Τί και αν η τοστιέρα σας, μπορεί να τυπώνει τα νέα της ημέρας πάνω στο τοστ ή αν μια συσκευή μαγειρικής σας έδινε πληροφορίες για τα υλικά και σας έλεγε τί χρειάζεσαι για κάθε συνταγή; Μπορείτε να φανταστείτε ένα καλάθι πλυντηρίου που πλένει τα ρούχα σας με ένα κλικ;  Όπως σας είχαμε υποσχεθεί  στο προηγούμενο μας τεύχος, σας παρουσιάζουμε τις πιο παράξενες εφευρέσεις, προμηνύματα, ως προς το πως θα εξελιχθούν οι σημερινές παραδοσιακές ηλεκτρικές συσκευές. 

Ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός σχεδίου, ανοικτός σε φοιτητές πανεπιστημίου και απόφοιτους βιομηχανικού σχεδίου που καλούνται κάθε χρόνο να παρουσιάσουν αληθινές καινοτομίες, προνοητικές και τολμηρές ιδέες και λύσεις για ηλεκτρικές συσκευές. Θέμα του διαγωνισμού είναι «Οι οικιακές συσκευές για τα επόμενα 90 χρόνια». Η κεντρική ιδέα του διαγωνισμού είναι να οραματιστούν οι σχεδιαστές του μέλλοντος τις οικιακές συσκευές και να καθορίσουν τον τρόπο, που οι άνθρωποι θα προετοιμάζουν και θα αποθηκεύουν τρόφιμα και πως θα πλένουν τα ρούχα και τα πιάτα μέσα στις επόμενες εννέα δεκαετίες.

Τα κύρια κριτήρια για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η αυθεντικότητα της ιδέας, της εκφραστικότητας, της διαισθητικότητας αλλά και δημιουργικότητα του σχεδίου. Παράλληλα, η ιδέα πρέπει να καλύπτει την καταναλωτική ενόραση στο τί πραγματικά χρειάζεται και έχει ζήτηση και το βαθμό που η ιδέα ανταποκρίνεται στα κύρια ενδιαφέροντα αυτής της γενιάς. Επίσης, ανησυχίες όπως δυνατότητα μετακίνησης, ευκολίες, ώρα, υλικά, εξατομίκευση, ψυχαγωγία, τεχνολογία και βιωσιμότητα.

Περισσότεροι από 600 μαθητές βιομηχανικού σχεδίου από 49 χώρες παρέδωσαν ιδέες για το διαγωνισμό. Ενώ στον τελικό θα συναγωνιστούν οι εννέα  καλύτεροι φιναλίστ.

Coox  

Το Coox είναι ένα τραπέζι μαγειρέματος και έχει πολλές ιδιότητες, τις οποίες σας τις παρουσιάζουμε. Δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, όχι μόνο να μαγειρέψει, αλλά και να γευματίσει σε όποιο χώρο του σπιτιού βρίσκεται. Είτε μόνος του, είτε με καλεσμένους , ενώ γίνεται μετατροπή της τραπεζαρίας σε τραπέζι του καφέ ή γραφείο, κάθε φορά ανάλογα με την περίσταση. « Πιστεύω ότι η ευελιξία του είναι πολύ σημαντικό θέμα γι’ αυτή τη διαφορετική καινούργια γενιά», δήλωσε ο εφευρέτης της ηλεκτρικής συσκευής, Antoine Lebrun, φοιτητής στο L’Ecole de Design Nantes Atlantique στη Γαλλία. Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς την εποχή που ζούμε, όπου ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Σ’αυτό το μότο στηρίχτηκε η πρότασή του Antoine Lebrun όπου δεν απαιτεί ένα συγκεκριμένο τρόπο για να κάνεις πράγματα, αλλά προσφέρει το μέγιστο των πιθανοτήτων για να το ενσωματώσουν στο δικό τους τρόπο ζωής.  Το ύψος της συσκευής προσαρμόζεται ανάλογα με το που θα τοποθετηθεί. Μία επαγωγική τεχνολογία η οποία επιτρέπει με το τριπλό κεραμικό γυαλί, να  μαγειρεύει κανείς στην επιφάνεια, ενώ παγώνει αμέσως μετά την διαδικασία μαγειρέματος. Υπάρχει επίσης μια ζεστή γωνιά για να διατηρεί το φαγητό ζεστό μετά το μαγείρεμα.

Drawer Kitchen

Η Drawer Kitchen είναι ειδικά σχεδιασμένη για ανθρώπους που περνούν πολλές ώρες της ζωής τους μπροστά στον υπολογιστή σε μικρά διαμερίσματα. Συνδυάζει επιφάνεια για φαγητό, ψυγείο και στεγνωτήριο πιάτων. Έχει το μέγεθος ενός ντουλαπιού, έτσι γίνεται κατευθείαν η ιδανική λύση για το σπίτι ή το διαμέρισμά σας. «Πήρα την ιδέα κοιτάζοντας τα μικρά διαμερίσματα στο Τόκιο και πόσο χρόνο οι άνθρωποι περνούν στα γραφεία τους όταν βρίσκονται στο σπίτι», εξήγησε ο σχεδιαστής του Drawer Kitchen, Nojae Park, φοιτητής του Chiba University, κοντά στο Τόκιο. Πολλοί άνθρωποι ζουν σε πολύ μικρά διαμερίσματα, έτσι η Drawer Kitchen είναι η κατάλληλη κουζίνα για εξοικονόμηση χώρου. Ο σχεδιαστής υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο της σημερινής γενιάς. Δε θέλουν να μετακινούνται όταν βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή τους, έστω και είναι ώρα για φαγητό.  Έτσι μπορούν να γευματίζουν  δίπλα στον υπολογιστή τους.

Ebag

Όση μεγαλύτερη απόσταση περπατάμε, τόσο περισσότερο δουλεύει και είναι χρήσιμη η E-bag. Το ψυκτικό της σύστημα παίρνει ενέργεια από το κούνημα μπρος – πίσω, δηλαδή κατά τη διάρκεια που κινείται ο ιδιοκτήτης της. Ο δημιουργός της είναι ο Apor Püspöki, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδίου, στη Βουδαπέστη. Μέσω της εφεύρεσής του, ο Püspöki, ήθελε να τονίσει το πώς εξελίσσεται ο τρόπος ζωής στην πόλη, με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Η ηλεκτρονική τσάντα έχει ένα περιστρεφόμενο χερούλι συνδεδεμένο με ένα δύναμο, ο οποίος φορτίζει τη μπαταρία μέσω της κίνησης του χερίου. Το ψυκτικό σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία Peltier, δηλαδή ένα είδος θερμοηλεκτρικής αντλίας, η οποία μεταφέρει τη θερμότητα από τη μια πλευρά της συσκευής στην άλλη (από το κρύο μέρος στο ζεστό). Η ψυκτική απόδοση ενδείκνυται από τρία φώτα LED. Η χωρητικότητα της τσάντας είναι περίπου 3 λίτρα.

Flatshare 

Υπάρχουν όλων των ειδών οι διαφωνίες ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στον ίδιο χώρο. Το Flatshare είναι λύση για μερικές διαφορές, σε κοινούς χώρους διαβίωσης. Για το σχεδιαστή Stefan Buchberger, φοιτητή σχεδίου στο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένης τέχνης στη Βιέννη, ένα προτέρημα σωστής διαβίωσης με άλλους είναι να διατηρείς τον προσωπικό σου χώρο καθαρό και τακτοποιημένο. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο ψυγείο, επειδή κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο αηδιαστικό από ένα λερωμένο ψυγείο σε ένα χώρο όπου μοιράζεσαι με άλλους. Το ψυγείο αποτελείται από μια βάση, πάνω στην οποία ενσωματώνονται άλλα τέσσερα επίπεδα. Οι ενότητες επιτρέπουν σε κάθε χρήστη να έχει το δικό του παγωμένο χώρο στο ψυγείο και μπορεί να το διακοσμήσει με διάφορα πολύχρωμα καλύμματα όπως επίσης και με επιπρόσθετα προϊόντα, όπως ανοικτήρι ή λευκοπίνακα. Παράλληλα, υπάρχουν χερούλια στα πλάγια των μονάδων για να κάνει εύκολη τη μεταφορά τους. Σύμφωνα με τον δημιουργό του, Buchberger, αν μετακομίσεις σε ένα καινούριο διαμέρισμα, μπορείς απλά να μεταφέρεις τη μονάδα σου σαν να πρόκειται για βαλίτσα, έπειτα το μόνο που απομένει είναι να το συνδέσεις στη βάση του.

iBasket

Κουραστήκατε να μεταφέρετε το καλάθι με τα λερωμένα ρούχα στο πλυντήριο; Το διάφανο καλάθι i Basket, αποθηκεύει τα ήδη φορεμένα ρούχα και αυτόματα τα πλένει όταν γεμίσει! Η ασύρματη συσκευή μπορεί να ελέγχεται από ένα προσωπικό υπολογιστή. Η έμπνευση του κατασκευαστή Guopeng Liang, φοιτητή σχεδίου στο πανεπιστήμιο Tongji στην Κίνα, προήλθε από την καθημερινότητα. Σκέψη του ήταν, ότι είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με το να δουλεύουμε με στόχο να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας. Αποτέλεσμα, να μην απομένει αρκετός ελεύθερος χρόνος για διάφορες δουλειές του σπιτιού, όπως το πλύσιμο των ρούχων. Συνήθως, τοποθετούμε τα ρούχα μας στο καλάθι και όταν βρούμε τον απαιτούμε χρόνο, τα βάζουμε στο πλυντήριο και έπειτα τα βγάζουμε έξω ή χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο για να στεγνώσουν. Μετά από λίγες μέρες η ίδια διαδικασία απ’ την αρχή. Το i Basket προσφέρει ένα πολύ πιο κατάλληλο μέσο πλυσίματος, χωρίς κόπο και φυσικά χωρίς χάσιμο χρόνου. 

Scan Toaster

Οι άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο να περιμένουν το ψωμί να γίνει φρυγανιά μπορούν να πάρουν τη φρυγανιέρα στην δουλειά και απλά να τη συνδέσουν με τον υπολογιστή τους. Αυτόματα μεταμορφώνεται σε εκτυπωτή, με σαρωτή τη φρυγανιά USB, που τυπώνει τα νέα, τον καιρό και στιγμιότυπα σε φέτες ψωμιού. «Πήρα την ιδέα κοιτάζοντας τον εκτυπωτή και το σαρωτή δίπλα από τον υπολογιστή μου», δήλωσε ο δημιουργός της Scan Toaster, Sung Bae Chang, φοιτητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας. «Κουβέντιαζα με τους φίλους μου και ξαφνικά σκέφτηκα: τί θα έλεγες για μια εκτύπωση πάνω σε μια φέτα ψωμί και άρχισα να σχεδιάζω την ιδέα». Έτσι έψαξε και ανακάλυψε ότι στους περισσότερους ανθρώπους αρέσουν νέα πράγματα που είναι διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα. «Αισθάνομαι  ότι το σχέδιο μου ταιριάζει σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τους νέα άρθρα ή στιγμιότυπα πάνω στις φρυγανιές τους». Δηλαδή μετά την υλοποίηση της κατασκευής του Sung Bae Chang, η καλή μέρα απ’ τη φρυγανιά θα φαίνεται! 

Sook

Το Sook είναι μια ιδέα ασύρματης ενίσχυσης της κουζίνας. Δημιουργεί κοινωνικά δίκτυα στην κουζίνα με το να παρουσιάζει και να διανέμει  συνταγές. «Στην έρευνά μου βρήκα ότι το 97 % της νέας γενιάς έχουν υπολογιστή και το 75% έχει facebook ή κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο» είπε ο δημιουργός της συσκευής Adam Brodowski, φοιτητής τέχνης και σχεδίου στη Γεωργία. Βρήκε επίσης, ότι είναι όλοι σχεδόν ενημερωμένοι για τα πάντα και ότι θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Όπως να τρώνε δείπνο, να στέλνουν μηνύματα, να διαβάζουν τα μαθήματά τους και να παρακολουθούν τηλεόραση. Έχουν προσωπικά σημειωματάρια, σερφάρουν στο διαδίκτυο και στέλνουν ή λαμβάνουν email καθημερινά. Πιο σημαντικό όμως για αυτούς, είναι να δημιουργούν περιεχόμενο, που να το προμηθεύουν στο διαδίκτυο και να τραβούν την προσοχή. Το Sook  χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες για να ανιχνεύει τι φαγητό ή τρόφιμο είναι πάνω ή δίπλα από τη σανίδα κοψίματος. Επιπλέον, για να μπορεί να μετρά το βάρος και την υγρασία, το Sook έχει μια ηλεκτρονική γλώσσα που ψηφιοποιεί γεύσεις και τις αναλύει έτσι ώστε τα υλικά να μπορούν να αναμειγνύονται με ευχάριστες γεύσεις. Το κάθε υλικό προστίθεται σε μια συνταγή που δημιουργείται πάνω στην οθόνη. Καθώς η συνταγή δημιουργείται ή χρησιμοποιείται, ο χρήστης μπορεί να τη ρυθμίσει εκ νέου, να προσθέσει διάφορα υλικά και να ξεκινήσει το χρονόμετρο και να ανατρέξει στα υλικά. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, η μονάδα μπορεί να φωτογραφήσει το πιάτο και να το φορτώσει στον υπολογιστή, μαζί με την συνταγή, σε μια κοινωνική διαδικτυακή σελίδα για να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι. Ολόκληρη η μονάδα είναι αδιάβροχη, έτσι μπορεί να πλυθεί στον νεροχύτη, όπως ένα πιάτο.   

Stratosphere

Με το Stratosphere δε θα πετάμε πλέον τα φορεμένα ήδη ρούχα μας στο έδαφος ή στο πίσω μέρος μιας καρέκλας. Αν θέλουμε να τα ξαναφορέσουμε, τότε πρέπει να απομακρυνθεί η δυσοσμία για να είναι έτοιμα για την επόμενη μας έξοδο. Έτσι ο δημιουργός της Stratosphere, Attila Safrani, φοιτητής σχεδιασμού προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδίου Moholy-Nagy στη Βουδαπέστη, παρατήρησε ότι οι νέοι και όχι μόνο δεν πετούν τα αγαπημένα τους πουλόβερ ή παντελόνια στο πλυντήριο, αν δεν είναι αρκετά λερωμένα. Συνήθως τα κρεμάζουν στο πίσω μέρος της καρέκλας και δεν προσπαθούν να τα διπλώσουν ή να τα φυλάξουν στη ντουλάπα. Εδώ είναι που έρχεται η Stratosphere και απορροφά τα μικρόβια-όπως τα χημικά της μυρωδιάς του σώματος και της μυρωδιάς του τσιγάρου-έξω από τα ρούχα. Ο μολυσμένος αέρας διαπερνά από ένα ειδικό φίλτρο και το απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα.

Vesta

Ο νεροχύτης και οι μαγειρικές επιφάνειες καταλαμβάνουν πολύ χώρο ειδικά σε μικρές κουζίνες.  Η πρωτοποριακή επιφάνεια όμως,Vesta, έχει τη δυνατότητα όταν δεν χρησιμοποιείται, να μετακινείται για να παρέχει μεγαλύτερο εργασιακό χώρο. Ο δημιουργός της συσκευής, Matthis Pinkert, φοιτητής σχεδίου στο HTW πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης επιστήμης  στο Dresden  στη Γερμανία, εμπνεύστηκε από πολλούς ανθρώπους που ζουν σε μικρά διαμερίσματα με πολύ μικρές κουζίνες, όπου η περιοχή για ετοιμασία του φαγητού είναι περιορισμένη. Δε χρειάζεσαι πάντα μαγειρική επιφάνεια, έτσι με το Vesta θα μπορούν να εξοικονομούν χώρο, χρόνο και περισσότερη άνεση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;