Το θέμα της πληρωμής των κοινοχρήστων απασχολεί και ταλαιπωρεί πολλούς ενοίκους διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες.  Ο δε νόμος περί κοινοχρήστων χαρακτηρίζεται επιεικώς ως γελοίος.  Tο μεγάλο πρόβλημα της κακής γειτνίασης παραμένει και ταλαιπωρεί αρκετούς (όχι πάντα ιδιότροπους), καθώς πολλοί ασυνείδητοι και ανεύθυνοι ένοικοι καθυστερούν επανειλημμένα την πληρωμή, βρίσκοντας μάλιστα, πάντα «φτηνές» δικαιολογίες!

Ορισμένοι «έξυπνοι» ένοικοι δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστά τους και αδιαφορούν, με το πρόσχημα ότι έχουν πολλά και διάφορα παράπονα (είτε δικαιολογημένα είτε όχι) εναντίον της Διαχείρισης ή του κατασκευαστή. Πολλές φορές, οι ενοικιαστές εξαφανίζονται ή απουσιάζουν στο εξωτερικό 

Πώς μπορεί λοιπόν, να λειτουργεί ομαλά ένα κοινόκτητο κτίριο, αν όλοι οι ένοικοι σκεφτούν με τον ίδιο τρόπο και δε θέλουν να πληρώνουν; Πώς παράδειγμα θα έχουν φωτισμό στα κλιμακοστάσια και στους χώρους στάθμευσης και πώς θα λειτουργεί ο ανελκυστήρας, αν δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΑΗΚ; Γι’ αυτό οι πλείστες κοινόκτητες οικοδομές στην Κύπρο παραπαίουν…

Ένα άλλο θέμα είναι το πώς κατανέμονται τα κοινόχρηστα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι ανάλογα με τα τ.μ. των καλυμμένων χώρων ανά διαμέρισμα/μονάδα. Το Κτηματολόγιο υποστηρίζει ότι είναι ανάλογα με την αξία της κάθε μονάδας. Βέβαια, και οι δύο τρόποι κατανομής αφήνουν μεγάλα κενά και είναι αμφισβητήσιμοι.

Επιπρόσθετα, εμφανίζεται και το πρόβλημα της νομιμότητας της Διαχειριστικής Επιτροπής, η οποία για να μπορεί να λαμβάνει δικαστικά μέτρα, πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, και για να επιτευχθεί αυτό, εξυπακούεται ότι θα υπάρχουν και οι επιμέρους τίτλοι ιδιοκτησίας! Τι γίνεται, λοιπόν, στις τόσες περιπτώσεις, που δεν υπάρχουν τίτλοι; Μια παράνομη επιτροπή, σίγουρα, δεν έχει δυνατότητες είσπραξης!

Έστω και αν η Διαχειριστική Επιτροπή καταστεί νόμιμη, πώς θα λάβει δικαστικά μετρά εναντίον του οφειλέτη, εφόσον θα χρειαστεί εκ των προτέρων να καταβληθούν σημαντικά ποσά στο Δικηγόρο, που θα αναλάβει την υπόθεση; Δηλαδή, οι υπόλοιποι ένοικοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το χρέος του οφειλέτη και μετά να του κινήσουν αγωγή, για να εισπράξουν το ανάλογο ποσό.

Και όταν έρθει η ώρα της ανακαίνισης, πώς θα συνεννοηθούν 10 ιδιοκτήτες, όταν κάποιοι απουσιάζουν σε διάφορες χώρες, όταν άλλοι έτσι και άλλοι αλλιώς δεν ενδιαφέρονται και άλλοι δε συμφωνούν;

Παρατηρούμε με λύπη, πόσο γελοίος είναι αυτός ο νόμος! Ενώ, χωρίς τροποποίηση και σημαντική βελτίωση του Νόμου περί κοινοχρήστων, η μόνη επιλογή του κάθε ενοίκου είναι: να πουλήσει και να φύγει από κάθε προβληματική πολυκατοικία.

Καλούμε τους αρμόδιους να μην κουραστούν να απαντήσουν στα ερωτήματα μας (παρόλο που τα χαρακτηρίζουμε αναπάντητα), αλλά ας ενσκήψουν πάνω στο πρόβλημα και ας βοηθήσουν τόσους πολλούς συμπολίτες μας, τροποποιώντας το Νόμο και κάνοντας τον, λειτουργικό και δίκαιο. Κι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε εάν, βέβαια, μας το ζητήσετε!!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;