Επειδή έχει αρχίσει η Δημόσια συζήτηση των Εθνικών Παραρτημάτων για τους ευρω-κώδικες οι οποίοι θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2011, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που αφορούν, τόσο τη διαδικασία, όσο και το περιεχόμενο αυτών των Εθνικών Παραρτημάτων.

Tα Εθνικά Παραρτήματα προκύπτουν και εφαρμόζουν τις ειδικές γεωγραφικές, γεωλογικές ή κλιματικές συνθήκες, από τα συγκεκριμένα επίπεδα προστασίας που ισχύουν σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, αυτά τα Εθνικά Παραρτήματα τέθηκαν σε Δημόσια Συζήτηση, ώστε να μπορέσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους πάνω σε μια επιστημονική βάση γι’ αυτά τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν «υποχρεωτικά».

Όμως κύριοι… πριν ακόμη αρχίσει η διαδικασία, το μεγαλύτερο μέρος των Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, αποκλείεται από τη συμμετοχή του σ’ αυτή τη συζήτηση… λόγω γλώσσας.

Τόσο οι ευρω-κώδικες (οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει), όσο και οι προτάσεις των Εθνικών Παραρτημάτων, είναι στην Αγγλική.

Γνωρίζετε κύριοι εκπρόσωποι και αρμόδιοι φορείς του κράτους, ότι η πλειοψηφία των Πολιτικών Μηχανικών δεν έχει σπουδάσει σε αγγλόφωνες χώρες, άρα δεν γνωρίζει αγγλικές τεχνικές ορολογίες;

Μας καλείτε λοιπόν να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση χωρίς να γνωρίζουμε τη γλώσσα, και θέλετε να εφαρμοστεί μια νέα νομοθεσία που αφορά την εργασία και το μέλλον μας;

Σε ποια χώρα της Ευρώπης έχουν εφαρμοστεί οι ευρω-κώδικες και τα Εθνικά Παραρτήματά τους, σε γλώσσα διαφορετική απ’ αυτή που μιλούν 

Έρχομαι και σ’ ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τις νέες ζώνες σεισμικότητας που προτείνονται στου νέους ευρω-κώδικες.

Για τον καθορισμό των σεισμικών ζωνών έγινε σοβαρή συζήτηση, κι από το 1986 έχει καθοριστεί ο χάρτης σεισμικότητας των διαφόρων περιοχών της Κύπρου, ο όποιος υιοθετείται από τους μελετητές μέχρι σήμερα.

Στο νέο προτεινόμενο χάρτη σεισμικότητας των διαφόρων περιοχών, αυξάνονται κατά πολύ οι παράμετροι επιτάχυνσης του εδάφους, οι οποίοι στην πραγματικότητα διπλασιάζονται!!! Ενώ σήμερα οι εδαφικές επιταχύνσεις είναι 0,075, 0,10 και 0,15 αντίστοιχα, προτείνονται να γίνουν 0,15, 0.20 και 0.30 αντίστοιχα.

Τί έχει αλλάξει τα τελευταία 20-25 χρόνια που εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι παράμετροι στον Κυπριακό Αντισεισμικό Κώδικα, που να δικαιολογεί αυτή την τεράστια  αύξηση, ή αυτή τη διαφοροποίηση; Πόσοι σεισμοί και ποιας έκτασης έχουν γίνει τα τελευταία 20-25 χρόνια -ή και 50-100 χρόνια- που διέφεραν απ’ αυτά τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα για την εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών; Ποια μελέτη Κόστους Vs Κινδύνου έχει γίνει,  που να δικαιολογεί αυτή την αντιμετώπιση; Έχει ενημερωθεί και αντιλαμβάνεται ο κοσμάκης, ότι με την εφαρμογή των νέων ευρω-κωδίκων, το κατασκευαστικό κόστος θα τριπλασιαστεί;

Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν γίνει αντίστοιχες μελέτες από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού, οι οποίοι καθόρισαν κάποια κριτήρια και κάποιες παραμέτρους. Εμείς, όμως, δεν έχουμε δική μας άποψη; Ποιος θα επιβαρυνθεί αυτό το κόστος, εάν πράγματι είναι αδικαιολόγητη μια τέτοια προσέγγιση;

Ας γίνει μία πιο βαθιά ανάλυση αυτού του ζητήματος, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, και κυρίως με τη συμμετοχή των Πολιτικών Μηχανικών -οι οποίοι πράγματι είναι γνώστες του θέματος- πριν να είναι αργά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;