Αγαπητή συντακτική ομάδα του «Sell & Build»,

Αρχικά σας συγχαίρω ιδιαιτέρως γι’ αυτή την τόσο βοηθητική σας στήλη «Συμβουλές»! Ακολούθως, επιθυμώ να σας αναφέρω ορισμένους προβληματισμούς μου, και είμαι βέβαιος ότι θα μου λύσετε όλες τις απορίες μου:

  • Πώς μπορώ να θερμάνω το σπίτι μου με καθαρές πηγές ενέργειας;
  • Τι με συμφέρει περισσότερο από οικονομικής απόψεως;

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Προδρόμου

 

Αγαπητέ μας κ. Ιωάννη,

Αν δεν πιστεύετε στις στατιστικές, κοιτάξτε το πορτοφόλι σας! Πάνω από τη μισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι, καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρμανσης τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πέρα από τη ζεστασιά όμως, αυτό συνεπάγεται έξοδα, αλλά και μια σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού η θέρμανση αυτή, συνήθως, παρέχεται από καυστήρες πετρελαίου, ή ηλεκτρικό ρεύμα που παράχθηκε με λιγνίτη.

Ευτυχώς όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, κι ο καταναλωτής έχει σήμερα μία πλειάδα επιλογών για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών:

• Με σύγχρονους καυστήρες βιομάζας

• Με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

• Με ηλιοθερμικά συστήματα

• Με σύγχρονα ηλεκτρικά καλοριφέρ, υψηλής απόδοσης

• Με υβριδικά συστήματα που συνδυάζουν τις παραπάνω τεχνολογίες

Με τις σημερινές τιμές καυσίμων, οι καλύτερες επιλογές είναι, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, βιομάζα, κλιματιστικά, φυσικό αέριο, πετρέλαιο – υγραέριο, ηλεκτρισμός.

Βέβαια, πέραν του κόστους, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση της κάθε τεχνολογίας. Τα κλιματιστικά π.χ. καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, που παράγεται κυρίως από λιγνίτη, και άρα επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

  • Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή -ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος.
  • Αεροστεγανώστε τα κουφώματα. Έτσι μειώνετε τις απώλειες θερμότητας και βελτιώνετε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.
  • Συντηρείτε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Αντικαταστήστε το λέβητα πετρελαίου, με λέβητα φυσικού αερίου ή βιομάζας.
  • Εγκαταστήστε ένα σύστημα αντιστάθμισης για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
  • Εγκαταστήστε θερμοστάτες χώρου, εάν έχετε μονοκατοικία. Σε πολυκατοικίες πρέπει να γίνει ταυτόχρονη εγκατάσταση, σε συνδυασμό με θερμιδομετρητές. Η θερμοστατική ρύθμιση της θέρμανσης βελτιώνει τις συνθήκες άνεσης και μειώνει την κατανάλωση.
  • Ρυθμίστε το θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ, ή όταν απουσιάζετε γι’ αρκετές ώρες. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε το θερμοστάτη, εξοικονομείτε ενέργεια ύψους 1%-2%.
  • Απομονώνετε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται, ρυθμίζοντας το διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
  • Ανοίγετε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα, για να επιτρέπετε στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.
  • Κλείνετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ, ή όταν φυσάει πολύ.
  • Κλείνετε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • Εξαερώνετε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζετε.
  • Με καλή θερμομόνωση επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία σε ενέργεια και χρήματα. Μονώστε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης.
  • Βάλτε έξυπνα παράθυρα και υαλοστάσια (ιδίως στα βόρεια ανοίγματα).
  • Προσδιορίστε τις εγκαταστάσεις θέρμανσης που θα χρειαστείτε, αφού πρώτα εφαρμόσετε όλες τις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Η σωστή επιλογή του συστήματος (είτε πρόκειται για καυστήρα πετρελαίου, είτε γι’ άλλο καύσιμο) είναι πρωταρχικής σημασίας. Συνήθως, οι τεχνικοί υπερδιαστασιολογούν τα συστήματα για να είναι σίγουροι πως θα αποδώσουν. Δυστυχώς όμως, η υπερδιαστασιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές και σπατάλη. Ένας πολύ χονδρικός κανόνας για ένα μέσο σπίτι στην Κύπρο, είναι πως η ισχύς του συστήματός σας θα πρέπει να είναι το 1/10 των τετραγωνικών της κατοικίας σας. Αν π.χ. ζείτε σ’ ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων, η απαιτούμενη ισχύς για θέρμανση είναι περίπου 8 KW (κιλοβάτ, 1 KW = 860 Kcal/h). Προφανώς, αυτό είναι μια τάξη μεγέθους και μόνο, αφού η ακριβής ισχύς θα καθοριστεί από την ποιότητα της κατασκευής, της θερμομόνωσης, αλλά και της κλιματικής ζώνης στην οποία βρίσκεστε.

Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 

Υβριδικά συστήματα

Τα υβριδικά συστήματα είναι συστήματα που χρησιμοποιούν περισσότερες από μία, μορφές ενέργειας. Το πλεονέκτημα των υβριδικών συστημάτων είναι ότι όταν υστερεί η μία πηγή ενέργειας, συνήθως πλεονεκτεί η άλλη. Και αναφερόμαστε στο συνηθισμένο συνδυασμό, ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ αρκετά δημοφιλής είναι κι ο συνδυασμός ηλιακού θερμικού συλλέκτη με καυστήρα πετρελαίου ή βιομάζας.

Ο συνδυασμός ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, χρησιμοποιείται αρκετά συχνά σε απομονωμένες κατοικίες και οικισμούς, όπου η πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο είναι πολύ δαπανηρή, ή ακόμη και αδύνατη.

Δεν πρέπει ασφαλώς να παραλείψουμε να σας αναφέρουμε ότι για τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρέχονται σημαντικές χορηγίες, μέχρι και 55% του κόστους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποταθείτε στο Τμήμα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου.

Σκεφτείτε τα αυτά, κι ελπίζουμε ότι σας απαντήσαμε διεξοδικά στις ερωτήσεις σας.

Ευχόμαστε να βρείτε την καλύτερη λύση για το σπίτι σας!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;