Μια νέα εποχή αρχιτεκτονικής αρχίζει να διαφαίνεται στο προσκήνιο των πόλεων του σήμερα, η οποία προκηρύσσει μια καινούρια φιλοσοφία και αλλάζει ριζικά το παραδοσιακό κατεστημένο. Η τεχνολογία έχει εισβάλει στην αρχιτεκτονική και η αρχιτεκτονική στην τεχνολογία. Μπορούμε να μιλάμε για μια επανάσταση! Η σκέψη για ουρανοξύστες που περιστρέφονται δεν είναι πια ονειρική ή φανταστική! Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα κάνουν τώρα τις πρώτες δοκιμαστικές τους πτήσεις! Νέα  και πρωτότυπα έπιπλα σε σχήματα λουλουδιών κάνουν την εμφάνισή τους.

DYNAMIC TOWER

Τα σχέδια ενός τολμηρού αρχιτέκτονα, του Ντέιβιντ Φίσερ, για περιστρεφόμενους ουρανοξύστες μπαίνουν στη φάση της υλοποίησής τους! Τα πρώτα πολυώροφα περιστρεφόμενα κτίρια θα χτιστούν στη Μόσχα και στο Ντουπάι και τα σχέδια παρουσιάστηκαν στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τις πρώτες οικοδομές στον κόσμο, όπου κάθε όροφος θα μπορεί να περιστρέφεται ανεξάρτητα, αλλάζοντας διαρκώς την αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου. 

Ο επαναστατικός Δυναμικός Πύργος του Δρ. «David Fisher» είναι το πρώτο κτίριο σε κίνηση στον κόσμο. Προσφέροντας άπειρες ευκαιρίες σχεδιασμού, κάθε όροφος του Δυναμικού Πύργου περιστρέφεται ανεξάρτητα και με διαφορετική ταχύτητα, σε διαφορετικές κατευθύνσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό και εξελιγμένο σχήμα και παρουσιάζει μια τέταρτη διάσταση στην αρχιτεκτονική: Τον Χρόνο.

Ο Δυναμικός Πύργος είναι το πρώτο 100% αυτοδύναμο πράσινο κτίριο, με την ικανότητα να παράγει ηλεκτρισμό για τον εαυτό του δια μέσου της χρήσης οριζόντιων τουρπινών αέρος και τη χρήση ηλιακών ταμπλώ.

Είναι ο πρώτος ουρανοξύστης, ο οποίος θα κτιστεί ολοκληρωτικά από προκατασκευασμένα μέρη, φτιαγμένα σε εργοστάσιο. H διαδικασία συναρμόγησης του Δυναμικού Πύργου θα μειώσει κατά πολύ τον κατασκευαστικό χρόνο, προσφέροντας ουσιαστική μείωση στο κόστος κατασκευής και παρέχοντας μια περιβαλλοντική κατασκευή, καθώς επίσης και περισσότερη ασφάλεια στους εργάτες.

Παρουσιάζοντας κίνηση στο εσωτερικό και εξωτερικό της καθημερινής μας ζωής, ενδυναμωμένο 100% από Πράσινη Ενέργεια και κατασκευασμένο με ουσιαστικές προκατασκευαστικές μεθόδους, ο Δυναμικός Πύργος θα αλλάξει την αρχιτεκτονική όπως την ξέρουμε και θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχή για Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς.

Το σχήμα θα καθοριστεί από την περιστροφική κατεύθυνση του κάθε ορόφου, την ταχύτητα και τον συγχρονισμό (που σημαίνει πώς κάθε όροφος περιστρέφεται συγκριτικά με τους άλλους).  Η περιστροφική ταχύτητα θα είναι μεταξύ 60 λεπτών και 24 ωρών, για κάθε μια περιστροφική κίνηση.

Οι κάτοικοι, αν τους ανήκει ολόκληρος ο όροφος είναι ικανοί να ελέγξουν την ταχύτητα της περιστροφής με φωνητική εντολή. Ένας μπορεί να έχει το πρόγευμά του παρακολουθώντας την ανατολή του ήλιου, γεύμα ατενίζοντας το πέλαγος και δείπνο με θέα τα φώτα της πόλης-όλα από τον ίδιο χώρο. Οι υπόλοιποι χώροι θα ελέγχονται από τον αρχιτέκτονα, τον δήμαρχο ή οποιονδήποτε θα έχει τους κωδικούς στο πρόγραμμα του υπολογιστή, το οποίο θα δίνει στο κτίριο ένα διαφορετικό σχήμα.

Σύμφωνα με τον Δρ. «Fisher», αυτά τα κτίρια θα σχεδιάζονται από όλους μας, σε κάθε χρονική στιγμή και θα σχηματίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες μας ή με τις σύγχρονες έννοιες και διαθέσεις μας – ως έκφραση ελευθερίας, αρχίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία να ελέγχουμε το σχήμα των σπιτιών μας και των πόλεών μας.

Μέχρι το τέλος του 2010, η Μόσχα και το Ντουμπάι θα φιλοξενούν τους πρώτους περιστρεφόμενους ουρανοξύστες. Η ιδέα ανήκει στην εταιρεία «Dynamic Architecture». Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε την ιδέα, όταν βρισκόταν στο σπίτι φίλου του στο Μανχάταν, που είχε πολύ όμορφη θέα, αλλά δεν έβλεπε όλες τις πλευρές της πόλης. Σύμφωνα με τον «Fisher», όλοι οι όροφοι των ουρανοξυστών θα περιστρέφονται 360 μοίρες όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τη θέα. Οι ουρανοξύστες θα είναι και οικολογικοί, αφού θα λειτουργούν με τη βοήθεια ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ενώ με την παραγόμενη ενέργεια θα μπορούν να τροφοδοτούν και τα γύρω κτίρια.

Η Μόσχα έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή περιστρεφόμενου ουρανοξύστη με 70 ορόφους, ενώ για το κτίριο των 80 ορόφων στο Ντουμπάι αναμένουν την έγκριση. Ο αρχιτέκτονας έχει εκφράσει την επιθυμία του να χτίσει έναν παρόμοιο ουρανοξύστη και στη Νέα Υόρκη, αλλά ακόμα δεν έχει καταθέσει σχετική μελέτη. Οι ουρανοξύστες θα περιέχουν πισίνες, κήπους και θα υιοθετούν τη νέα μόδα, που θέλει ασανσέρ για αυτοκίνητα, ώστε να μπορεί να παρκάρει κάποιος ακριβώς έξω από το διαμέρισμά του.

Τα φουτουριστικά κτίρια θα αλλάζουν σχήμα διαρκώς και «ποτέ δεν θα φαίνονται ίδια», δήλωσε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ο οποίος δεν έχει άλλο ουρανοξύστη στο ενεργητικό του. «Αποκαλώ αυτό το κτίριο “μηχανή διαβίωσης’», είπε σε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη.

Το εγχείρημα είναι τολμηρό, όχι μόνο όσον αφορά τον σχεδιασμό, αλλά και από κατασκευαστική άποψη, καθώς τα κτίρια θα αποτελούνται από επαναλαμβανόμενα δομικά στοιχεία, που θα προκατασκευάζονται σε εργοστάσιο, μακριά από τις οικοδομές.

Ο ουρανοξύστης του Ντουμπάι εκτιμάται ότι θα κοστίσει 700 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να εγκαινιαστεί στα τέλη του 2010, μόλις ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη των έργων.

Η εταιρεία του Φίσερ «Dynamic Architecture» δέχεται ήδη κρατήσεις από υποψήφιους αγοραστές. Τα διαμερίσματα κοστίζουν από 3,7 έως 36 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Φίσερ ξεκίνησε την καριέρα του στην Φλωρεντία της Ιταλίας, και τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει σχεδιάσει κτίρια που συνδυάζουν την αρμονία με τη φύση και την τεχνολογική πρωτοπορία, σε διεθνείς πρωτεύουσες όπως: Μιλάνο, Λονδίνο, Μόσχα, Χονγκ Κονγκ, Παρίσι και Ντουμπάι. Μία άλλη πρωτοποριακή τεχνολογία, που ανέπτυξε ο κύριος Φίσερ είναι τα «Smart Marble Bathrooms», με το σύστημα «Leonardo da Vinci».

Καινοτομική Τραπεζαρία

Όλοι ξέρουμε ότι η συγκέντρωση της οικογένειας στην τραπεζαρία πάντα ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δέσει και να ενώσει την οικογένεια. Παρόλα αυτά, αυτές τις μέρες κανένας δεν έχει τον χρόνο να τον περάσει με την οικογένειά του στο τραπέζι. Ο Τούρκος σχεδιαστής «Fatih Can Sarıöz», ωστόσο νιώθει ότι η έννοια της τραπεζαρίας πρέπει να αναθεωρηθεί μέσα από το ξεχωριστό έπιπλο του δείπνου που προτείνει. Το νέο έπιπλο που προτείνει έχει το σχήμα του λουλουδιού, που ανοίγει και μετασχηματίζεται σε τραπέζι για φαγητό. Παίρνοντας το σχήμα της σφαίρας καθώς κλείνει, μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιανδήποτε γωνιά του σπιτιού. Και μόνο όταν ανατείλει ο ήλιος, το «Kure» μπορεί να ζωντανέψει. Μια πηγή φωτός είναι εγκατεστημένη στο κέντρο της τραπεζαρίας, ενώ η βάση επίσης, περιβάλλεται από μπλε φώς.

Το κομμάτι που μοιάζει με λοβό φιλοξενεί 6 καρέκλες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο. Ενώ το «Kure» είναι μια εναλλακτική λύση επίπλου, που σκοπεύει να φέρει ολόκληρη την οικογένεια μαζί την ώρα του φαγητού,  δεν βοηθά και πολύ στο να εξοικονομήσουν χώρο. Η σφαίρα φαίνεται να καταλαμβάνει σχεδόν ίσο χώρο, όταν είναι κλειστό ή όταν είναι ανοικτό.

Ο «Fatih Can Sarioz» έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του «Mimar Sinan Fine Arts» και ειδικεύτηκε στον τομέα του Βιομηχανικού Σχεδίου, Σχέδιο Εσωτερικού Χώρου και Εκθεσιακό Σχέδιο.

Οι σχεδιαστές απ’ όλο τον κόσμο δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας εκπλήσσουν με τις καινοτομικές τους προτάσεις και τα μοναδικά τους σχέδια. Ο «Petr Kubik» έχει προτείνει ένα τραπέζι με ενσωματωμένο ψυγείο, άσπρα ηλεκτρικά αγαθά, διαδίκτυο και τραπέζι για φαγητό, που βοηθά να κάνεις διάφορα πράγματα καθισμένος στο ίδιο μέρος. Στο ένα μέρος του τραπεζιού ένα ψυγείο με χωρητικότητα 203 λίτρων είναι ενσωματωμένο και με το άγγιγμα ενός κουμπιού το πάνω μέρος του τραπεζιού γίνεται διάφανο δίνοντας μια πλήρη εικόνα του εσωτερικού του ψυγείου. Υπάρχουν διάφορα τμήματα με χωρητικότητα 98 λίτρων, όπου αγαθά μπορούν να αποθηκευτούν.

Το μέρος όπου σταματά την απόδραση κρύου αέρα από το ψυγείο έχει χωρητικότητα 105 λίτρα. Υπάρχει ένα κυκλικό τμήμα, όπου μπορούν να αποθηκεύουν 8 διαφορετικές ηλεκτρικές συσκευές. Οι ενσωματωμένες συσκευές περιλαμβάνουν ένα μίνι πλυντήριο πιάτων, τοστιέρα, μηχανή του καφέ, βραστήρα νερού, διανομέα κρύου νερού, καταψύκτη, μίνι φούρνο μικροκυμάτων και θήκη για μαχαιροπήρουνα. Η ευκολία αλλαγής του πάνω μέρους του τραπεζιού δίνει τη δυνατότητα με ένα άγγιγμα να επιτρέψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό το τραπέζι είναι συνδεδεμένο με πηγή ηλεκτρικού ρεύματος, προμηθευτή νερού και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό σίγουρα επαναπροσδιορίζει την πολυτέλεια και ο ελεύθερος χρόνος είναι ‘must’ για το σπίτι σας.

Στη σημερινή υψηλής τεχνολογίας εποχή μας, πρέπει να περιμένει κανείς σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν του σπιτιού να είναι τεχνολογικό, ακόμα και το σύνολο των επίπλων. Σχεδιασμένο εδώ είναι ένα παράδειγμα! Η ψηφιακή τραπεζαρία από τον «Sang Hoon Lee» είναι ένα έπιπλο σπιτιού, που υπόσχεται να εξασφαλίσει μια θαυμάσια εμπειρία. Παρουσιάζοντας τις λειτουργίες ενός ψυγείου και της ζεστασιάς ενός σαλονιού, αυτό το καινοτομικό σετ επίπλων προγραμματίζει τις θερμοκρασίες για το φαγητό και με αυτό τον τρόπο, το διατηρεί φρέσκο και έτοιμο να φαγωθεί. Επιπλέον, υπάρχει ένα σετ τηλεόρασης στο μέσο, το οποίο κάνει το σαλόνι πιο διασκεδαστικό.

Ιπτάμενο αυτοκίνητο της “Terrafugia”

Ένα από τα πολλά πρωτότυπα ιπτάμενα αυτοκίνητα έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση πριν μερικές βδομάδες. Πρόκειται για το ιπτάμενο αυτοκίνητο “Transition” της εταιρείας “Terrafugia”, που από το 2006 γίνονται παραγγελίες αγοράς.

Η “Terrafugia” ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχή πτήση στο Διεθνές Αεροδρόμιο του “Plattsburgh” (“Plattsburgh International Airport”) στο “Plattsburgh” της Νέας Υόρκης. Το “Transition” είναι διθέσιο, μονοκινητήριο, το οποίο μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί σε οποιοδήποτε τοπικό αεροδρόμιο και ταυτόχρονα, να κινηθεί σε όλους τους οδικούς άξονες. Η Εταιρεία αναφέρει ότι το αεροπλάνο μπορεί να μετατραπεί σε αυτοκίνητο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Μπορεί να κινηθεί μέχρι και 450 μίλια, με ταχύτητα 115 μιλίων ανά ώρα. Ενώ μοιάζει περισσότερο με αεροπλάνο παρά με αυτοκίνητο, μπορεί άνετα να χωρέσει σε ένα τυπικό γκαράζ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι κινείται με αμόλυβδη βενζίνη, ενώ ο οδηγός του “Transition” θα χρειαστεί να αποκτήσει άδεια “Sport Pilot” (=πιλότου).

Τα επόμενα βήματα της “Terrafugia” είναι να αυξήσει τον πτητικό και οδικό έλεγχο του πρωτοτύπου, ώστε να αποκτήσει πιστοποιητικό πριν την πρώτη μαζική κυκλοφορία, που μετατέθηκε για το 2011 αντί για τη φετινή χρονιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;