Αγαπητοί συντάκτες, παρακολουθώ τη στήλη σας και σας συγχαίρω για την άριστη  δουλειά που κάνετε. Ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε μαζί σας και να παίρνουμε σημαντικές συμβουλές από την ομάδα σας. Ο λόγος που σας γράφω είναι γιατί ως οικοκυρά, θα ήθελα να μάθω εάν μπορώ να χρησιμοποιώ το ίδιο πολυ-καθαριστικό για όλες τις επιφάνειες του σπιτιού μου, ή εάν θα ήταν καλύτερα να περνώ κάθε επιφάνεια με διαφορετική ουσία. Επίσης, εάν η καλύτερη λύση που μου προτείνετε η δεύτερη, θα ήθελα να μάθω ποιο υγρό ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση.

Ιωάννα Γεωργίου, Λάρνακα

Αγαπητή κυρία Ιωάννα, σαφώς και κάθε επιφάνεια χρειάζεται εκείνη την ουσία που, και θα την καθαρίσει καλύτερα, αλλά και θα τη διαφυλάξει από τις φθορές του αδυσώπητου χρόνου. Παίρνοντας λοιπόν σαν παράδειγμα κάποιες από τις βασικότερες επιφάνειες ενός σπιτιού, προτείνουμε και το κατάλληλο καθαριστικό…

 

ΤΖΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Τα τζάμια στο παράθυρο της κουζίνας μαζεύουν λιπαρούς ατμούς. Για να καθαρίσουν καλύτερα, περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο με ζεστή σαπουνάδα και ξεβγάλετε τα με υγρό πανί. Όταν στεγνώσουν εξαφανίστε τη θαμπάδα που ίσως μείνει, τρίβοντας τα με ένα στεγνό πανάκι. Για έναν πιο οικολογικό καθαρισμό των τζαμιών σας, προτιμήστε να τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι (χωρίς ζάχαρη). Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική, φτάνει να διαλέξετε τη σωστή ποιότητα χαρτιού! Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι” αυτή τη δουλειά. Αν τα τζάμια σας έχουν μικρούς λεκέδες και στίγματα, τρίψτε τα με μισό λεμόνι προτού τα περάσετε με το απορρυπαντικό.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΖΑΜΙΩΝ                                                                                            

Ξίδι

Σ’ έναν ψεκαστήρα χρησιμοποιήστε το αδιάλυτο ή αναμείξτε ίσα μέρη ξίδι και νερό.

Λεμόνι

Ψεκάστε με το διάλυμα 2 φλιτζανιών νερού και 1/2 φλιτζανιού χυμού λεμονιού.

Καλαμποκάλευρο

Ανακατέψτε 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο με 8 φλιτζάνια ζεστό νερό, απλώστε με ένα σφουγγάρι και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί. Για τζάμια απαλλαγμένα από στίγματα, αναμείξτε 1/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι, 1 κουταλιά καλαμποκάλευρο και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό σ’ έναν ψεκαστήρα, ψεκάστε και σκουπίστε με μία εφημερίδα.

ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙ

Αν έχετε τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε το με μια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει!

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

Αν το μάρμαρο είναι πολύ λερωμένο, διαλύστε στο νερό λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού το πλύνετε, θα πρέπει να το ξεβγάλετε και να το τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί, για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ χλωρίνη ή άλλα καυστικά απορρυπαντικά για να καθαρίσετε μαρμάρινες επιφάνειες. Η καλύτερη προστασία των μαρμάρων είναι να τα περάσετε με διαφανές ματ βερνίκι, που μειώνει την απορροφητικότητά τους. Επειδή όμως το βερνίκι αυτό δεν είναι αιώνιο και σιγά – σιγά φεύγει, καλό είναι κάθε 5-6 χρόνια να το ανανεώνετε. Στο μεταξύ, για να καθαρίζετε τις μαρμάρινες επιφάνειες, χωρίς να ανησυχείτε για τα σημεία όπου έχει φθαρεί το βερνίκι, χρησιμοποιείτε σκέτο νερό και ένα καθαρό πανί.

ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ

Καθαρίστε και γυαλίστε τα έπιπλα από ξύλο με ένα στιλβωτικό που θα φτιάξετε εσείς. Πάρετε λίγο ελαιόλαδο, προσθέστε χονδρό αλάτι φαγητού και ανακατέψτε πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Βρέξετε ένα πανί με το μείγμα και τρίψετε πολύ καλά το έπιπλο μέχρι να γυαλίσει. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από λάδι και ξίδι, σε ίσες ποσότητες.  Για αποτελέσματα πολύ καλύτερα όταν γυαλίζετε τα έπιπλά σας, προσθέστε σε όποιο στιλβωτικό αγοράσετε, λίγες σταγόνες ξίδι.

ΛΑΜΠΕΡΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ

Τέλος στο θάμπωμα των καθρεφτών στο μπάνιο, τρίψετε τους με ένα πανί εμποτισμένο με μερικές σταγόνες υγρό για τα πιάτα. Ένα πέρασμα με ένα μαλακό πανί αρκεί για να λάμπουν πάντα οι καθρέφτες σας. Για να αποφύγετε το θάμπωμα στους καθρέφτες του λουτρού όταν κάνετε μπάνιο, ρίξτε πρώτα στη μπανιέρα 2-3 εκ. κρύο νερό προτού ρίξετε το ζεστό. Έτσι οι υδρατμοί μειώνονται αισθητά.

ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ

Για να εξαφανιστούν τα άλατα από το mixer του ντους, αφήστε το σε ένα μπολ με ξίδι μια ολόκληρη μέρα. Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε τα πορσελάνινα είδη υγιεινής από τα άλατα του νερού, χρησιμοποιώντας το καθαριστικό του φούρνου. Ψεκάζετε και αφήνετε για 1-2′ να λειτουργήσει ο αφρός και κατόπιν ξεπλένετε με άφθονο νερό.

Εάν είστε λάτρης των φυσικών προϊόντων και αποφεύγετε τα χημικά, όπως ο διάολος το λιβάνι, τότε διαβάστε κι αυτό:

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Ξίδι και αλάτι

Το μείγμα τους αποτελεί πολύ καλό καθαριστικό επιφανειών.

Μαγειρική σόδα

Διαλύστε 4 κουταλιές σόδας σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και θα έχετε ένα καθαριστικό για κάθε χρήση. Το ίδιο θα συμβεί αν ρίξετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο πανί. Η μαγειρική σόδα θα καθαρίσει και θα αρωματίσει όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου.

Αμμωνία

Ένα από τα καλύτερα καθαριστικά με πολλές εφαρμογές – πλακάκια, πατώματα, συσκευές, κλπ. – μπορείτε να παρασκευάσετε ανακατεύοντας 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι αμμωνία, 1/2 φλιτζανιού λευκό ξίδι και 4 λίτρα ζεστό νερό. Διατηρήστε το υγρό για επόμενη χρήση σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο. Προσέξτε να μην ανακατέψετε την αμμωνία με χλωρίνη γιατί είναι δηλητηριώδης!

Εδώ να συμπληρώσουμε ότι στα φυσικά καθαριστικά, η σόδα θαυμάσια (και φθηνά) μπορεί ν” αντικαταστήσει τις σκόνες κατά των αλάτων του πλυντηρίου ρούχων. Έτσι, δεν θα φρακάρουν τις αποχετεύσεις οι συμπαγείς μάζες απ” τις διάφορες σκόνες. Ένα κουτί σόδας στο πρόγραμμα των 60 βαθμών χωρίς πρόπλυση (και φυσικά χωρίς ρούχα) κάθε 2-3 μήνες, διαλύει τα άλατα στον κάδο! Ακόμα, για περισσότερο οικολογικό σπίτι, αποφύγετε παντελώς τη χρήση χλωρίνης! Διότι εκτός απ” τις διαβρώσεις που προκαλεί, βγάζει στο περιβάλλον αέρια τα οποία καταστρέφουν τους πνεύμονές μας και το όζον!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;