Οι κουζίνες του αύριο μπορεί να είναι ριζικά διαφορετικές από αυτές που έχουμε σήμερα. Πρέπει να εξοικονομούν χώρο, να είναι λειτουργικές και περισσότερο από όλα να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Κοιτάξτε προσεκτικά αυτές τις κουζίνες του μέλλοντος γιατί μπορεί να τις χρειαστείτε πιο γρήγορα από ότι φαντάζεστε.

Οι κουζίνες που παρουσιάζουμε σίγουρα δεν υπάρχουν ακόμα, στην Κυπριακή αγορά. Κάνετε όμως λίγη υπομονή, γιατί το Sell & Build φτάνει σε όλους τους εισαγωγείς κουζινών καθώς και σε όλους τους Αρχιτέκτονες και Διακοσμητές.

Αν ψάχνετε για ένα στυλάτο σετ κουζίνας επειδή αυτό που έχετε μέχρι τώρα δεν είναι αρκετά μεγάλο, τί λέτε για την Κυκλική Κουζίνα; Σχεδιασμένο από σύνολο ιδεών, το έπιπλο κουζίνας καταφέρνει να καλύψει προβλήματα χώρου με ένα πολύ λειτουργικό και στυλιστικό τρόπο παρόλο που καλύπτει μόλις 1.8 τετραγωνικά μέτρα. Περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας συνηθισμένης κουζίνας. Με την ικανότητα να περιστρέφεται 180 μοίρες, η Κυκλική Κουζίνα είναι ικανή να παρέχει όλα τα στοιχεία που προσφέρονται από μια συνηθισμένη κουζίνα, νεροχύτη, πιάτα, φούρνο μικροκυμάτων, ακόμα και πλυντήριο πιάτων. Μια  τέτοια στρογγυλή κατασκευή θα στοιχίσει από €6, 500 μέχρι €15 000, χωρίς τα έξοδα εγκατάστασης.

Η «περιστρεφόμενη» κουζίνα (σχεδιασμένη από την Cheng He, Liu Guang Kui και Zhou Dong από την Κίνα) βραβεύτηκε στο διαγωνισμό «Η Κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού». Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τον διαγωνισμό, όπου φιλοξένησε 2980 σχεδιαστές από 102 χώρες.

Η ντουλάπα της, υιοθετεί διπλή περιστρεφόμενη δομή, έτσι μπορεί να περιστρέψει 180 μοίρες αντίστοιχα τα τρία κύρια κέντρα εργασίας, πλυσίματος, ψυγείου και μαγειρέματος. Αυτή η καινοτομία μηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων χώρων εργασίας αφού ανά πάσα στιγμή με το πάτημα του κομβίου περιστροφής ο κάθε χώρος εργασίας βρίσκεται αυτόματα μπροστά στον χρήστη.

Η παροχή νερού  γίνεται μέσω τυλιγμένου σωλήνα στην άκρη του οποίου είναι συνδεδεμένη η μεταλλική ηλεκτρονική  βρύση. Όταν δεν χρησιμοποιείται ο σωλήνας τυλίγεται σε κύλινδρο κάτω από την γούρνα και η μεταλλική βρύση τοποθετείται σε ειδική υποδοχή μεταξύ των δυο κάδων. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει την βρύση να χρησιμοποιείται σε απόσταση από την βάση της μέχρι και 75εκ. Η ηλεκτρονική βρύση ρυθμίζεται στιγμιαία σε on/off, σε ροή και σε πίεση. Ξεχάστε επίσης τις συνήθεις συσκευές. Απλώς χτυπάτε τις στροφές και θα τα βρείτε όλα σε καμπυλωτά κυκλικά σχήματα, φούρνος, ψυγείο, μάτια, πλυντήρια, και ντουλάπια γενικής χρήσης. Ο  εξαεριστήρας/αποσμητήρας κουζίνας τοποθετείται στη θέση που του αρμόζει και όχι μόνο για τη χρήσης που είχε μέχρι σήμερα. Στην «περιστρεφόμενη» κουζίνα ο αποσμητήρας έχει τριπλό ρόλο. Λειτουργεί παράλληλα ως αποσμητήρας, ως ντουλάπι, αλλά και ως φωτιστικό.

Ο κεντρικός πύργος για κουζινομάχαιρα χώνεται εντός του πάγκου, με το άγγιγμα στο πάνω μέρος του και με τον ίδιο τρόπο ανασύρεται πάνω.

Ένα άλλο εντυπωσιακό κατασκεύασμα κουζίνας σχεδιάστηκε  από τον Hieu Tranngoc και τον Hao Tran από το Βιετνάμ, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το σχήμα μιας μηλιάς, με τους καρπούς της και από τα μακριά κλαδιά της. Ενσωματώνει μια ντουλάπα, μικρό ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και φούρνο μικροκυμάτων. Επιπλέον, υπάρχει παροχή για στήριξη οθόνης LCD, αν θέλετε να κάνετε TV zapping καθώς μαγειρεύετε.

Με μια πρώτη ματιά, η κουζίνα του Lebru μοιάζει περισσότερο με κήπο παρά με πραγματική κουζίνα. Αποτέλεσμα της δουλειάς του Antoine Lebrun είναι η κουζίνα με πολλές λειτουργίες η οποία προορίζεται για μικρούς χώρους. Η συσκευή θα  αποτελεί ένα πράσινο χώρο στο διαμέρισμα σας, αφού χρησιμοποιεί ειδικά ανεπτυγμένα  φυτά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, φιλτράροντας το νερό και τον αέρα. Τα φυτά στο πάνω τμήμα της κουζίνας  αναπτύχθηκαν από την Space Engineering USA. Σηκώνοντας το πάνω μέρος αποκαλύπτεται η επιφάνεια μαγειρέματος και ένας νεροχύτης. Κατεβάζοντας το κάτω, το σύστημα  θα αρχίσει την διαδικασία πλυσίματος, χρησιμοποιώντας σαπούνι λαχανικών το οποίο επίσης παρέχεται από τα βιομηχανικά ανεπτυγμένα πράσινα φυτά.

Αυτή η κομψή και έξυπνη κουζίνα είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς  του Τούρκου σχεδιαστή Fevzi Karaman. Τα χρώματα της κουζίνας αποτελούν έμπνευση από πράσινο μήλο που προδίδει ιερή αφή Deco στην κουζίνα. Αυτό το έπιπλο/κουζίνα είναι πολύ προηγμένο, με ένα πρωτότυπο χώρο εργασίας/τραπέζι να σύρεται προς τα έξω αποκαλύπτοντας τον νεροχύτη και τα μάτια. Με την επαναφορά του χώρου εργασίας στην αρχική του θέση δημιουργείται ένα κομψό έπιπλο μέσα στο σαλόνι σας.

Η  πράσινη κουζίνα από το στούντιο Altera Design έχει κερδίσει το διεθνές διαγωνισμό Σχεδίου 2007 και φιλοξενεί ένα αριθμό χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Διάφορα πακέτα με φαγητό και ροφήματα θα φυλάγονται  μέσα στην κρύα μονάδα που διαθέτει το σύστημα, αφού επιτρέπει την αποθήκευση φαγητού μέχρι και 3 μέρες.

Παράλληλα, ένας έξυπνος φούρνος ζεσταίνει το φαγητό κατά διαστήματα, για να ελαχιστοποιήσει την συχνότητα χρήσης του. Οργανώνει το χρόνο και τη θερμοκρασία των πακέτων, με το να διαβάζει απλά τα barcodes και τις εντολές του χρήστη που αποθηκεύει στον  ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Υπάρχουν τέσσερα θερμαινόμενα πλαίσια για πιάτα τοποθετημένα στην κυρίως τραπεζαρία. Σε περίπτωση μπουφέ πάρτυ τα θερμαινόμενα πλαίσια ανοίγουν για να τοποθετηθεί το φαγητό σερβιρίσματος….. πάντοτε ζεστό

Το ενσωματωμένο πλυντήριο διατηρεί νερό με το να φιλτράρει και να ξαναχρησιμοποιεί το προηγούμενο νερό πλυσίματος. Όλα τα πιάτα αποθηκεύονται σε δικούς τους χώρους στο κάτω τμήμα της κουζίνας.

Η οικολογική κουζίνα του Whirlpool είναι μια ιδέα που ελκύει την προσοχή, γιατί μειώνει την απώλεια  νερού στο 60 %  και συλλέγει και ανακατανέμει την θερμότητα που παράγεται από τις οικιακές συσκευές . Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την θερμότητα από τον κομπρεσόρο του ψυγείου για να παράγει ζεστό νερό για το πλυντήριο των πιάτων. Μια οικολογική κουζίνα λοιπόν, που θεωρητικά μπορεί να ανεβάσει την αποδοτικότητα σε ενέργεια της κουζίνας μέχρι και70%.

Υπάρχουν ασφαλώς και οι κουζίνες με τα φωτο – εφε τους και τα   διακοσμητικά προτερήματα τους, που ασφαλώς είναι περισσότερο για show παρά για χρήση.Για παράδειγμα, αυτή η τεχνολογική κουζίνα από τον σχεδιαστή Sebastian Poupeau  που είναι υψηλά ρυθμιζόμενη, μουσικά ενεργοποιήσιμη και συνδεδεμένη με το διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη  μονάδα κουζίνας από το Τόκυο, δεν είναι τυχαία που ονομάζεται «the kitchen in motion» αφού κινείται, παρκάρει και ξεμπαρκάρει. Μπορεί να τοποθετηθεί με διάφορους τρόπους αναλόγως του χώρου σας. Είναι λειτουργική και έχει  τρία ηλεκτρικά μαγειρικά δακτυλίδια, ένα γενναιόδωρο νεροχύτη και αποθηκευτικό χώρο.

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει τραπέζι κουζίνας που να δένει με αυτές τις σούπερ τεχνολογικά ανεπτυγμένες κουζίνες; Και ποιος είπε ότι το τραπέζι κουζίνας πρέπει να είναι ορθογώνιο; Οι Enex bothers πάντως όχι…Παρουσιάζουν τα καμπυλόγραμμα σχέδιά τους που αποκλίνουν από τα καθιερωμένα και η τραπεζαρία φαίνεται να είναι από έργο επιστημονικής φαντασίας η οποία, έχει την δυνατότητα να μετατρέπεται σε ψυχαγωγικό σύστημα.

Και όπως λέμε τρώγοντας έρχεται η όρεξη, σας παρουσιάζουμε ακόμα ένα τραπέζι κουζίνας με επιφύλαξη. Λέμε με επιφύλαξη, γιατί δέν κατορθώσαμε να κατανοήσουμε πού καθόμαστε και πώς τρώμε. Εάν πρόκειται μόνο για διακοσμητικό έπιπλο, τότε λέμε ότι είναι ένα αριστούργημα. Ειδικά, εάν είναι για να δώσουμε έμφαση σε δύο μήλα…

Ποιος είπε δεν υπάρχουν οικιακές συσκευές προηγμένης τεχνολογίας; Αυτή η εικόνα για πρώτη γεύση μέχρι το επόμενο τεύχος!!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;

Θα πρέπει να έχετε για να καταχωρήσετε κάποιο σχόλιο