ΠΑΡΚΕ Γνωρίστε τα σημαντικότερα είδη!

Το ξύλινο πάτωμα είναι διαχρονικό, ζωντανό και φυσικό, ενώ παράλληλα καταφέρνει και δημιουργεί μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό το λόγο το προτιμούν οι περισσότεροι καταναλωτές. Πέραν τούτου, όμως, τα ξύλινα δάπεδα ταιριάζουν με όλες τις τάσεις της διακόσμησης.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα τεχνικά πλεονεκτήματα του φυσικού ξύλινου δαπέδου, είναι οι μεγάλες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές του ικανότητες, και η μεγάλη αντοχή του στη φθορά του χρόνου και στο φως.

Τα μασίφ δάπεδα τοποθετούνται καρφωτά ή κολλητά. Μερικά από τα πιο γνωστά είδη τέτοιων δαπέδων είναι η δρυς, η κερασιά, η οξιά, το πεύκο, η καρυδιά, το σφεντάμι.

Ο πιο σωστός τρόπος τοποθέτησης των ξύλινων δαπέδων είναι καρφωτά, ώστε να μπορεί το ξύλο να διατηρήσει την ελαστικότητα και ευκαμψία του. Επίσης, τα καδρόνια είναι σημαντικό να τοποθετούνται οριζόντια με απόσταση 30 cm, αλλά να εφαρμόζει καλά το αρσενικό με το θηλυκό πριν το κάρφωμα, για να μην τρίζει το δάπεδο αργότερα.

Δρυς

Το δρύινο παρκέ χαρακτηρίζεται για την μεγάλη του αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά και για το ξανθό του χρώμα. Πρόκειται για ένα καθαρό στην κατεργασία ξύλο, που απαντάται χρωματικά από ανοιχτό καστανό μέχρι και ροδοκόκκινο χρώμα.

Διατίθεται σε ποιότητες A, B, και C, ενώ παράλληλα υπάρχει και η σκουρόχρωμη , με επεξεργασία τεχνητής παλαίωσης για χώρους μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Φύεται στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ιαπωνία και στο Ιράν.

Οξιά

Η οξιά είναι σκληρό, ανθεκτικό, ελαστικό, ελαφρύ και καθαρό στην κατεργασία του ξύλο. Οι χρωματισμοί του είναι από ανοιχτό καστανό μέχρι και ροδο-καστανό.

Χρησιμοποιείται για έπιπλα υπνοδωματίου, καθιστικού αλλά και κουζίνας, κυρίως σε στιλ ρουστίκ. Επίσης, για επενδύσεις τοίχων και οροφών, παρκέ, σκάλες, παράθυρα και πόρτες. Εισάγεται από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και το Ιράν.

 

 

Πεύκο

Το ξύλο από πεύκο έχει χρωματισμούς από ανοιχτό κίτρινο έως κοκκινωπό, με χαρακτηριστικά νερά σε κωνοειδή σχήματα και είναι πλούσιο σε ρετσίνι. Επίσης, έχει την ιδιότητα να σκουραίνει με την έκθεση στο φως.
Πρόκειται για ένα από τα είδη ξυλείας κωνοφόρου με πολύ ευρεία χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακαινίσεις κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, αφού εύκολα τοποθετείται πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, μωσαϊκό, μάρμαρο, πλακάκι, παλαιό ξύλινο πάτωμα.

Είναι ιδανικό για εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση, ακόμα και αυθημερόν, χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο και λουστράρισμα. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού μπορεί να ξανά τριφτεί και να ξανά λουστραριστεί 3-4 φορές.
Το πεύκο, με περίπου 94 είδη, είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα κωνοφόρα δέντρα, που φύονται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και στη Βορειοδυτική Σιβηρία.

Κερασιά

Η κερασιά έχει το χάρισμα να χρωματίζεται και να στιλβώνεται εύκολα. Προσφέρεται σε ροδο-καστανό χρώμα, ματ, γυαλιστερό, με λεπτή υφή, μερικές φορές και με κυματιστά νερά.

Χρησιμοποιείται για παρκέ, για ποιοτικά έπιπλα (π.χ. εποχής), για εντυπωσιακές ξυλεπενδύσεις.

Την προέλευσή της οφείλει κυρίως στις εύκρατες ζώνες όλων των μερών της γης.

 

Καρυδιά

Η καρυδιά προσφέρεται σε χρωματισμούς ανοιχτόχρωμου μέχρι σκούρου καστανού, με ακανόνιστες φλέβες και όμορφα νερά ή γραμμώσεις.

Σημαντικό είναι ότι διαθέτει άριστες ιδιότητες στο τορνάρισμα, στο χρωμάτισμα και στο στίλβωμα.

Η χρήση της είναι παρόμοια με αυτή της κερασιάς και είναι ένα από τα πιο περιζήτητα είδη ξυλείας για καλόγουστα έπιπλα υπνοδωματίου, καθιστικού, τραπεζαρίας και παρκέ.

Το συγκεκριμένο ξύλο προέρχεται από τη Νότια Ευρώπη, τη Μικρά Ασία, τη Βόρεια Ινδία έως την Κίνα, τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;