Για τον πλανήτη μας, μόνο σωτήρια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία εφεύρεση της εταιρείας Sage Electrochromics Inc, η οποία κατάφερε να κατασκευάσει ένα γυάλινο παράθυρο, ικανό να ενεργοποιεί, αλλά και να απενεργοποιεί τη θερμότητα του ήλιου, με το πάτημα ενός κουμπιού! Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει, πως έχοντας ένα τέτοιο είδος γυαλιού στο σπίτι ή στο γραφείο σας, θα μπορείτε να εκμεταλλευθείτε την ενέργεια του ήλιου, αφού αυτή θα απορροφάται από το παράθυρό σας μέχρι και κατά 98%.

Το εν λόγω γυαλί κατασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζονται και τα συνηθισμένα ενεργειακά γυαλιά. Ωστόσο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός πως η εταιρεία κατασκεύασε αρχικά κάποια ειδικά επιστρώματα, που είχαν σαν βάση τους τα μεταλλικά οξείδια και χρησιμοποιώντας εν συνεχεία, μία διαδικασία ψεκασμού, κάλυψαν όλη την επιφάνειά τους. Έτσι με τη χρήση αυτών των επιστρωμάτων και χαμηλής τάσης ρεύματος, το γυαλί κατέστη ικανό απορροφά σχεδόν όλο το φως και τη θερμότητα που εκπέμπει ο ήλιος.

Μια άλλη εξίσου σημαντική διαφορά των νέων αυτών γυαλιών, είναι η ικανότητά τους να ελέγχουν την ηλιακή ακτινοβολία από ένα διακόπτη! Πώς; Τις ελαφρά ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα που κάποιος θέλει τη μέγιστη ζεστασιά από τον ήλιο, αφήνει το διακόπτη κλειστό, ούτως ώστε το σπίτι να ζεσταθεί λες κι είναι καλοκαίρι. Το καλοκαίρι – τώρα – με το άνοιγμα του διακόπτη, βάζουμε κατά κάποιο τρόπο «γυαλιά ηλίου» στα παράθυρα αυτά, με αποτέλεσμα ο χώρος να προστατεύεται από το εκτυφλωτικό φως, κι εμείς να απολαμβάνουμε το κέρδος της μετατροπής της θερμότητας σε άλλες ενεργειακές μορφές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ηλεκτρονικά αυτά γυαλιά αντικατοπτρίζουν μία επαναστατική τεχνολογία. Μπορούν να μετατρέψουν ένα σκοτεινό χώρο σε φωτεινό με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα.  Μειώνουν αυτόματα και δραστικά τη χρήση της ενέργειας στον κόσμο, γιατί είναι εύκολα στην εφαρμογή, και οικονομικά στην ενεργειακή κατανάλωση (έχουν την ικανότητα να μειώσουν την κατανάλωση της ενέργειας  κατά 28%).

Ας μην ξεχνάμε – άλλωστε -πως η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, είναι εξαιρετικά σημαντική, για τους ακόλουθους λόγους:

– Τα κτίρια χρησιμοποιούν το 40% της καταναλωμένης ενέργειας, κυρίως για θέρμανση και ψύξη. Αυτό το σημαντικό ποσοστό είναι που ώθησε την εταιρεία Sage Electrochromics στην ανακάλυψη νέων ηλιακών συστημάτων. Ο ήλιος βρίσκεται πολύ χαμηλότερα το χειμώνα, έτσι ώστε βεράντες και παράθυρα που βλέπουν προς το Νότο, να συμβάλουν στο να είναι δροσερός ο χώρος το καλοκαίρι και ζεστός το χειμώνα, χωρίς έξοδα.

– Πολλά κτίρια δεν έχουν χρηματοδοτήσεις ώστε να αποφεύγεται η λάθος χρήση της ενέργειας, αλλά να εξοικονομείται.

Για να αντιληφθούμε τη σημασία της συγκεκριμένης τεχνολογικής ανακάλυψης, αρκεί να πούμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Ομπάμα έχουν ήδη επενδύσει σε αυτή, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 103 εκατομμυρίων δολαρίων (83 εκατ. ευρώ περίπου).

Εξάλλου, στις αρχές του 2010 η εταιρεία είχε κι έναν δεύτερο χορηγό, την Advanced Energy Manufacturing Tax Credits, η οποία χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια με το ποσό των 31 εκατομμύριων δολαρίων (25 εκατ. ευρώ περίπου). Πρόσφατα η συγκεκριμένη εταιρεία προσέφερε άλλα 58 εκατομμύρια ευρώ, για επέκταση του σχεδίου του συγκεκριμένου είδους γυαλιού στους κτιριακούς της χώρους (250,000 τμ), προκειμένου, και να εκμεταλλευτεί το κέρδος που αποφέρουν τέτοιες εφαρμογές μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και να συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης των ρύπων στην ατμόσφαιρα που θα οδηγήσει στον περιορισμό του καταστροφικού για τον πλανήτη μας, φαινομένου του θερμοκηπίου.

Άλλωστε η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας είναι χαρακτηριστική :«Αυτή η επένδυση θα συμβάλει στη μείωση των δημόσιων τιμολογίων για διάφορες υπηρεσίες, θα μειώσει τη ρύπανση από τον άνθρακα, και παράλληλα θα προσφέρει τη δυνατότητα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που χρειάζεται η οικονομία. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης της αμερικάνικης καινοτομίας, αλλά κι ένα ακόμη βήμα προς μία ισχυρότερη οικονομία και έναν υγιέστερο πλανήτη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;