Η σύγχρονη αυτοκινητιστική τεχνολογία μπορεί να είναι απολαυστική την ώρα της αναζήτησης του αγαπημένου μας τραγουδιού σε μια οθόνη LCD επάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου, ή ακόμη και την ώρα που στην ίδια οθόνη μπορεί να παρακολουθούμε στατιστικές και ενδιαφέρουσες γραφικές παραστάσεις. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογική πολυτέλεια δεν αργεί να  μετατραπεί σε εφιάλτη, εάν  δεν επικρατήσει η ωριμότητα στη χρήση της.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, καμία από τις τεχνολογικές διευκολύνσεις ενός αυτοκινήτου, δεν είναι ικανή να μας θέσει σε κίνδυνο από μόνη της. Μόνο ο οδηγός μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο, όταν -πολύ απλά- η συμπεριφορά του στους δρόμους χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκούς προσοχής και ύπαρξη άφθονης ασυνειδησίας.

Εμείς λοιπόν, σας παραθέτουμε έναν κατάλογο με τα εννέα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα αυτοκινήτου, των οποίων η χρήση θα πρέπει να γίνεται συνειδητά και με ασφάλεια.

BIG BROTHER IS WATCHING YOU!

Η κάμερα αυτοκινήτου, αρχικά συνδέθηκε με το σύστημα πλοήγησης, ενώ αργότερα κάποια οχήματα βγήκαν στην αγορά, έχοντας περισσότερες κάμερες, τοποθετημένες στις γωνίες του αυτοκινήτου, προσφέροντας έτσι στον οδηγό πρόσθετη βοήθεια κατά την οδήγηση σε ανώμαλους δύσβατους δρόμους και στις επικίνδυνες στροφές.

Προσφάτως όμως είδαμε κι το Range Rover Sport εξοπλισμένο με πέντε περιμετρικές κάμερες, οι οποίες βοηθούν τον οδηγό, ώστε να μην βγαίνει εκτός δρόμου –αλλά και για να βλέπει από κάθε δυνατή οπτική γωνία τις σέξι κοπελίτσες στο παρακείμενο πεζοδρόμιο.

LCD ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΑΝΤΡΑΝ

Παραδοσιακά, το καντράν ενός αυτοκινήτου είναι το σύστημα, στο οποίο ο οδηγός λάμβανε χρήσιμες πληροφορίες για την ταχύτητά του, τα καύσιμα, τη θερμοκρασία της μηχανής κλπ. Σήμερα, και συγκριμένα  στο Ford Fusion Hybrid, το καντράν έχει αντικατασταθεί από μια υπερσύγχρονη οθόνη LCD, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να παρέχει στον οδηγό οποιαδήποτε  πληροφορία σε σχέση με τη λειτουργία του αυτοκίνητου του. Σ’ αυτή την περίπτωση, η οδήγηση μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα και η προσοχή του οδηγού να επικεντρωθεί… επί της οθόνης!

ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Μερικά επιτεύγματα σίγουρα διευκολύνουν το οδήγημα. Ένα από αυτά… το διαδίκτυο! Πρόκειται για το περίφημο ιντερνετικό ασύρματο σύστημα αυτοκινήτου Chrysler UConnect system, το οποίο έχει λύσει κυριολεκτικά τα χέρια σε αυτούς που έχουν την τύχη να το διαθέτουν. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, επειδή ακόμη κι αν οι οδηγοί έχουν τη στοιχειώδη πνευματική ικανότητα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν εν ώρα οδήγησης, κάποιοι συνοδηγοί δεν την έχουν. Γι’ αυτό, μην παραξενευθείτε εάν το φιλαράκι σας από δίπλα προσπαθήσει να σας δείξει φωτογραφίες από το τελευταίο γλέντι στα μπουζούκια, που μόλις κατέβασε στο facebook!

ΩΡΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ… ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΣΑΖΑΚΙ!

Η ιδέα των καθισμάτων – μασέρ δεν είναι τωρινή. Ωστόσο εάν συνδυαστεί με τα τελευταίας τεχνολογίας θερμαινόμενα και αυτομάτως ρυθμιζόμενα για κάθε τύπο σώματος, καθίσματα, τότε η ώρα της οδήγησης μετατρέπεται αυτομάτως, στην πιο χαλαρωτική ώρα της ημέρας, για να μην πω και της… νύχτας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ένας τέτοιος τύπος καθίσματος, άνετα μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποιότητα, ακόμη και το πιο άνετο κρεβάτι. Ελπίζουμε ότι ο οδηγός του Mercedes-Benz SL550 διαθέτει την απαιτούμενη νοημοσύνη για να χαλαρώσει όταν η διαδρομή… τού το επιτρέπει.

NAVIGATOR ΣΚΕΤΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ!

Το να διαθέτεις ένα σύστημα πλοήγησης –το γνωστό navigator- σε καμία περίπτωση δεν σε βάζει στη λίστα των υποψήφιων απρόσεκτων οδηγών – θυμάτων της τεχνολογίας. Άλλο όμως ένα απλό και πολύ βοηθητικό σύστημα πλοήγησης, κι άλλο ένα σύστημα πλοήγησης με  «σάρκα και οστά», που την κάθε πληροφορία, την προσφέρει στον οδηγό μέσω μίας sexy γυναικείας φωνής, ικανής να τον αποσυντονίσει σε χρόνο ντε τε. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι άντρες έχουν γίνει επικίνδυνα αφηρημένοι και για πολύ λιγότερα, πόσο μάλλον με το σύστημα πλοήγησης της General Motors, το οποίο παρέχει στον οδηγό τη δυνατότητα να συνδεθεί με μία σέξι συνοδηγό, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας πλοήγησης OnStar.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;

Φανταστείτε έναν οδηγό να ρυθμίσει την οθόνη LCD που διαθέτει το αυτοκίνητό του, με τέτοιο τρόπο, ώστε το αριστερό μέρος της οθόνης να δείχνει κανονικά τα όργανα του καντράν, και το δεξί να είναι συντονισμένο με τα υπάρχοντα κανάλια της τηλεόρασης, όπου ξαφνικά ένα απ’ αυτά αρχίζει να προβάλλει -προς τέρψιν του φιλοθεάμονος συνοδηγού- τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου. Το τι θα επακολουθήσει…;  Αν και δυσάρεστο, είναι μάλλον βέβαιο. Για εκείνους του λίγους και τυχερούς που θα τύχει να πιάσουν στα χέρια τους τη νέα Mercedes S-Class… τα μάτια σας στο δρόμο! 

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΟΥ  

Η καλπάζουσα τεχνολογία της  Ford 2010, προσπαθώντας να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες της, τούς δίνει πλέον τη δυνατότητα σε κάποια από τα μοντέλα της, να αποθηκεύουν τα τραγούδια που θέλουν, ώστε να μπορούν να τα αγοράσουν μέσω του συστήματος i-Tunes, αργότερα.  Κι αν κάτι τέτοιο μπει στον πειρασμό να το κάνει μόνο ο οδηγός, πάλι καλά. Τι γίνεται όμως όταν μια τρελαμένη με το τελευταίο hit της Lady Gaga, νεαρά, πεταχτεί από το πίσω κάθισμα σαν ελατήριο, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το τραγούδι αποθηκεύτηκε για αγορά; Τα ευκόλως εννοούμενα… παραλείπονται!

Ο ΤΙΡΑΜΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Το μικρό ψυγείο τοποθετείται ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα, κατά τρόπο που να αποτρέπει τον οδηγό από του να το χρησιμοποιήσει  την ώρα της οδήγησης. Αποτέλεσμα; Οι οδηγοί της Ford Flex, σε ρόλο Κομανέντσι, αλλάζουν ταχύτητες, κάνοντας ταυτόχρονα ακροβατικά για να το φτάσουν. Νομίζω πως είναι περιττό να πούμε ότι η σκέψη πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή, σε καμία περίπτωση δεν περνά από το μυαλό  τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 

Τα περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα, αν και συνηθίζουν να είναι ευγενικά προς το περιβάλλον, καμιά φορά μπορεί να «βγάλουν γλώσσα» στον ιδιοκτήτη τους, αφού πολλά απ’ αυτά, όπως και η  Lexus RX450h, διαθέτουν ένα σύγχρονο σύστημα γραφικών, το οποίο αναλύει και παρουσιάζει διάφορα οικονομικά προγράμματα κατανάλωσης καυσίμων.  Κι επειδή εν μέσω κρίσης, και δη πετρελαϊκής, δεν υπάρχει οδηγός που να μην θέλει να ξοδεύει όσο το δυνατό λιγότερα στα καύσιμα, κάτι τέτοιο τελικά… μπορεί να του κοστίσει περισσότερο απ’ όσα ξόδεψε σε καύσιμα.Χρησιμοποιείστε λοιπόν τις αυτοκινητιστικές τεχνολογίες, έχοντας όμως ως προτεραιότητά σας, μία συνετή και ασφαλή οδήγηση. Καλό δρόμο!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;

Θα πρέπει να έχετε για να καταχωρήσετε κάποιο σχόλιο