Εάν νομίζετε ότι ο πύργος της Πίζας είναι κάτι το μοναδικό και το αξεπέραστο, τότε δεν θα έχετε δει τον πύργο του Abu Dhabi.

Το κτίριο Capital Gate, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπερέχει από τον Πύργο της Πίζας, αφού γέρνει κατά 4,5 φορές περισσότερο από τον Ιταλικό πύργο, έχοντας συνολική κλίση 18 μοιρών!

Κατασκευαστής του κολοσσιαίου αυτού έργου είναι η εταιρεία Abu Dhabi National Exhibitions Company (ADNEC), ενώ αποτελεί έμπνευση των CC Architects, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness για ν’  αναγνωριστεί ως «ο πιο κεκλιμένος πύργος που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο».  

Ο ουρανοξύστης αυτός έχει μέση επιφάνεια ορόφου τα 1400 τετραγωνικά μέτρα, συνολικό ύψος 160 μέτρα, και αποτελείται από 35 ορόφους, από τους οποίους ο τελευταίος, αποκλίνει από τον κατακόρυφο άξονα δεκαοκτώ μοίρες προς τα δυτικά, ενώ στην Πίζα ένα ανεξάρτητο καμπαναριό αποκλίνει μόνο τέσσερις.

Ως αποτέλεσμα της μοναδικής στάσης του, το ειδυλλιακό και παράξενο κτίριο έχει κατασκευαστεί πάνω από ένα πυκνό πλέγμα του ενισχυμένου χάλυβα, με θεμέλια 30 μέτρων, ώστε να διανέμει σωστά τη βαρύτητα, και ν’ αντέχει τον αέρα και τις σεισμικές πιέσεις που προκαλούνται στο εσωτερικό του.

Χαρακτηριστικό του επίσης, είναι οι μοναδικοί 728 κατά παραγγελία diamond-shaped υαλοπίνακες, γιατί ο καθ’ ένας απ’ αυτούς εγκαθίσταται με μια ελαφρώς διαφορετική γωνία, λόγω της καμπής.

Επίσης, στους 18 υψηλότερους ορόφους του έχει στεγαστεί  το πεντάστερο ξενοδοχείο «Hyatt», το οποίο διαθέτει 200 πολυτελή δωμάτια, ενώ οι χαμηλότεροι όροφοι έχουν διατεθεί ως γραφειακοί χώροι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας ADNEC, Simon Horgan, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το Capital Gate «είναι ένα κτίριο για το οποίο ο κόσμος θα εκπλαγεί, θα εντυπωσιαστεί και θα συζητήσει πολύ, όχι μόνο για το ότι έχει ξεπεράσει ένα άλλο κτίριο του κόσμου, ως το πιο ψηλό, αλλά ταυτόχρονα και για την αξεπέραστα, αισθητική και αρχιτεκτονική του λαμπρότητα, αλλά και το τεχνικό επίτευγμά του».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;