Αγαπητοί συντάκτες, παρακολουθώ τη στήλη σας και σας συγχαίρω για την άριστη  δουλεία που κάνετε. Ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε μαζί σας και να παίρνουμε σημαντικές συμβουλές από την ομάδα σας. Ο λόγος που σας γράφω είναι γιατί θα ήθελα να μάθω ποια είναι ακριβώς τα βήματα που ακολουθούνται στη διαδικασία στεγανοποίησης υπογείων, και κατά πόσον αυτά είναι αποτελεσματικά.

Ευάγγελος Ευαγγέλου, Αραδίππου

 

Αγαπητέ κ. Ευαγγέλου,

Εάν και υπάρχουν σε εξέλιξη τεχνολογίες με ελαστομερή συστήματα, σχεδόν το 100% των περιπτώσεων αυτών αντιμετωπίζεται σήμερα με τσιμεντοειδή συστήματα.

Από τα τσιμεντοειδή συστήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλύτερες επιδόσεις έχουν αυτά που διαθέτουν κρυσταλλοποιητικές ιδιότητες.

Τα κρυσταλλοποιητικά τσιμεντοειδή δεν δημιουργούν μια απλή επιφανειακή στεγανοποίηση όπως τα απλά τσιμεντοειδή επαλειπτικά. Τα ενεργά άλατά τους διεισδύουν βαθιά μέσα στο μπετόν, αντιδρούν με την ελεύθερη άσβεστο και δημιουργούν σταθερά σύμπλοκα άλατα (μη αντιστρέψιμη διαδικασία), που φράσσουν αποτελεσματικά τους πόρους του μπετόν. Πρόκειται για μια δομική τροποποίηση του μπετόν σε βάθος έως και 3cm.

Η προστεγανοποίηση γίνεται όταν υπάρχει εισροή του νερού από διάφορα σημεία και είναι πιο δύσκολη η φάση της στεγανοποίησης. Ορισμένες φορές χρειάζονται μέτρα για τον υποβιβασμό της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα ή παροχέτευσης του εισρέοντος νερού. Οι περισσότερες όμως περιπτώσεις αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ένα καλό κονίαμα ακαριαίας πήξης.

Διαδικασία προστεγανοποίησης:

– Εντοπισμός των σημείων εισροής.

– Σκάψιμο σε τρύπες ή σκωτίες με ελάχιστες διαστάσεις 3×3x3cm ή 2×2cm αντίστοιχα.

– Τα τοιχώματα πρέπει να είναι τουλάχιστον κάθετα, για να γίνεται σωστή αγκύρωση του υλικού.

– Γρήγορο ανακάτεμα του υλικού – μορφή σκόνης – με νερό, και δημιουργία μιας αχλαδόμορφης, εύπλαστης μάζας.

– Σφράγιση τμηματικά των οπών – σκωτιών με διατήρηση της πίεσης στο σημείο επισκευής για 60″.

– Προετοιμασία με επισκευαστικά κονιάματα.

– Αρμοί κατασκευαστικοί, ρωγμές, κοιλότητες, φωλιές αδρανών, μορέλα, τρυπόξυλα και λοιπές ατέλειες και ασυνέχειες, επισκευάζονται με αντισυρρικνωτικό, ταχύπηκτο, επισκευαστικό κονίαμα κατόπιν προηγούμενης διαβροχής του υποστρώματος.

– Εφαρμογή του επαλειφόμενου υλικού – Σημεία προσοχής.

Τα υλικά αυτά ανακατεύονται με μηχανικό τρόπο με το άκρως απαραίτητο νερό. Δίνουν μάζες με μεγάλο ιξώδες, που δουλεύονται αργά και με προσοχή, με δυνατή πίεση της βούρτσας. Δεν δουλεύονται όπως οι βαφές. Το υπόστρωμα πρέπει να είναι βρεγμένο έως κορεσμού. Ιδιαίτερα τα κρυσταλλοποιητικά υλικά χρειάζονται το νερό σαν φορέα μεταφοράς των ενεργών συστατικών τους.

Γενικά τα υπόγεια παρέχουν προστατευμένο περιβάλλον, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε, ότι συνθήκες μεγάλης ζέστης και έντονου αέρα, καθώς και έλλειψη συντήρησης του στεγανοποιητικού υλικού, μπορούν να οδηγήσουν σε δίκτυο τριχοειδών ρωγμών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;