Σίγουρα τα ψάρια δεν είναι το πρώτο κατοικίδιο που σας έρχεται στο μυαλό, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένετε από ένα ψαράκι, να σας ξυπνήσει το πρωί με φιλιά, ή να τσακώσει επίδοξους διαρρήκτες, προστατεύοντας εσάς και το σπίτι σας.

Έχει όμως και τα καλά του… Δεν χρειάζεται πρωί- βράδυ βόλτα, ούτε ανανέωση της τροφής του καθημερινά (πλέον στην αγορά υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες), και το πιο σημαντικό… δεν θα κάνει ποτέ αταξίες με το κατοικίδιο του γείτονα!

Πέραν όμως της πρακτικής του όλου θέματος, υπάρχει και η αισθητική του πλευρά. Αναμφισβήτητα, ένα ενυδρείο μπορεί να φωτίσει και να δώσει χρώμα και ζωή στο χώρο σας.

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Κόστος

Καλύτερα να επενδύσετε λίγα χρήματα παραπάνω, παρά να τρέχετε μετά για ανταλλακτικά.

Για το ολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογίσετε την τιμή του ενυδρείου, των αξεσουάρ (καθαριστικά προϊόντα, φίλτρα, καπάκι, βάση) και φυσικά τη λυπητερή για τα νέα σας υδρόβια κατοικίδια!

Μέγεθος

Όπως λένε οι ειδικοί, τα μικρά ενυδρεία θέλουν περισσότερη περιποίηση, μιας και όταν το νερό είναι λίγο, θέλει συχνότερα ανανέωση και καθαρισμό.
 
Επίσης, να μην ξεχνάτε όταν υπολογίζετε το βάρος του ενυδρείου σας, να σκέφτεστε και πόσο θα ζυγίζει αφού το γεμίσετε με νερό.

Εγκατάσταση

Το καινούργιο ενυδρείο πρέπει να πλυθεί επιμελώς, αλλά όχι με απορρυπαντικά (ούτε καν σαπούνι), παρά μόνο με ζεστό νερό. Στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήσετε τον εξοπλισμό (φίλτρο, αντίσταση θέρμανσης, κλπ.), και όλο το διάκοσμο (βότσαλα, βραχάκια… ναυάγια!).

Τα διακοσμητικά υλικά που πωλούνται σε ειδικά καταστήματα, είναι συνήθως αποστειρωμένα, οπότε τα τοποθετούμε κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο. Εάν βρίσκονται χύμα στο ράφι, χωρίς συσκευασία, ή εάν πρόκειται για υλικά που έχουμε συλλέξει εμείς, θα πρέπει να τα απολυμάνουμε, βράζοντάς τα.

Χλωρίδα και πανίδα

Τα κριτήρια επιλογής των ψαριών που θα ζήσουν στο ενυδρείο, θα τα καθορίσουμε ανάλογα με το γούστο μας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να βάλουμε μέσα στο ίδιο ενυδρείο κάθε είδος ψαριού, αφού δεν ζουν όλα υπό τις ίδιες συνθήκες – π.χ. θερμοκρασίας – ούτε μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά όλα τα είδη μεταξύ τους.

Άλλωστε, τα ψάρια, δεν ταιριάζουν με όλα τα φυτά. Κάποια ψαράκια είναι φυτοφάγα, όμως κάποια φυτά δεν είναι καν βρώσιμα. Με λίγα λόγια, κινδυνεύετε να γίνετε θύτης, και ο «NEMO» σας, θύμα!

Φροντίδα

Μια γενικώς αποδεκτή αρχή, είναι ότι το πολύ φαΐ,  μικραίνει τη ζωή! Συνήθης τακτική – λοιπόν – είναι το τάισμα μία φορά την ημέρα, και νηστεία μία μέρα το δεκαήμερο. Σκοπός αυτής της 24ωρης στέρησης τροφής, είναι να αναγκάζονται τα ψάρια να συλλέγουν την τροφή που έχει μείνει στον πάτο του ενυδρείου, κι έτσι να κάνουν ένα φυσικό καθαρισμό του χώρου τους. Κάθε δύο με τρεις μήνες ανανεώνουμε το 30% της ποσότητας του νερού, και παράλληλα καθαρίζουμε το φίλτρο.

Προσοχή…

σε ενυδρεία με ζωντανά φυτά, όπου δεν πρέπει να ξεχνάμε το σακουλάκι με τον άνθρακα που τοποθετείται μετά το φίλτρο. Τώρα, όσον αφορά την άλγη (πρασινάδα σα τζάμια), αυτή μπορεί να καθαριστεί με χημικά σκευάσματα, αλλά και φυσικά, δηλαδή με ψάρια-καθαριστές, όπως είναι το ψάρι Βεντούζα, ή αλλιώς Γλείφτης!

Εκπληκτικές προτάσεις για το γυάλινο σπιτάκι του ψαριού σας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.aqualife.com.gr.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;