Η πρώτη δεκαετία της χιλιετίας φτάνει στο τέλος της και η στήλη μας  «Technology Talk» φιλοξενεί τις 10 τεχνολογικές καινοτομίες που μετά το 2000, άλλαξαν τη ζωή μας.

 

Η εξάπλωση του DSL – Broadband Internet access (2000)

Το DSL (Ψηφιακή συνδρομητική Γραμμή) είναι μί ομάδα τεχνολογιών που παρέχουν μετάδοση δεδομένων πάνω από τα παραδοσιακά τηλεφωνικά καλώδια. Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι το ADSL που πετυχαίνει υψηλότερους ρυθμούς μεταφοράς από τα παραδοσιακά modem. Χρησιμοποιώντας το τμήμα του καλωδίου, επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Τα πλεονεκτήματα είναι κυρίως δύο. Πρώτον, τηλέφωνο και ίντερνετ μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, και δεύτερον, η σύνδεση είναι μόνιμη και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.

 

USB Flash drive (2000) 

Οι μνήμες USB αντικατέστησαν την τελευταία δεκαετία τις δισκέτες και είναι πλέον οι πιο διαδεδομένες συσκευές αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων. Είναι συνήθως φορητές, πολύ μικρότερες από το Floppy Disc, έχουν ενσωματωμένη μια θύρα USB, και η χωρητικότητά τους κυμαίνεται από 64 MB μέχρι 128 GB, με συνεχείς βελτιώσεις στο μέγεθος και την τιμή ανά GΒ. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία USB mass storage (μαζική αποθήκευση) που υποστηρίζεται από σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows, το Mac OS X και το Linux. Αποτελούνται από μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος, που προστατεύεται μέσα σε μια μεταλλική, πλαστική ή άλλου υλικού, θήκη, αρκετά γερή ώστε να μεταφέρεται στην τσέπη ή ως μπρελόκ.

Η Trek Technology (από τη Σιγκαπούρη) και η IBM, ήταν οι πρώτες εταιρίες που κυκλοφόρησαν USB flash drives στην αγορά, το 2000, με αρχική δυνατότητα αποθήκευσης 8 ΜΒ, πέντε φορές δηλαδή περισσότερη από μια δισκέτα.

 

iPod (2001)

 

Το «Jukebox τσέπης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2001 και είναι το απόλυτο gadget των 00’s. Η πρώτη του έκδοση κόστιζε 399 δολάρια και είχε χωρητικότητα 5 GB. Η τσουχτερή του τιμή σχολιάστηκε αρνητικά, αλλά οι πωλήσεις του δεν επηρεάστηκαν καθόλου, αφού η δυνατότητα μιας τεράστιας φορητής δισκοθήκης σε μέγεθος μικρότερο από ένα πακέτο τσιγάρα, γοήτευσε αμέσως τους λάτρεις της μουσικής σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έσπευσαν να το κάνουν δικό τους. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν πιο εξελιγμένες και ελαφριές συσκευές, με ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα, ενώ δημιουργήθηκε και το iPod nano, μισό σχεδόν σε μέγεθος από το κανονικό.

Το iPod μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή, και χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης δεδομένων, ενώ αναπαράγει τεράστιο αριθμό διαφορετικών αρχείων ήχου και εικόνας. Το iPod έχει γράψει τη δική του ιστορία σε απόδοση, εμφάνιση και δυνατότητες διαφορετικών εφαρμογών, είναι μακράν το πρώτο σε πωλήσεις MP3 player παγκοσμίως, και κατέχει το 76% των πωλήσεων στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι στα 8 χρόνια της κυκλοφορίας του, έχουν πουληθεί πάνω από 60 εκατομμύρια iPod σε όλο τον κόσμο.

 

Wikipedia (2001)

 

Η Βικιπαιδεία είναι η μεγαλύτερη διεθνής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Γράφεται και ανανεώνεται από εθελοντές με το ειδικό λογισμικό wiki, πράγμα που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσθέσει ή να αλλάξει άρθρα. Ιδρύθηκε το 2001 στις ΗΠΑ από τους Jimmy Wales και Larry Sanger και σήμερα διοικείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia Foundation. Η αγγλική Wikipedia – η πλουσιότερη όλων σε όγκο – περιλαμβάνει περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια άρθρα, ενώ στόχος της είναι να επιτύχει μια ίση – ή και καλύτερη-  ποιότητα σε σχέση με τη θρυλική Britannica, και κάποια στιγμή να εκτυπωθεί. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλεγχος στις πηγές και τους συγγραφείς της, έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη αρνητικά σχόλια, όμως η δημοτικότητά της συνεχώς ανεβαίνει, όχι μόνο λόγω της ποικιλίας των θεμάτων, αλλά και της ταχύτητας με την οποία ανανεώνονται τα άρθρα της με κάθε καινούργια πληροφορία.

 

Social Network Service (2002)

 

 

Ο όρος Social Networking περικλείει το δίκτυο όλων εκείνων των ιστοσελίδων, στις οποίες ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προφίλ και να έρθει σε εικονική επαφή με άλλους ανθρώπους της ιστοσελίδας, επικοινωνώντας με διάφορους τρόπους. Μπορεί να μιλήσει, να ανταλλάξει απόψεις και θέσεις, να μοιραστεί πληροφορίες, φωτογραφίες και δημιουργίες, να παίξει παιχνίδια, να γνωρίσει κόσμο, να συζητήσει ζωντανά, και γενικότερα να αναπτύξει οποιουδήποτε είδους κοινωνική δραστηριότητα, πάντα μέσω του διαδικτύου.

Η αρχή έγινε από το Friendster το 2002, όμως το μεγάλο «μπαμ» έκανε ένα χρόνο αργότερα το MySpace που αναπτύχθηκε ραγδαία και μέσα σε δύο χρόνια έφτασε να έχει περισσότερα χτυπήματα ακόμα κι από το Google. Σήμερα υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες Social Network σε όλο τον κόσμο, με κυριότερες το Facebook και το Twitter (πρώτες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή), το MySpace και το LinkedIn (κυρίως στη Βόρεια Αμερική), το Hi5, το Tuenti, το Badoo και το Skyrock (στην Ευρώπη).

 

P2P File SharingBitTorrent (2002)

 

 

Τον Ιούνιο του 1999 ο Shawn Fanning ίδρυσε στη Βοστόνη τον Napster, μια υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων στο internet. Η τεχνολογία του επέτρεπε στους χρήστες να ανταλλάσσουν μουσικά MP3 files, παραβιάζοντας για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά τα καλλιτεχνικά πνευματικά δικαιώματα. Ο Napster ανέστειλε το 2001 τη λειτουργία του, λόγω συνεχών δικαστικών διώξεων, όμως άνοιξε το δρόμο σε πιο εξελιγμένα πρωτόκολλα ανταλλαγής αρχείων, όπως τα torrents.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002, τα αρχεία δεν αποθηκεύονται σε κάποιον server, αλλά τα έχει κάθε χρήστης στο PC του. Έτσι, όταν κάποιος κατεβάζει δεδομένα με torrent, μαζεύονται διάφορα «κομμάτια» των δεδομένων από όλους τους χρήστες. Το ποιοι χρήστες έχουν τα αρχεία (ή έστω κάποιο μέρος τους), το μαθαίνει κανείς από έναν server που ονομάζεται tracker. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες υπάρχουν μέσα σε ένα torrent αρχείο, το οποίο κατεβάζουμε αρχικά για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Το BitTorrent είναι το πιο διαδεδομένο Peer to Peer (P2P) πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων και υπολογίζεται ότι καλύπτει το 27-55% της συνολικής κυκλοφορίας αρχείων στο internet.

 

Google (2004)

 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών στον κόσμο και τη νούμερο 1 μηχανή αναζήτησης στο internet. Ιδρύθηκε το 1998 από δυο φοιτητές του αμερικανικού Πανεπιστήμιου Stanford, τους Sergey Brin και Lawrence Page, και διατέθηκε ελεύθερα στο κοινό το 2004. Στόχος της είναι η οργάνωση και διάθεση όλων των υπαρκτών πληροφοριών. Η λέξη Google προήλθε από τον μαθηματικό όρο Googol (που σημαίνει τον αριθμό 1 με 100 μηδενικά) και είναι πλέον αρκετά δημοφιλής. Βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου Alexa 500 Top Sites, ενώ από το 2007 θεωρείται η διασημότερη εταιρία της υφηλίου, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Microsoft Corp.

 

YouΤube & Daily Motion (2005)

 

Το YouTube είναι o δημοφιλέστερος διαδικτυακός τόπος, ο οποίος επιτρέπει την αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 από τρεις πρώην υπαλλήλους της PayPal, και τον Οκτώβριο του 2006 αγοράστηκε από την Google έναντι 1.65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι χρήστες έχουν ελεύθερη πρόσβαση και μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ταινίες, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό βίντεο με χρονικό όριο δέκα λεπτά το καθένα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανεξάρτητο video hosting website στον κόσμο και σύμφωνα με το Comscore βρίσκεται στην 36η θέση παγκοσμίως.

 

Mobile computing – Apple iPhone (2007)

 

Ο όρος Mobile Computing αναφέρεται στη δυνατότητα της χρήσης τεχνολογίας τη στιγμή που βρισκόμαστε σε κίνηση. Πρόκειται για φορητές συσκευές πολυμέσων με εξελιγμένες εφαρμογές και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι πρώτες εταιρίες που κατασκεύασαν smartphones ήταν η φινλανδική NOKIA και η καναδέζικη RIM με το πασίγνωστο BlackBerry (2002). Όμως η πραγματική επανάσταση ήρθε με το iPhone της Apple, το οποίο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2007. Με όλες σχεδόν τις λειτουργίες να εκτελούνται μέσω της οθόνης αφής, ένα υπερσύγχρονο μενού και άπειρες εφαρμογές, το iPhone (που λειτουργεί και ως εξελιγμένο iPod touch) θεωρείται ήδη το απόλυτο gadget, καλύπτοντας μέσα σε μόνο δύο χρόνια, πάνω από το 15% της παγκόσμιας αγοράς. Το καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε το τρίτης γενιάς iPhone 3GS, ενώ μην ξεχνάτε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου 2009 είναι πλέον διαθέσιμη και η SPORT24 iPhone Application!!!

 

Η απόδειξη της Εικασίας του Πουανκαρέ (2002)

 

Η Εικασία του Πουανκαρέ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα του περασμένου αιώνα και παρέμενε άλυτο από το 1904, μέχρι και το 2002, οπόταν ένας Ρώσος μαθηματικός, ο Γκρίγκορι Πέρελμαν, το απέδειξε και «κούφανε» το σύμπαν!

Ο Ζιλ Ανρί Πουανκαρέ, Γάλλος μαθηματικός, θεωρητικός φυσικός και φιλόσοφος της επιστήμης, εξέφρασε πρώτος τη βασική αρχή της «Θεωρίας του Χάους» το 1904, λέγοντας πως «μικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες, προκαλούν μεγάλες διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα». Πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα στην τοπολογία και την μελέτη των γεωμετρικών ιδιοτήτων των αντικειμένων που δεν αλλάζουν όταν τεντώνονται, διαστρεβλώνονται ή συρρικνώνονται.

Από τον 19ο αιώνα, οι μαθηματικοί ήξεραν ότι η σφαίρα είναι το μόνο δυσδιάστατο αντικείμενο με αυτήν την ιδιότητα, αλλά ήταν αβέβαιοι για τα αντικείμενα με περισσότερες διαστάσεις. Η Εικασία Πουανκαρέ έλεγε ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα είναι ο μόνος περιβαλλόμενος τρισδιάστατος χώρος χωρίς οπές. Οι φωστήρες της μαθηματικής επιστήμης αδυνατούσαν για έναν περίπου αιώνα να αποδείξουν την Εικασία, μέχρι που ένας Ρώσος, ο Grigory Perelman, μετά από προσπάθειες 8 χρόνων, κατέληξε το 2002 σε μια απόδειξη 473 σελίδων. Το κορυφαίο της ιστορίας είναι ότι τον Αύγουστο του 2006 ο Πέρελμαν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε το Μετάλλιο Fields (το σημαντικότερο βραβείο στο χώρο των Μαθηματικών), ενώ περιφρόνησε και τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ινστιτούτου Clay Mathematics, επειδή δεν θεωρούσε τους κριτές του άξιους να τον κρίνουν!

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;