ενέργειας. Οι νέες τεχνολογικές μέθοδοι σκοπό έχουν να διευκολύνουν τον απαιτητικό πλέον, τρόπο ζωής μας, με όσο το δυνατόν πιο απλουστευτικές λύσεις. Συμβατά με τις απαιτήσεις της εποχής τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα θα συμβάλουν, σίγουρα, σε μια πιο καλή και άνετη ζωή.

 

Kajima Demolition technology 

Η ιαπωνική εταιρεία κατεδαφίσεων, «Kajima», έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο κατεδάφισης κτιρίων: αντί να χρησιμοποιεί συμβατά μηχανήματα κατεδάφισης ή ακόμα, εκρηκτικούς μηχανισμούς για την κατεδάφιση ενός κτιρίου, αρχίζει από την βάση των κτιρίων. Κάθε όροφος κατεδαφίζεται, βασιζόμενος πάνω σε γρύλους που ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όταν ο όροφος κατεδαφιστεί, οι γρύλοι χαμηλώνουν το κτίριο στο επίπεδο εδάφους και η διαδικασία της κατεδάφισης και ανακύκλωσης της εναπομένουσας δομής, συνεχίζεται από κάτω προς τα πάνω.

Η «Kajima» την βάπτισε ‘Daruma-Otoshi’, από το παραδοσιακό ιαπωνικό παιχνίδι, στο οποίο οι παίχτες αφαιρούν κομμάτια που είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, από την κούκλα με το όνομα ‘Daruma’, αποτρέποντας την κατάρρευση ολόκληρης της κούκλας.

Η «Kajima» υποστηρίζει ότι η μέθοδος αυτή είναι πιο ασφαλής και δημιουργεί λιγότερο θόρυβο και σκόνη, επειδή η όλη διαδικασία γίνεται κοντά στο έδαφος. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για την κατεδάφιση κατά 20% και καθιστά ευκολότερο τον διαχωρισμό και την ανακύκλωση των υλικών του κτιρίου.

Την άνοιξη του 2008, η εταιρεία «Kajima» χρησιμοποίησε αυτήν την τεχνική για να κατεδαφίσει ένα κτίριο, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Τόκυο, ανακυκλώνοντας 99%  χάλυβα και σκυρόδεμα και 92% των εσωτερικών υλικών.

 

 

Oil Hotel

Οι αρχιτέκτονες «Morris» πήραν το πρώτο βραβείο, καθώς, επίσης και $10.000 στον δεύτερο ετήσιο διαγωνισμό «Radical Innovation in Hospitality Awards», χορηγός του οποίου ήταν το «John Hardy Group» και  το περιοδικό «Hospitality Design». Μερικοί από τους υπόλοιπους υποψηφίους ήταν εξίσου μοναδικοί, αλλά το ξενοδοχείο/ εγκαταστάσεις ανόρυξης πετρελαίου, ‘Oil Rig and Spa’, ήταν ιδιαίτερα καινοτομικό. Για να καταλάβει κανείς την καινοτομία που κρύβεται πίσω από την ‘προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση’, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό το υπόβαθρο των εγκαταστάσεων ανόρυξης πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες «Morris», ο κόλπος του Μεξικού έχει περίπου 4.000 εγκαταστάσεις ανόρυξης πετρελαίου διαφόρων μεγεθών, που θα τεθούν εκτός λειτουργίας τον επόμενο αιώνα. Όταν φτάσει η στιγμή που θα επιβληθεί η αφαίρεση αυτών των εγκαταστάσεων, μια αρχική μέθοδος είναι η κατεδάφισή τους με έκρηξη. Εκτός από το γεγονός ότι η έκρηξη είναι μια ακριβής μέθοδος, παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά την επιβίωση της θαλάσσιας ζωής. Τώρα, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές των θαλάσσιων πετρελαιοπηγών με μια καινοτόμο αρχιτεκτονική .

Το  γραφείο των αρχιτεκτόνων «Morris», που βρίσκεται στο Χιούστον, επινόησε αυτό το σχέδιο για μια υψηλών προδιαγραφών και τελειότητας, αυτάρκη και φιλική προς το περιβάλλον, πρακτική κατασκευής ξενοδοχείων. Οι κάθετοι άξονες των ανεμογεννητρίων θα συγκομίζουν τους άφθονους ανέμους από τον κόλπο του Μεξικού και οι γεννήτριες κυμάτων ενέργειας θα μπορούν, επίσης, να αξιοποιηθούν για την επαρκή ενέργεια του ξενοδοχείου.  Το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες από τις ακόλουθες ανέσεις:

  • Δυνατότητα φιλοξενίας 500  και άνω ατόμων σε πολυτελείς σουίτες
  • Αίθουσα διασκέψεων  και αίθουσα εκδηλώσεων
  • Κέντρο ομορφιάς και ιαματικών πηγών
  • Εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και χώροι διαμορφωμένοι για ψυχαγωγία
  • Πισίνα οροφής
  • Κατάστημα αθλητικών ειδών και πεδίο για θαλάσσιες δραστηριότητες
  • Καζίνο
  • Συστήματα κατάδυσης  και εκπαίδευσης για αυτόνομη κατάδυση
  • Ρυμούλκηση πλοίων και ναυπηγικές κλίνες για τους επισκέπτες

Τα δωμάτια σχεδιάζονται ακριβώς, όπως τα προκατασκευασμένα, καθώς τα τυποποιημένα εμπορευματοκιβώτια φορτίου ταιριάζουν τέλεια στις πλατφόρμες των θαλάσσιων εγκαταστάσεων ανόρυξης πετρελαίου. Μεταφέρονται έξω, στην εγκατάσταση γεώτρησης και επεκτείνονται στο μέγεθος. Τα δωμάτια της πλατφόρμας, θα έχουν σχεδόν ανεμπόδιστη και μοναδική θέα προς τον ωκεανό..

  

Russia, Germany to Float Mobile Power Stations by 2010

Δύο επαναστατικοί κινητοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που αναπτύχθηκαν από επιχειρήσεις στη Ρωσία και στη Γερμανία, θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πλωτοί. H Ρωσική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων «United Industrial Corp» (OPK), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι σε καλό δρόμο για να προωθήσει τον πρώτο στον κόσμο πλωτό πυρηνικό σταθμό ενέργειας έως το τέλος του 2010, ενώ ο Γερμανικός Κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας RWE μπορεί σύντομα να οδηγήσει δοκιμαστικά τη φορτηγίδα (πλοίο εφοδιασμένο με ηλεκτρογεννήτριες αερίου), στις ηπειρωτικές ακτές, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι περισσότερο αναγκαία. 

Η Ρωσική  OPK ανέφερε σε πρόσφατο δελτίο τύπου, ότι προτίθεται να ολοκληρώσει την παραγωγή ατμογεννητριών για τους δυο αντιδραστήρες του πλωτού  πυρηνικού σταθμού έως τις αρχές του 2010. Περίπου 450 πόδια μήκους, ο πλωτός σταθμός πυρηνικής ενέργειας της OPK αναμένεται να έχει μια συνολική παραγωγή 70 MW. Θα είναι εγκατεστημένος  στο βόρειο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου  βασικά αποθέματα ενέργειας δεν υπάρχουν. Η θερμική ενέργεια των αντιδραστήρων μπορεί να σταλεί μέχρι και 180 μίλια μακριά. Η διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων φτάνει τα 40 χρόνια , με τον ανεφοδιασμό καυσίμων, κάθε δύο με τρία χρόνια. Το πρόγραμμα έχει 12 χρόνια απόσβεσης.

Όταν επεκταθεί μέχρι το 2011, η επιχείρηση ελπίζει ότι οι πρώτες φορτηγίδες ενέργειας RWE, θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε περιοχές που έχουν έλλειψη – στις πληγείσες  χώρες της ανατολικής Μεσογείου και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα είναι σε θέση να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια γρήγορα και εκεί όπου χρειάζεται, σε μία δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δρ. Johannes Lambertz, διευθυντή της  RWE.    

Ο Lambertz επεσήμανε ότι το πρόγραμμα είναι νέο στην Ευρώπη, παρόλο που λειτουργούν περίπου 60 πλωτές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός της ηπείρου, σε μια συνολική παραγωγή πέραν των 4 GW..


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;