Το περιοδικό SELL&BUILD  θα ήθελε να διευκρινίσει ότι τα άρθρα τα οποία δημοσιεύει σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της ικανότητας και εντιμότητας του οποιουδήποτε, παρά μόνο στο σχολιασμό, μέσα στα επιτρεπτά πάντα όρια, της κυπριακής πραγματικότητας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός παραγωγικού διαλόγου μεταξύ φορέων, για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών (απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται) προς όφελος του Κύπριου πολίτη. Για το σκοπό αυτό δημοσιεύουμε πιο κάτω την απαντητική επιστολή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ακριβώς εστάλη στα γραφεία του περιοδικού μας, με αφορμή τη δημοσίευση εκ μέρους μας στο τεύχος 21 (ημερομηνίας 21.3.2011) και στη σελίδα 58 της στήλης «Αναπάντητα Ερωτήματα» του σχετικού άρθρου που αναδημοσιεύουμε στο παρόν τεύχος, στη σελίδα 57.

Παρόλο που θα μπορούσαμε να απαντήσουμε παράγραφο με παράγραφο, της επιστολής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τις δικές μας απόψεις και σχόλια, αυτό δεν εμπίπτει στους στόχους του S&B. Θεωρούμε δεοντολογικά ορθό να αναγνωστούν και τα δυο κείμενα και κάθε αναγνώστης μας, ανεπηρέαστα να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Απαντητική Επιστολή Τεχνικών Υπηρεσιών Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού:

Σχόλια για άρθρο «Αναπάντητα Ερωτήματα» στο περιοδικό SELL&BUILD στο τεύχος 21 στις 21.3.2011

Από το δημοσίευμά σας «Αναπάντητα Ερωτήματα» δημιουργούνται αναπάντητα ερωτήματα για τους Συντάκτες του δημοσιεύματος και θέμα επαγγελματικής δεοντολογίας. Είναι εμφανές ότι το κίνητρο του αρθρογράφου είναι το προσωπικό του συμφέρον.

α) Οι εργοληπτικοί διαγωνισμοί του Υπουργείου για μεγάλα έργα γίνονται με δελτία ποσοτήτων. Οι προσφορές που υποβάλλονται και γι’ αυτά τα έργα είναι το ίδιο χαμηλές και έχουν την ίδια απόκλιση από τις εκτιμήσεις. Γιατί τα δελτία ποσοτήτων δεν εμποδίζουν τις πολύ χαμηλές προσφορές σε αυτές τις περιπτώσεις.

β) Πού ήταν ο Συντάκτης του δημοσιεύματος όταν την περίοδο 2000-2008 οι τιμές ανέβαιναν με την εβδομάδα, να εξηγήσει στους πολίτες για τα χρήματα που πλήρωναν για οικοδομικά έργα; Γιατί οι Επιμετρητές και τα δελτία ποσοτήτων δεν μπόδιζαν την κερδοσκοπία;

Οι τιμές της αγοράς δεν καθορίζονται ούτε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ούτε από τους Επιμετρητές, αλλά από τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Οι Συντάκτες του άρθρου επιχειρούν να ποδηγετήσουν την αγορά και να παρουσιάσουν τις δικές τους εκτιμήσεις σαν τις ενδεδειγμένες τιμές της αγοράς.

Ο πιο «τίμιος» παράγοντας που διαμορφώνει τις τιμές της αγοράς σε μια ελεύθερη οικονομία, είναι ο ανταγωνισμός, κι αυτός θα πρέπει να περιφρουρηθεί. Απόψεις σαν αυτές του δημοσιεύματος, κατατείνουν να υποσκάψουν και να αμφισβητήσουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Είναι απ’ όλους αποδεκτό ότι συνεργούντος του πλούτου που συσσώρευσε η φούσκα του χρηματιστηρίου και της διοχέτευσής του στον τομέα των ακινήτων και της εξωτερικής ζήτησης, αυξήθηκε αδικαιολόγητα το οικοδομικό κόστος, με συνεπακόλουθο τη στασιμότητα της παραγωγικότητας της οικοδομικής βιομηχανίας.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός αυτής της περιόδου θα υποχρεώσει τους εργολήπτες να επιδιώξουν την μείωση του κόστους και με την άνοδο της παραγωγικότητάς τους.

Ο τρόπος περιγραφής ενός έργου θα πρέπει να στοχεύει πρώτιστα στη σωστή εκτέλεση του έργου και όχι στη διευκόλυνση ή κατοχύρωση των συντελεστών.

Κάθε μέθοδος περιγραφής ενός έργου, είτε με σχέδια, είτε με προδιαγραφές μόνο ή σχέδια και δελτία ποσοτήτων, έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο καλύτερος τρόπος περιγραφής ενός έργου είναι η ετοιμασία λεπτομερών σχεδίων και προδιαγραφών. Με αυτό τον τρόπο κατασκευάζεται το έργο χωρίς λάθη, και στην επιθυμητή ποιότητα.

Η περιγραφή του έργου με δελτία ποσοτήτων μπορεί να διευκολύνει τον εργολάβο στην ετοιμασία της προσφοράς του, αλλά συνήθως οι Μελετητές στηριζόμενοι στην ύπαρξη δελτίων ποσοτήτων, αποφεύγουν να ετοιμάσουν λεπτομερή σχέδια, με αποτέλεσμα κατά την εκτέλεση του έργου να προκύπτουν εκτεταμένες αλλαγές και πρόσθετο κόστος στον εργοδότη.

Από την άλλη η περιγραφή του έργου με ποσότητες σε ό,τι αφορά την υποχρέωση του εργολάβου, ενώ το έργο κατασκευάζεται σύμφωνα με τα σχέδια, καθιστά τον έλεγχο της ποσότητας της εργασίας, δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν τα δύο δεν ταυτίζονται όπως συμβαίνει συνήθως. Ενώ με τα σχέδια, εύκολα ελέγχεται η ποσότητα της εργασίας, ο έλεγχος μέσα από τα δελτία ποσοτήτων είναι σχεδόν αδύνατος από τους υπόλοιπους επιβλέποντες και παραμένει στα χέρια μόνο των Επιμετρητών.

Οι Τεχνικές  Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεννόηση και με άλλους φορείς, έχουν επιλέξει μια ισορροπημένη πρακτική. Για τα μεγάλα έργα ετοιμάζονται και δελτία ποσοτήτων, ενώ για τα μικρά έργα, η περιγραφή του έργου γίνεται μόνο με σχέδια και προδιαγραφές.

Είναι άκρως επικίνδυνο και κατάφωρα αντιδεοντολογικό να κινδυνολογούν για την ποιότητα των έργων με αυτό τον τρόπο. Αμφισβητούν την ικανότητα και εντιμότητα όλης της κοινότητας των Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών και των Εργολάβων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τόσο την μελέτη και την επίβλεψη, όσο και την εκτέλεση των έργων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;